Růže: Voňavá bylinka, která si poradí s jizvami a ekzémy | Moje zdraví

Růže: Voňavá bylinka, která si poradí s jizvami a ekzémy

Růže: Voňavá bylinka, která si poradí s jizvami a ekzémy
Růže má mnoho zdraví prospěšných účinků • Autor: iStock.com
28. května 2022 • 06:00

Bylinka, kterou obdivujeme pro její krásu a vůni. Ale ona umí víc, než si myslíte. Každá její odrůda může pomoci v jiné oblasti zdraví. Kde můžeme využít její sílu?

Většina z nás se s růží setkává ve svých zahradách nebo s ní zdobí stůl. Líbí se nám její podoba i vůně. Avšak když se na tuto bylinku podíváme blíž a zabrousíme trochu do historie, zjistíme, že už v lidovém léčitelství byla opěvována, neboť například okvětní plátky růže stolisté byly využívány na podporu normální činnosti kardiovaskulárního systému i trávení. Svou krásu dokázala a stále dokáže přenést i na kůži a je cennou přísadou v kosmetice, lze ji využít i v gastronomii, a to nejen na ozdobu, ale přímo ji i konzumovat a určitě nesmíme zapomenout i na její vůni, jež pomáhá udržovat naši psychickou rovnováhu.

Video se připravuje ...
Čaje, které pomohou tělu se zánětlivými procesyVIDEO 

Růže jako součást bylinných směsí čajů

Okvětní plátky některých druhů růží najdeme i v čajích, především tradiční čínská medicína umí jejich účinků správně využít, především pro zklidnění zažívacích obtíží a symptomů menopauzy. Antioxidační vlastnosti růže i v čaji dokážou podpořit správnou funkci buněk a ochránit je před volnými radikály. 

Léčivé účinky původních botanických druhů – zvláště růže stolisté (Rosa centifolia) – zahrnují antivirotické, antibakteriální, antimikrobiální a antimykotické účinky. „Čaj napomáhá funkci močového měchýře a má antioxidační účinky. Čistí a uklidňuje zanícené sliznice dýchacích cest i trávicího traktu. Svou vůní pak blahodárně působí na celý organismus, zvláště pak má velmi pozitivní vliv na psychiku,“ uvádí benefity růže biopěstitelka Sonnentoru Blanka Darmovzalová a vysvětluje, proč se přidává do čajů: „Růže, stejně jako i jiné bylinky, má léčivé účinky a navíc čaj obohatí o svou neopakovatelnou vůni. Okvětní plátky růže jsou součástí také některých bylinných čajových směsí SONNENTOR. Díky vysokému obsahu vonných silic krásně voní. Čajový dýchánek provoněný růží je pak doslova balzámem pro duši. Růže krásně ladí např. s květy černého bezu.“

Chcete-li si okvětní plátky růže usušit, je dle odbornice důležité vybírat rostlinu bez aplikovaných chemických postřiků, nejlépe takovou, která byla pěstována v bio režimu. Mimo čaje lze růži využít do marmelád, želé, ale i při zdobení dortů. Známá růžová voda se používá v kuchyni Blízkého východu a Indie, kde pozvedá chuť některých sladkostí.

Růže pomáhá s citlivou pletí

Růže se jako léčivá rostlina v dřívějších dobách využívala beze zbytku. Nyní se spokojíme s květy vybraných odrůd či olejem ze semínek růže šípkové. Využívá se v podobě čisticích vod a tonik, vyživujících krémů a olejů, které si rozumí se všemi typy pokožky. Proč je tomu tak, vysvětluje herbalistka Veronika Alexová, která se věnuje znalosti fyziologie rostlin a jejich vlivu na člověka: „Umí totiž výborně pracovat rovnováhou hydratace pleti, kterou vyrovnává, takže z ní těží suchá i více se mastící pleť. Pro své výrazné protizánětlivé a antioxidační schopnosti a vysoký obsah vitaminů C a E je růže v kosmetice vítaným pomocníkem pro zklidnění a utišení citlivé a podrážděné pleti. Funguje ale také jako balzám pro pleť trpící rosaceou nebo ekzémy, kterou zklidní a hlavně tonizuje.“

Růže jako přírodní zmizík vrásek a jizev

Pro účely hojení jizev a vyhlazování vrásek je velmi účinný olej ze semínek růže šípkové, který lze zakoupit i v biokvalitě. Obsahuje mnoho vitaminů a antioxidantů, které pleť vyživují a zároveň pomáhají odvádět odpadní látky. „Olej je bohatý na omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, a také provitamin A. Společně velice dobře pracují s pokožkou, hydratují ji, zklidňují podráždění a napravují její strukturu – dokážou si poradit i s jizvami a drobnými vráskami, pleť vyhlazují a zjemňují. Stačí přidat několik kapek do krému, který běžně používáte, v případě lokálního použití na jizvičky pak samostatně. Je vhodný i pro citlivou pleť, kterou nedráždí, ale naopak zklidňuje,“ říká herbalistka Veronika Alexová

Růže je vhodná pro zralou pleť, ať už se začínajícími, nebo hlubokými vráskami. Růže OTTO neboli růže damašská je luxusní olej pro všechny ženy, které si chtějí udržet svěží vzhled a zároveň své pokožce dopřát dostatečnou výživu. Růže pleť zjemňuje, posiluje, výrazně regeneruje a vyhladí drobné vrásky. „Samotný olej se stejně jako každý 100% éterický olej na pleť nenanáší samotný. V řadě Anti-age de luxe jsme spojili éterický olej se vzácnými rostlinnými oleji a bioaktivními látkami, proto je nejluxusnější řadou v péči o zralou pleť s prokazatelnými omlazujícími účinky,“ poukazuje na zkušenosti s růží v produktech značky Nobilis Tilia její marketing & PR manažerka Alexandra Zrubecká.

Růže pomáhá psychice i v mateřství

Růžová voda se používá i v oblasti udržení psychické rovnováhy. Protože se jedná o výluh z poupat, přenášejí se do ní také esence mající schopnost utišit mysl a emoce, pomoci i tuto stránku člověka dostat do rovnováhy. Růže harmonizuje emoce a srdeční činnost. Pomáhá při řadě ženských obtíží od nepravidelné či bolestivé menstruace až po přechodové potíže, působí při úzkosti a depresích. Také podporuje ženskost a hloubku mateřství, proto doporučujeme i květovou vodu z růže v období těhotenství, porodu i šestinedělí.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.