Šišák bajkalský: Pomůže při křečových žilách, proti úzkosti i rakovině | Moje zdraví

Šišák bajkalský: Pomůže při křečových žilách, proti úzkosti i rakovině

Šišák bajkalský: Pomůže při křečových žilách, proti úzkosti i rakovině
Šišák má výrazné protizánětlivé účinky, dokáže též přímo ovlivňovat imunitu, především díky aktivaci imunitních buněk zvaných makrofágy • Autor: iStock.com
21. července 2017 • 06:00

Podle východní medicíny je to všelék. Používá se na vysoký krevní tlak, psychické problémy nebo alergie i rakovinu. Dobrá zpráva je, že roste i u nás. Čemu vděčí za své zázračné schopnosti?

 Šišaté plody této bylinky z čeledi hluchavkovitých (Scutellarioideae) přinesly trvalce dorůstající výšky 15-20 cm a kvetoucí na konci léta a na podzim nápadně modrými květy její „šišaté“ jméno. Šišák bajkalský patří mezi základní byliny tradiční čínské medicíny, používá se více než 2 tisíce let.

Snižuje cholesterol a pomáhá na křečové žíly

Mnozí lidé oceňují schopnost šišáku ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi, v rámci čínské medicíny je používán i k léčbě vysokého krevního tlaku, aterosklerózy a křečových žil, včetně prevence trombózy. Stranou není ani fakt, že šišák pomáhá potlačovat řadu bakteriálních infekcí včetně těch, které jsou způsobeny zlatým stafylokokem, prokázány byly též antivirové účinky, například proti virům chřipky typu A a B.

Podle dosavadních zkušeností je obsažený bajkalein dokonce schopen omezovat množení viru HIV a pozitivně působí na tvorbu červených krvinek neboli hemopoezu. Šišák bajkalský ničí původce plísňového onemocnění způsobeného kvasinkou Candida albicans a dokáže chránit jaterní buňky před poškozením vlivem chemických látek. Používá se také jako antialergikum, zmírňuje totiž uvolňování histaminu, a tedy intenzitu alergických projevů.

Prevence rakoviny

Výzkumy probíhající v posledních dvou desetiletích ukázaly, že řada účinků šišáku má původ v epigenetickém působení některých obsažených látek, což hraje velkou roli například v prevenci a léčbě nádorových onemocnění. Kupříkladu je dnes jasné, že látka jménem luteolin, která je v šišáku přítomna, zásadním způsobem ovlivňuje apoptózu neboli programovanou buněčnou smrt. Ta je u nádorových buněk narušena, což vede k jejich nekontrolovatelnému množení.

Extrakt ze šišáku zmírňuje též proliferaci, tedy schopnost rychlého množení, která je pro nádorové buňky rovněž typická. Podle všech dosavadních poznatků tedy šišák bajkalský může být přínosný onkologicky nemocným, a to i v případě nejagresivnějších druhů nádorů, např. rakoviny jater či leukemie.

Snižuje úzkost a pomáhá proti Alzheimerově nemoci

Zajímavé jsou též poznatky na poli psychického zdraví. Vědci prokázali, že šišák umí snižovat úzkost podobně jako anxiolytika, ovšem bez rizika negativních vedlejších účinků či závislosti. Představuje též určitou naději pro nemocné Alzheimerovou demencí. Ukazuje se totiž, že látka oroxylin A, kterou obsahuje, dokáže zmírňovat poruchy paměti vyvolané beta-amyloidními plaky, které představují jeden z hlavních projevů této choroby. Šišák mimo jiné umožňuje mozku lépe vzdorovat zhoršení paměti a dalších kognitivních funkcí, které jsou způsobeny nikoli nemocí, ale přirozenými procesy souvisejícími se stárnutím organismu. 

Šišák však může ovlivňovat účinky některých léků. Jeho schopnost snižovat hladinu cukru v krvi může být tedy problematická pro osoby, které mají předepsány antidiabetika či inzulin. V tomto případě je nutné šišák užívat pouze pod dohledem lékaře. Rovněž může zvyšovat účinek některých léků proti úzkosti (anxiolytik). Nedoporučuje se dětem a těhotným ženám. 



Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.