Krční a bederní lordóza: Jaké jsou příčiny a pomůže cvičení? | Moje zdraví

Lordóza

Lordóza je předozadní vychýlení páteře, které je přirozené a pro tělo důležité, protože pomáhá tlumit otřesy. Nicméně pokud je zakřivení příliš výrazné, resp. jeho úhel vysoký, začne působit bolestivé problémy. V takovém případě mluvíme o hyperlordóze. V podstatě se jedná o nerovnováhu mezi bederními svaly kolem páteře, které jsou napjaté a přetížené, a ochablými břišními svaly.

Příznaky

  • bolest v oblasti krční nebo bederní páteře
  • mravenčení
  • pichlavá bolest

Hyperlordóza se projevuje dlouhodobou bolestí buď v oblasti krční, nebo častěji bederní páteře. Ze začátku může jít o nepříjemné mravenčení, které ale později přechází do ostré pichlavé a často nesnesitelné bolesti.

Příčiny hyperlordózy

  • vrozená odchylka
  • špatné držení těla
  • hrudní kyfóza
  • těhotenství
  • obezita

Hyperlordóza může být způsobena zvýšeným sklonem pánve nebo vrozenou tvarovou odchylkou obratlů. Tato vada ale častěji vzniká jako druhotný problém, kterým tělo reaguje například na špatné držení těla, obezitu, hrudní kyfózu nebo těhotenství. Nejčastějším důvodem vzniku je zafixování špatného držení těla mezi 10. a 12. věkem života.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

záda

Léčba

Pokud prohnutí zad způsobuje bolesti, je to jasný signál, že je třeba obnovit rovnováhu mezi ochablými svaly břicha a zkrácenými svaly zad. Jediným osvědčeným způsobem je v takovém případě pravidelné cvičení pod vedením rehabilitačního lékaře či fyzioterapeuta nebo zkušeného trenéra, díky kterému dojde k trvalé změně držení těla. Pokud je hyperlordóza druhotným znakem obezity, je třeba zhubnout.

Léky

Při akutní bolesti mohou pacienti užívat léky tišící bolest, jako je například Ibuprofen. Ty ale neléčí příčinu, pouze pomáhají v akutních stavech.

Vyšetření

Vyšetření provádí zkušený fyzioterapeut, a to pohledem a pohmatem. Důležité jsou i rtg snímky páteře.

Možné komplikace

Pokud je bederní oblast postižená hyperlordózou dlouhodobě a nerovnoměrně zatěžována, může dojít až k vyhřeznutí ploténky. Tedy nesnesitelné bolesti často znemožňující pohyb, která může být ve většině případů napravena během hospitalizace nebo chirurgicky.

Zdravotní cviky 

Je třeba mít na paměti, že zatímco jiné části těla mají oporu v kostech, v pase žádná taková velká opora není, celá váha horní části těla proto stojí na bederní části páteře, respektive na břišních svalech. To tedy znamená, že je nutné se zaměřit na posílení této oblasti.

Očkování

ne

Délka léčby

individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Prevence

Prevencí hyperlordózy je pravidelné cvičení, které posílí střed těla a břišní svalstvo. To pak povede ke správnému držení těla a nepřetěžování bederní páteře. Jako prevence bolesti bederní páteře dobře poslouží komplexní sporty, jako jsou například plavání nebo jóga. Také je dobré se vyvarovat dlouhodobého sezení. Pokud máte sedavé zaměstnání, mějte na paměti správné držení těla i při ťukání do klávesnice. Ani podpatky bedrům nepomáhají, můžete-li, nenoste je příliš často.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.