Co je ženšen a co jujuba? K čemu se využívají? | Moje zdraví

Ženšen plní touhu po mládí a zdraví. Ale víte, co je jujuba?

18. února 2018 • 06:00

Ženšen se využívá jako univerzální lék a utišující prostředek. Krok s ním udržuje méně známá jujuba. Její plody rostou na stromech a pocházejí z Číny.

Ženšen patří k nejstudovanějším rostlinám na světě. Není divu, zaslouží si to díky 180 prospěšným látkám.
Ženšen i jujuba jsou považovány za takzvané adaptogeny.

Zjednodušeně řečeno to znamená, že na každého člověka působí podle jeho okamžité potřeby zvláštním způsobem. Stresovaného člověka uklidňují, unaveného člověka naopak povzbuzují. To ale není všechno.

Co je to adaptogen?

  •  Adaptogen je látka přírodního původu.
  •  Pomáhá organismu přirozeným způsobem bojovat proti zátěži vyvolané širokou škálou škodlivých faktorů.
  •  Snaží se správně vyvážit imunitní a endokrinní systém.
  •  Adaptogeny ze své podstaty působení vykazují antibakteriální, imunostimulační a antioxidační účinky.
  •  Adaptogen je nenávykový a bezpečný.

To nejcennější je pod zemí

Zatímco nad povrch země vyrůstá vytrvalá bylina ženšenu, dorůstající do výšky až 80 centimetrů, v půdě se ukrývá její kořen. Dá se popsat jako aromatický, vřetenovitý, světle žlutý až hnědý. Jeho tvar připomíná lidské tělo. Aby měl v sobě správné množství hlavních účinných látek, musí růst v zemi alespoň šest let. Jedinečnost ženšenu pravého spočívá v tom, že všechny látky se vzájemně vyvažují.

Hlavní složkou jsou saponiny

V kořeni ženšenu pravého se vyskytují desítky různých saponinů. Samotný název - saponiny - pochází z latinského slova sapo, což v překladu znamená mýdlo. Tento název vznikl na základě vlastnosti, které saponiny vykazují, tedy že jejich roztoky pění. Tato vlastnost saponinů se velmi využívá ve farmaceutickém průmyslu, protože jim umožňuje snižovat povrchové napětí mezi různými typy skupenství.

Jsou to velmi sledované látky. Liší se svými léčebnými účinky. Jedna skupina saponinů - protopanaxadioly (PPD) - se vyskytuje převážně v postranních částech kořenů. Druhá skupina protopanaxatrioly (PPT) se naopak nachází v hlavním kořeni.

První skupina saponinů má vliv na hojení ran, zpomaluje stárnutí, zmírňuje poškození buněk způsobené volnými radikály, dokonce prý umí i zastavit dělení nádorových buněk.

Druhá skupina saponinů má vliv na zlepšení paměti, potlačuje únavu, podporuje imunitní systém, umí zklidnit nervový systém, zlepšit činnost jater, zmírnit projevy alergické reakce, ovlivnit metabolismus tuků nebo regulovat hladinu krevního cukru.

Síla účinků záleží na zpracování

Vytěžit z kořene ženšenu to nejlepší znamená správně ho zpracovat. Kvalitní ženšenový přípravek by měl obsahovat 40-70 mg/g účinných látek - saponinů. Pouhým usušením čerstvého kořene vzniká ženšen bílý, zatímco červený ženšen se nejdříve upravuje v páře a až pak se suší za daných konkrétních podmínek. Proběhlé chemické reakce zvýší množství účinných látek.

Klíčovým momentem zpracování je nasekání kořene ve správném poměru. Musí se použít 70 procent hlavní části a 30 procent té postranní, která má jinou strukturu, takže zastoupení účinných látek zde různě kolísá.

Další slavný adaptogen

Ve staré Číně zkoumali důkladně nejen ženšen, ale i druh ovoce pod názvem jujuba neboli cicimek datlový. Plody obsahují vysoké množství vitaminu C (20krát vyšší než v citronu).

Při rozboru se přišlo na vysoce účinné bioaktivní látky, jako jsou triterpenické saponiny, flavonoidy, polysacharidy a také esenciální nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny a bílkoviny, vláknina, vitaminy (kromě zmíněného vitaminu C jsou to thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamin A) a minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek).

Plody jujuby se v tradiční čínské medicíně odedávna používají k léčbě nachlazení, astmatu, cukrovky, kožních problémů, úzkosti, nespavosti a jako tonikum. Byly prokázané i další účinky - proti křečím, úzkosti, dále sedativní, protizánětlivé a protinádorové. Jujuba se umí zaměřit i na ochranu jater a dokáže příznivě ovlivnit fungování trávicího ústrojí.

Druhy ženšenu

Existuje mnoho druhů ženšenu. Můžeme jmenovat například ženšen americký, japonský nebo sibiřský. Nejúčinnějším je však ženšen pravý také známý jako korejský ženšen vypěstovaný v Koreji. A právě v Koreji je vyhlášená oblast Punggi v provincii Gyeongbuk. Ženšen z této oblasti je nejkvalitnější a nejdražší. Zde jsou ideální klimatické podmínky pro jeho pěstování, protože právě v těchto místech rostl původní divoký ženšen.

Tradičně je ženšen využíván na léčbu chronické únavy bez vnějších příčin a na usnadnění rekonvalescence.

Odborná literatura nezmiňuje alergii na ženšen. Naopak sám o sobě vykazuje antialergenní účinky, takže by naopak mohl zmírnit projevy některých alergií.

Jestliže se ženšen a jujuba využijí ve společné formě, jejich účinky se navzájem ještě posílí.

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.