Jak na pocení v létě? Antiperspiranty prý způsobují rakovinu prsu. Je to pravda? | Moje zdraví

Jak na pocení v létě? Antiperspiranty prý způsobují rakovinu prsu. Je to pravda?

Jak na pocení v létě? Antiperspiranty prý způsobují rakovinu prsu. Je to pravda?
Autor: istock.com
25. června 2021 • 12:00

Nejspíš už jste také někde zaslechli teorii, že antiperspiranty, bez kterých se neobejdeme hlavně v létě, můžou za vznik rakoviny prsu. Je to ale pravda? Prozkoumali jsme, jaký vliv na naše zdraví mají přípravky zabraňující nadměrnému pocení.

Tvrzení, že antiperspiranty způsobují rakovinu prsu, vzniklo na základě lékařské studie a následného anonymního řetězového e-mailu, který v 90. letech minulého století obletěl téměř celý svět.

Na vině je prý i holení

Autoři studie pracovali s teorií, že chemikálie v antiperspirantech včetně chloridu hlinitého jsou při aplikaci absorbovány pokožkou v podpaží. Tvrdili, že malé oděrky po holení ve stejném místě usnadňují pronikání těchto látek do těla, kde reagují s naší DNA a vedou ke zhoubným mutacím v buňkách. Tvrdili také, že antiperspiranty mohou reagovat i s ženským hormonem estrogenem, který je známý tím, že ovlivňuje množení rakovinných buněk. Studie také poukazovala na to, že většina karcinomů prsu vzniká v horním vnějším kvadrantu prsu, který je blízko podpaží, kde se používají antiperspiranty.

Lékaři si ťukají na čelo

Pokud by byla tato teorie pravdivá, antiperspiranty by pro nás opravdu byly nebezpečné. Ve skutečnosti tomu tak ale není. Statistiky ukazují, že každá osmá žena (16 procent z celkového počtu žen) je v určitém období svého života náchylná na vznik rakoviny prsu. Rozhodně za to prý ale nemůžou antiperspiranty. „Teorie, že by měly látky z antiperspirantu putovat do lymfatických uzlin a následně do prsu, je zcestná,“ tvrdí onkolog Timothy J. Moynihan z kliniky Mayo v americkém Rochesteru. Ten také došel k závěru, že pozitivní změna životního stylu včetně zdravé stravy, cvičení a omezení kouření jsou mnohem důležitější, než obavy z používání přípravků proti pocení.

Důkazy mluví jasně

K názoru doktora Moynihana se přidávají i další lékaři. „Neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, že antiperspirant nebo deodorant zvyšuje riziko rakoviny,“ říká Ted S. Gansler z Americké asociace pro rakovinu. Ten také tvrdí, že i další studie označující antiperspiranty za škodlivé jsou nepřesné. Je sice pravda, že několik z nich odhalilo malé množství látek, které obsahují (včetně solí hliníku a parabenů) v rakovinné prsní tkáni, ale jejich přítomnost neprokázala žádný vliv na toto bujení. Gansler tím citoval studii, která porovnávala 793 zdravých žen s 813, které překonaly rakovinu prsu.

Podle studie amerického institutu rakoviny z roku 2006, která zkoumala 54 žen s karcinomem prsu a 50 zdravých žen, bylo zjištěno, že mezi použitím antiperspirantů v podpaží a rizikem vzniku rakoviny neexistuje žádná souvislost.

Můžeme si oddechnout?

Závěr Americké asociace pro rakovinu tak zní: „V lékařské literatuře nefigurují žádné silné epidemiologické studie, které by spojovaly riziko rakoviny prsu s antiperspirantem, a jen velmi málo vědeckých důkazů na podporu tohoto tvrzení.“

Video se připravuje ...
Jak si vyrobit přírodní deodorant?VIDEO 


Antiperspirant vs. deodorant: poznáte rozdíl?

Antiperspiranty omezují pocení, zatímco deodoranty omezují pouze pach, který vzniká činností mikroorganismů na kůži. Všechny ostatní přípravky, jako je deosprej, roll-on, stick, gel a podobně jsou jen různé formy provedení a liší se ve formě aplikace.

 

 

 

 

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.