Bolest zubů, zánět dásní: Bylinkářka radí, jak je porazit | Moje zdraví

Bolest zubů, zánět dásní: Bylinkářka radí, jak je porazit

Bolest zubů, zánět dásní: Bylinkářka radí, jak je porazit
Autor: istock.com
4. února 2021 • 06:00

Zuby občas potrápí každého z nás. Problémy se zuby a dásněmi patří k těm, které se nevyřeší samy od sebe – chce to zásah lékaře. Co ale dělat, když dostaneme termín návštěvy až za několik dní či nás bolest překvapí ve chvíli, kdy se k zubaři nedostaneme? Vyzkoušejte rady naší bylinkářky Markéty Janďourkové.

Zánět dásní

První pomoc při zánětu dásní může poskytnout aloe vera – stačí potřít zanícenou dáseň čerstvým gelem z listů. Stejně tak účinné je naše „domácí aloe“ – netřesk střešní. Můžeme si z něj připravit například roztok na vyplachování: Stačí svařit 4 čerstvé listy s 250 ml vody a vlažným roztokem pak vyplachovat.

Účinné jsou i výplachy odvarem z kuklíku městského: Jednu čajovou lžičku sušeného drceného kořene zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a vyplachujeme dle potřeby.

Bolest zubů

Při bolestech zubů pomáhá žvýkat čerstvý brutnák lékařský. Šťávu nepolykáme, ale vyplivneme. Dobré účinky vykazují i výplachy silným odvarem z mateřídoušky: Dvě čajové lžičky mateřídoušky zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut odstát, přecedíme a vlažným odvarem vyplachujeme.

Známým prostředkem proti bolestem zubů je hřebíček, nejlépe v podobě hřebíčkového oleje či tinktury. Olej si doma nevyrobíme, tinkturu však poměrně snadno: Tři polévkové lžíce hřebíčku podrtíme (nejlépe to jde válečkem na nudle), vložíme do uzavíratelné sklenice a zalijeme takovým množstvím vysokoprocentního alkoholu (např. vodkou), aby bylo vše pokryté. Necháme tři týdny na teplém místě louhovat, pak přecedíme a uchováváme v lahvičkách z tmavého skla.

V případě potřeby pak kápneme 2–3 kapky tinktury na vatový tampon a přiložíme na bolavé místo. Pokud nemáme ani olej, ani tinkturu, poslouží nám stejně dobře hřebíček rozkousaný na bolavém zubu. Pokud bolí tak, že na něj neskousneme, stačí přiložit k dásni a nechat působit.

Pozor, osoby alergické na eugenol, děti a těhotné i kojící ženy se užití hřebíčku vyhnou!

Péče po vytržení zubu

Návštěva lékaře proběhla, bolavý a problematický zub je venku. Očekáváme úlevu, ale co když se tak úplně nedostavuje? Rozhodně nevyplachujeme první den až dva po vytržení, to by napáchalo víc škod než užitku. Po dvou dnech je nejlepší vyplachovat odvarem ze šalvěje. Šalvěj zabraňuje zánětům, pomáhá hojit rány a působí svíravě. K vyplachování si uvaříme silnější čaj: Dvě čajové lžičky sušené šalvěje zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 30 minut louhovat, přecedíme a vlažným odvarem vyplachujeme.

Pokud jste příznivcem homeopatie, můžete sáhnout i po Trillium pendulum D1 nebo D2, oboje mírní krvácení. Jedná se o přípravek z trojčetky vzpřímené. Pozor, rozhodně nezkoušejte sami z trojčetky cokoliv připravovat – je to jedovatá rostlina.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.