Hrb | Moje zdraví

Hrb

Hrb se nejčastěji vyskytuje u hrudní páteře, resp. jejího vychýlení. Často je způsoben kyfózou z kolapsu či jiné deformace obratlů. Ale může mít i jiné příčiny a umístění.

Abychom pochopili, kdy je kyfóza páteře již nezdravá, a je důležité ji řešit s odborníky, musíme znát správný fyziologický tvar páteře. Páteř máme zakřivenou dvojitě-esovitě. Prohnutím dopředu v oblasti krku a beder říkáme lordóza, vyklenutí vzad v hrudní a křížové části páteře pak kyfóza. A právě zvýšenou hrudní kyfózu máme na mysli, mluvíme-li o hrbu. Ten se může eventuálně objevit též u těžší formy skoliózy, což je nesprávné vychýlení páteře do stran.

O tom, jak se vyhnout skolióze u dětí, čtěte zde.

Příčiny

Deformace gibbusu (latinský výraz pro hrb) se nejčastěji rozvíjí u malých dětí v důsledku nemoci zvané spinální tuberkulóza, která napadá obratle, ty nejsou po čase schopny udržet váhu těla a hroutí se. Degenerativní změny páteře naopak způsobují hrb ve stáří, kdy v důsledku zmenšování tělesné výšky a ztráty pružnosti obratlů a kostí (osteoporóza) záda hrbatí. Příčinou hrbu je i nesprávné držení těla, zejména nepřirozeně nakloněná hlava dopředu, např. u počítače, mobilu nebo při práci s mikroskopem. Kromě již zmíněných patří mezi další možné příčiny vzniku hrbu dědičné a vrozené stavy (např. achondroplázie), případně fyzické trauma, které má za následek zranění.

O tom, jak koukání do mobilu ničí páteř, čtěte zde.

Vliv léků

Také dlouhodobé užívání kortikoidů může zapříčinit hrb. Ten ale není tvořen zablokovanými či zkostnatělými obratli jako ve výše uvedených případech, ale nadměrnou tvorbou a ukládáním tuku zejména za krkem. K přebytečné produkci kortikoidů v těle dochází rovněž při nemoci zvané Cushingův syndrom.

Rehabilitace

Pokud si hrbu všimnete včas, lze jej po poradě s fyzioterapeutem možné odstranit pomocí jednoduchých cviků (posílení zádového svalstva, protažení krčních svalů, správná poloha při spánku, sezení, ...), jež odstraní svalovou nerovnováhu a napětí. Nebo lze nosit límec či speciálně upravený korzet. V situaci, kdy se jedná o vážné onemocnění, je zapotřebí lékařů v oblasti spondylochirurgie a následné operace páteře.

Autor: peš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.