Vitamíny pro zdravé oči | Moje zdraví

Osm tipů, jak mít zdravé oči

3. března 2018 • 06:00

Oči potřebují správnou výživu, jinak jejich kondice slábne. Některé potraviny mohou nabídnout hotovou symfonii látek prospěšných pro zdraví očí. Přečtěte si, které to jsou.

Nejdůležitější živiny pro oči:

1. Vitamin C – antioxidant, který je přítomný v každé části oka. Jde o vitamin rozpustný ve vodě, tělo si jej proto nemůže ukládat do zásoby a je třeba se postarat o jeho pravidelnou každodenní dodávku. 

2. Vitamin E je dalším antioxidantem s vysokým potenciálem pro zdraví očí. Chrání buňky očí a brzdí vznik šedého zákalu. 

3. Lutein je látka patřící do rodiny karotenoidů, které pomáhají zlepšit zdraví očí a chránit je před účinky volných radikálů. Vaše oči budou mít prospěch z dušené či vařené zeleniny. Rozhodnete-li se zeleninu rozmixovat, narušíte v pokrmu vlákna celulózy a lutein bude mnohem lépe využitelný. 

4. Látka se zvláštním názvem zeaxanthin rovněž chrání zdraví vašich očí. Postačí denní dávka 2 mg. 

5. Esenciální mastné kyseliny působí jako zbraně proti různým druhům zánětu v celém organismu včetně očí. K nejvýznamnějším zdrojům patří maso mořských ryb, především lososa a dalších ryb žijících volně ve studených mořích. Najdete je rovněž v obohacených vejcích nebo hovězím mase z biochovu. 

6. Zinek je esenciální stopový prvek, který pomáhá transportu vitaminu A z jater do sítnice v oku, a tak pomáhá chránit oko před makulární degenerací a noční slepotou (šeroslepostí). Denní dávka zinku pro muže je 11 mg, ženy potřebují 8–9 mg. 

7. Selen je stopový prvek důležitý mimo jiné pro zdraví očí. Podle studie zveřejněné v časopise New England Journal of Medicine pomáhá selen zmírňovat zánět provázející některá onemocnění očí. Selen obsahují para ořechy, maso tuňáka, dále žampiony, hořčice, česnek, jogurty nebo mandle a slunečnicová semínka. 

8. Bylinky a koření jsou oční zdravotní elektrárnou. Mletá červená paprika například obsahuje zeaxanthin, vitamin C a vitamin E. Zelené listy koriandru, petržele a oregana jsou skvělým zdrojem vitaminu C a luteinu.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.