Jak vybrat kartáček a další otázky a odpovědi pro zdravé zuby | Moje zdraví

Jak vybrat kartáček a další otázky a odpovědi pro zdravé zuby

Jak vybrat kartáček a další otázky a odpovědi pro zdravé zuby
Autor: istock.com
26. prosince 2020 • 06:00

Zubní kartáček i pasta neoddělitelně patří ke každé koupelně a zdravé, hezké zuby jsou cílem většiny lidí. Kolem péče o chrup však stále panuje celá řada mýtů a nejasností. Podívali jsme se na pět nejčastějších.

Bojíte se bolesti? Už nemusíte

Představa návštěvy zubního lékaře často vyvolává nervozitu a strach z bolesti. Tato obava je do značné míry zbytečná. „V 21. století již samozřejmě máme prostředky, jak pacientovi celý zákrok maximálně zpříjemnit a ušetřit ho jak bolesti, tak i úzkostí. Mezi oblíbené možnosti patří například analgosedace. Pozor, nepleťte si ji s narkózou. Analgosedace je určena těm pacientům, kteří mají ze zákroku opravdu velké obavy. Podává se například ve formě tablety – klient (může jít i o dítě) se během chvíle dostane do stavu, ve kterém nevnímá podněty okolí, opadá z něj stres, a tudíž je přístupnější ošetřením, která se v následujících chvílích budou odehrávat,“ vysvětluje zubní lékař Alexander Schill, zakladatel pražské Schill Dental Clinic. Na rozdíl od celkové narkózy je pacient stále při vědomí a se zubařem spolupracuje. 

Pozor, ošetření v celkové anestezii či analgosedaci je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění pouze v případech, kdy celkové onemocnění pacienta znemožňuje běžné ošetření při vědomí. Výkon tedy nelze ze zdravotního pojištění hradit, pokud má být proveden na žádost pacienta pouze z důvodu strachu z ošetření.

Tvrdý, nebo měkký kartáček?

Pro výběr zubního kartáčku platí dvě základní pravidla. Čím je jednodušší, tím je i lepší – vysoké štětiny ani gumové vychytávky zubní péči nevylepší. Především by ale měl být měkký. Plak, který se nachází v dutině ústní, je tak měkký, že ho lze setřít i kapesníčkem, proto k jeho odstranění není třeba tvrdých štětin a ani velký tlak. Pokud na zubech cítíte povlak, který ani po urputném čištění nelze odstranit, jedná se nejspíše o zubní kámen, který už člověk není schopen doma odstranit a je nutné navštívit dentální hygienu.

Jak se starat o zuby? Přehledný návod pro děti i dospělé najdete zde.

Je zánět zubu to samé co kaz?

Lidé si často pletou zánět zubu s kazem. Obě potíže spolu sice úzce souvisí, přesto se nejedná o identický problém. Zubní kaz je infekční onemocnění, které vzniká při dlouhodobém působení bakterií na povrch zubu. V důsledku přítomnosti bakterií a jejich metabolismu klesá pH, tedy prostředí je kyselejší. Pokud se zub v takovémto prostředí nachází dlouhodobě nebo velmi často, začne se jeho sklovina rozpouštět a nebo demineralizovat. „Bakterie se pak dostanou přímo do zubu a vzniká kaz, který ale člověk většinou necítí, takže o něm neví a ten se dále šíří. Jakmile se kaz přiblíží zubní dřeni, místo nás konečně začne bolet – v takovém případě je nutné kaz rychle odstranit a zub zaplombovat. Včasné řešení může zubní dřeň zklidnit a zub zachránit,“ říká Schill.

Pokud ovšem kaz lékař neodstraní, objeví se zánět a tehdy pociťujeme silnou bolest zubu. Bolest je pulzující, může vystřelovat do oka, do ucha či do ramene. Kvůli anatomii zubu na ni jen málo zabírají analgetika. Řešením je vyčistit všechny kanálky a zub uzavřít. A příště samozřejmě chodit na preventivní prohlídky, které kaz odhalí v době, kdy o něm člověk vůbec neví a kdy lze živý zub zachovat.

Krvácení dásní není závažný problém

Naopak! Na zubech přirozeně ulpívá zubní plak, který pokud nedojde k jeho dokonalému vyčištění, postupně ztvrdne – zmineralizuje a stane se z něj zubní kámen. I zubní plak, i zubní kámen obsahují bakterie, které způsobují zánět dásně a ta potom krvácí. Je tedy nutné odstranit příčinu krvácení – plak i kámen, a to kvalitním čištěním zubů. Podmínkou kvalitního vyčištění je zvládnutá technika čištění a používání mezizubních kartáčků a dentálních nití. Samotný klasický kartáček na to bohužel nestačí. S technikou správného čištění vám pomůže dentální hygienista.

Jak na správnou péči při paradentóze, čtěte zde.

Když bolí studené nebo horké nápoje

Citlivost zubů na studené nebo horké způsobuje odhalení zuboviny (tzv. dentinu), která se běžně nalézá pod zubní sklovinou. A právě zubovina má na svém povrchu dentinové kanálky, které při podráždění aktivují nervová zakončení a vy cítíte nepříjemnou bolest. I když se to může zdát jako nevyřešitelný problém, naštěstí tomu tak není. Prvním krokem, ke kterému můžete přistoupit, je používání zubních past na citlivé zuby, případně speciálních gelů s vyšším obsahem vápníku nebo fluoridů. Ty se používají občas a přispívají ke snížení citlivosti zubů, protože pomáhají ucpávat dentinové kanálky.

Kterou zubní pastu používat? Více čtěte zde.

Pokud tyto prostředky nepomáhají, pak je nutné obrátit se na zubního lékaře. Ten může na odhalený dentin aplikovat lak, tzv. fotokompozitní hmoty. V tomto případě se nanáší pouze tenká vrstva, zub se v tomto případě nebrousí, pouze se mírně naleptá a přetře lakem. Dalším řešením je trvalé zakrytí odhaleného dentinu tzv. bílou výplní. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.