Bipolární afektivní porucha: Kdo ze slavných jí trpěl? | Moje zdraví

Za smrtí zpěvačky Cranberries stála možná maniodepresivní psychóza

Za smrtí zpěvačky Cranberries stála možná maniodepresivní psychóza
Dolores O’Riordanová dávala do svého zpěvu neuvěřitelné množství energie • Autor: Profimedia
17. ledna 2018 • 13:26

Ačkoliv okolnosti smrti zpěvačky Dolores O’Riordanové nejsou zatím zcela jasné, za jejím náhlým úmrtím může stát psychické onemocnění. Zpěvačka totiž trpěla tak jako mnoho jiných slavných osobností bipolární afektivní poruchou, jinak také zvanou maniodepresivní psychóza. Tou v nějaké míře trpí celé jedno procento populace. Jak se projevuje a je možné se před ní chránit?

Bipolární afektivní porucha se projevuje střídáním dvou fází, laicky řečeno mánií a depresí, kdy v jedné jste absolutně nekriticky šťastní, plní plánů a tvůrčí energie a ve druhé máte sebevražedné sklony, trpíte únavou, nespavostí, nechutenstvím a depresí.

Více o této nemoci a její léčbě čtěte ZDE.

To je samozřejmě velmi zjednodušený pohled na nemoc, kterou kromě Dolores O’Riordanové trpěli i Kurt Cobain, Catherine Zeta Jones, z českých osobností třeba Miloš Kopecký, Petr Muk a Barbora Tachecí.

Nemoc se většinou projevuje v dospívání, ale může se objevit už u dětí či přijít až ve stáří. Prvními příznaky jsou časté a nekontrolovatelné výkyvy nálad a dlouhá období bezdůvodného smutku. Po ustoupení akutních fází si nemocný často celé úseky svého života nepamatuje. Mezi obdobím mánie a deprese nastupuje i klidové období, kdy může být nemocný zcela bez příznaků a normálně fungovat.

Jak se maniodepresivní psychóza léčí?

Základem léčby je psychoterapie doplněná léky a dodržováním zdravého životního stylu. Nemocný nesmí užívat návykové látky (ani pít alkohol) a měl by sportovat a musí se vyvarovat stresu. Jde o nemoc nevyléčitelnou, takže je nutné léčit se až do smrti. Při akutní fázi deprese nebo mánie se používají antipsychotika, tzv. neuroleptika.

V období klidu (remise nemoci) je nutná udržovací a preventivní léčba. Cílem léčby je udržet normální fungování po odeznění příznaků deprese a předcházet novým epizodám v budoucnu. Pro úspěch léčby je potřeba, aby pacient spolupracoval s lékařem a nevysazoval léky hned po zlepšení stavu nebo dříve, než mu lékař doporučí.

Právě kvůli vysazení léků zejména ve fázi deprese se u nemocných objevují sklony k sebepoškozování a sebevraždě. Stejně tak pokud nejsou v akutní fázi včas nasazeny antipsychotika.

Nezvládnutá léčba často vyústí v agresivní útoky, u Dolores O’Riordanové například napadením letušky Air Lingus, které skončilo zlomenou nohou, nebo sebevraždou (Kurt Cobain, Petr Muk, Miloš Kopecký).

Další okolnosti o smrti zpěvačky Dolores O’Riordanové čtěte ZDE.



Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.