Zuby v těhotenství. Proč se kazí a jak se o ně starat? | Moje zdraví

Zuby v těhotenství. Proč se kazí a jak se o ně starat?

Zuby v těhotenství. Proč se kazí a jak se o ně starat?
Jak se starat o zuby v těhotenství? • Autor: iStock.com
24. ledna 2022 • 06:00

Ačkoliv v těhotenství působí hormony na všechno možné, zuby jsou výjimkou. Vědecké výzkumy prokázaly, že navzdory rozšířeným mýtům těhotenství nezpůsobuje ani vyšší výskyt kazů, ani vypadávání nebo lámání zubů. O stavu zubů rozhoduje, jak se o ně staráte.

Jak vaše zuby během těhotenství a zejména po něm budou vypadat, záleží na vás – přesněji řečeno na tom, kolik péče svému chrupu dlouhodobě věnujete a budete věnovat. „Rozhodně není pravda, že by plod vysával ze zubů matky vápník a tím zapříčinil zhoršení stavu jejího chrupu, či dokonce vypadnutí zubů. Změny chutí často vedou těhotnou ženu ke zvýšené konzumaci sladkostí a obecně jídel, která jsou spíše kyselá než zásaditá, což má vliv na pH v ústech a následné poškození zubní skloviny,“ vysvětluje stomatoložka MDDr. Hana Písková z Dentální kliniky Jan Stuchlík. Stejně jako přemýšlíte o tom, jaké jídlo svému miminku pro jeho zdravý růst dopřejete, musíte myslet i na sebe. Volba potravin je důležitá stejně jako dentální hygiena.

Video se připravuje ...
Jak si vybrat správný zubní kartáček.VIDEO 

Zvýšená péče

Je pravděpodobné, že v těhotenství budete jíst častěji a jiná jídla, než na která jste byla předtím zvyklá. Změně situace přizpůsobte i péči o zuby. Místo obvyklého „ráno a večer“ přidejte i čištění po každém jídle, vyjma po ovoci. Tam počkejte zhruba dvě hodiny, neboť ovocné kyseliny působí zhruba hodinu až dvě po pozření ovoce na zubní sklovinu a mechanické čištění kartáčkem by ji v takovém stavu mohlo poškodit.

Časté zvracení

Měnící se hormony zvyšují dávivý reflex a vnímání chuti. Trávicí šťávy, které se dostávají kvůli tomu do úst, mohou ve větším množství oslabit sklovinu zubu. Pokud se ráno budíte s žaludkem jako na vodě a nevolnosti vás sužují prvních pár měsíců, vypláchněte si po zvracení ústa vodou. Zuby si vyčistěte až po chvíli, nikdy ne hned poté, abyste si sklovinu ještě více neponičila nebo si znovu nevyvolala další dávení.

Averze ke kartáčku

Pokud se vám dělá špatně už při pouhé přítomnosti kartáčku v puse, pomůže vám ústní voda s obsahem chlorhexidinu. „Ústní voda snižuje tvorbu zubního povlaku, ale používat se smí jen krátkodobě,“ varuje MDDr. Hana Písková.

Preventivní návštěva zubaře

Na první vyšetření se objednejte v druhém trimestru, při delších čekacích lhůtách klidně hned, jak dostanete těhotenskou průkazku. Druhá prohlídka bývá krátce před porodem, podle toho, jak se cítíte. Stomatolog vám zkontroluje chrup a stav dásní, a pokud objeví kaz, zub vám samozřejmě spraví, ale případný velký zákrok odloží až po porodu. Vyhněte se rentgenu, který by zejména v prvním trimestru mohl uškodit vašemu miminku. I pokud si jen myslíte, že jste těhotná, řekněte to lékaři.

Pravidelné preventivní prohlídky jsou spolu se správnou každodenní hygienou v domácím prostředí základem zdravých a krásných zubů. „Většina hlavních onemocnění ústní dutiny, jako např. zubní kaz a onemocnění dásní, totiž v prvních a dobře léčitelných stadiích žádné citelné potíže nezpůsobuje. Kdo přijde k zubaři až ve chvíli, kdy ho něco bolí, musí počítat s tím, že léčba pak bude náročnější časově i finančně. Bez včasného vyšetření lze péči o chrup natolik zanedbat, že může vyústit až v taková onemocnění a poškození, která se později již napravovat nedají,“ popisuje MDDr. Hana Písková.

Zánět zubů i dásní

Zánětem dásní (který vzniká z nedostatečné ústní hygieny) trpí až 90 % české populace, a to často aniž o tom lidé vědí. Z průzkumu stomatologů dále vyplývá, že mezizubní kartáček či dentální nit nepoužívají dvě třetiny Čechů! Se zubním kartáčkem však tvoří základní trojici pro čisté a zdravé zuby.

Při špatné ústní hygieně vám nehrozí jen kaz a jeho následné vrtání, ale hlavně zánět dásní neboli gingivitida. Projevuje se především zarudnutím, otokem a krvácením z dásní. Jeho léčba ale naštěstí není nijak zdlouhavá. Stačí profesionální dentální hygiena a následná správná domácí péče a zánět odezní většinou během 2–3 týdnů. V případě zanedbání ale hrozí mnohem horší potíže. Dlouhodobě neléčená gingivitida přechází v parodontitidu, což je zánět závěsného aparátu zubu a jeho následky jsou bohužel nevratné a může dojít až ke ztrátě chrupu. Při parodontitidě už je totiž postižena i kost, zuby se začínají viklat a v konečném stadiu vypadávají.

Pozor na cukr

Vzniku a šíření kazů napomáhá cukr. Bakterie v ústech ho přeměňují na kyselinu, která rozpouští ochrannou vrstvu zubní skloviny. Omezte sladkosti, sladké pečivo, ale i limonády a slané pamlsky, ve kterých je cukr jen šikovně schovaný. A pokud si nemůžete pomoct, po mlsání si zuby vyčistěte. „Pozor také na citrusové ovoce a šťávy. Obsahují ovocné kyseliny, jejichž působení může narušit povrch zejména obnažených zubních krčků, které nejsou kryty sklovinou. Po konzumaci ovoce nebo džusu zuby ihned nečistěte, ale počkejte zhruba dvě hodiny, aby kartáček nepoškodil kyselinami narušený povrch zuboviny, a nedošlo tak ke zvýšení citlivosti zubů. Zubní sklovinu narušuje i ocet, třeba z oblíbených kyselých okurek,“ upozorňuje MDDr. Hana Písková.

Dentální hygiena

K dentální hygienistce bychom měli všichni zavítat alespoň jednou za půl roku, aby nám odstranila zubní kámen a perfektně vyčistila zuby i na hůře dostupných místech. Pokud máte s čištěním zubů v těhotenství potíže, zajděte k ní častěji. Z vnějšího pohledu vám dokáže chrup vyčistit lépe a ve větší pohodě, než to zvládnete vy doma před zrcadlem.

 

 

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.