Rovnátka nosí o třetinu víc dospělých než před 10 lety. Je za tím jen móda? | Moje zdraví

Rovnátka nosí o třetinu víc dospělých než před 10 lety. Je za tím jen móda?

Rovnátka nosí o třetinu víc dospělých než před 10 lety. Je za tím jen móda?
Autor: ...
30. září 2019 • 06:00

Za 10 let vzrostl počet dospělých ortodonticky léčených pacientů o 30 procent. Hlavním důvodem jsou z velké části vyšší nároky na vizáž jednotlivce. U velké části dospělých svou roli hrají ale také zdravotní důvody. Nesrovnané zuby se totiž hůře čistí a hrozí větší riziko ztráty chrupu. Rovnátka už zkrátka nejsou doménou dětí. 

Počet dospělých lidí, kteří nosí rovnátka, stále roste. Nároky na kvalitní chrup se totiž ve společnosti stále zvyšují. Podívejte se například na staré české filmy, dovedete si představit, že by dneska měli herci takový chrup jako třeba František Němec ve filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku? 

Ortodontická léčba je důležitá pro vylepšení špatného postavení zubů. Pokud zuby nejsou v pořádku, je totiž mnohem horší se o ně starat. Typické je přílišné naměstnání zubů, kdy se těžko čistí prostory mezi nimi. Také špatný skus může přispět k tomu, že se chrup více kazí a hrozí jeho ztráta. I proto je dobré zvážit, zda se rovnátka nevyplatí více než například pozdější implantáty. Uvědomuje si to stále více lidí. 

Kolik stojí rovnátka

Svou roli hraje také fakt, že dnes je možné vybrat taková rovnátka, která nejsou tolik nápadná. Co vás pak čeká? „Rovnátka vybírá a navrhuje ortodontista. Záleží na typu vady, věku, schopnosti pacienta návrh přijmout a spolupracovat. Na základě vyšetření a vyhodnocení dokumentace ortodontista navrhne pacientovi fixní nebo snímatelné aparáty, snímací fóliové systémy  to jsou moderní snímatelná rovnátka, či jiné atypické postupy a pomůcky,“ vysvětluje ortodontista Jiří Petr.

Suma, kterou za ortodontickou péči a rovnátka zaplatíte, samozřejmě není nízká, ale mnohdy je to jediná možnost, jak se později vyhnout mnohem větším nákladům. Cena záleží na typu a závažnosti vady, věku pacienta, na tom, zda má ošetřující lékař smlouvy se zdravotními pojišťovnami – ceny se pohybují od několika tisíc korun až k cenám okolo sto tisíc korun.

Dětským a mladistvým pacientům hradí zdravotní pojišťovny práci lékaře a částečně i běžné snímací aparáty, nehradí materiál pro fixní přístroje. Výjimkou jsou pacienti s velmi těžkými vadami (rozštěpy a podobně), těm hradí zdravotní pojišťovny veškerou péči.

Jak ale upozorňuje Jiří Petr, rovnátka nejsou vhodná pro ty klienty, kteří si dlouhodobě nečistí zuby správně. „Překážkou ortodontické léčby může být nedostatečná hygiena. Pokud nejsou zuby čisté a dásně zdravé, zuby se při léčbě pohybují pomaleji, více to bolí a může tím dojít i k poškození zubů a okolních tkání. Pacientům, kteří si nedokáží správně vyčistit zuby, se proto rovnátka nenasazují,“ doplňuje.

Současné trendy

Největším vědeckým přínosem současné ortodoncie je digitální plánování léčby. Pacienti dále preferují, aby rovnátka byla co nejméně viditelná a aby léčba trvala co možná nejkratší dobu. Tomu vyhovují estetické snímací fóliové aparáty. Jsou průhledné, a proto téměř neviditelné. I když se nosí stále, je možné je na chvíli sundat. Jejich výhodou je tedy i to, že si klidně můžete dát například hovězí steak.

Nicméně platí: Pokud s jakýmikoli rovnátky konzumujete sladkosti nebo pijete sladké nápoje, zvyšuje se riziko zubního kazu, zejména když si hned dobře nevyčistíte zuby a také léčebné folie. U folií navíc hrozí jejich zbarvení, především kávou, čajem, červeným vínem, barevnými ovocnými šťávami a podobně – před pitím takových nápojů je proto praktičtější folie sejmout. Nejlepší pro rovnátka je čistá voda, ať už pramenitá nebo minerální.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.