Kuklík městský | Moje zdraví

Kuklík městský

Kuklík městský (Geum urbanum), jinak také zaječí oko, kuklice, kravský kořen, hřebíčková bylina nebo benedyktový kořen, patří do čeledi růžovité. V lékařství se používá například k léčbě krvácení dásní nebo zánětů sliznic.

Popis

Kuklík, což je rod vytrvalých bylin z čeledi růžovitých, dorůstá do výšky až 80 cm. Jedná se o trvalku, která disponuje přímou lodyhou a přízemními listy. Ve spodní části jsou listy trojčetné, v horní pak trojlaločné s velkými palisty. Až osmikvěté květenství, jež se objevuje od května do srpna, má zlatožlutou barvu. Plodem jsou drobné nažky. 

Účinné látky

Zejména v oddenku jsou přítomny fenolické glykosidy, třísloviny, hořčiny, oleje, silice, pryskyřice a další účinné látky.

Účinky na zdraví

Kuklík má svíravé a dezinfekční účinky. Využitelný je pro zastavení krvácení (např. dásní), přičemž se může osvědčit i při zánětech sliznic (především střev, jícnu, žaludku a také při žaludečních vředech). Celkově pak působí kladně na trávicí soustavu. Posiluje totiž žaludek a účinkuje rovněž při průjmech, a to i při chronických potížích.

Existují však i další léčivé účinky kuklíku městského. Je doporučován pro celkové posílení organismu, dále pro snížení teploty a ženám může pomoci i při děložních křečích. Nabízí se ovšem také zevní využití. Kuklík totiž účinkuje při kožních zánětech, stejně jako při zanícených hemeroidech, a to při omývání postižených míst.

Pozor, obsahuje mírně toxické látky (geosid či eugenol), takže by se určitě neměl užívat dlouhodobě.

Výskyt

Kuklík městský roste po celém evropském kontinentu, vyjma úplného severu. Vyskytuje se ovšem i v Přední a Střední Asii a člověkem byl rozšířen rovněž do Austrálie a Severní Ameriky.

Roste v křovinách, na okrajích lesů, v lužních lesích, parcích, starých zahradách, na lesních cestách, hřbitovech, stinných rumištích, zvětralých zdech, zbořeninách, od nížin do podhorských oblastí hojně, ve vyšších polohách vzácně, preferuje půdy čerstvě vlhké až vysýchavé, výživné, humózní, dusíkaté.

Sběr

Sbírá se oddenek, a to především na jaře a na podzim, ale někdy také kořen.

Domácí recepty

Nálev

Zhruba 15 g sušeného oddenku zalijete 150 ml vroucí vody, necháte cca 10 minut louhovat a následně scedíte. Nálev byste měli užívat maximálně třikrát denně.

Tinktura

Čerstvý nebo sušený kořen zalijeme 40% lihem, necháme na slunci 14 dní. Užíváme 20–25 kapek dle potřeby i několikrát denně.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.