Je poznat depresi? | Moje zdraví

Je to jen špatná nálada, nebo už deprese?

Je to jen špatná nálada, nebo už deprese?
Deprese je často také vyvolaná hormonálními výkyvy spojenými s menopauzou • Autor: iStock.com
2. listopadu 2018 • 06:00

Začneme jedním příběhem. Americká krasobruslařka na sobě léta makala od rána do večera a přinášelo to své ovoce – třikrát se totiž stala americkou šampionkou. Pak ale přišel zlom a najednou se jí přestalo dařit. Dokonce se v roce 2018 nedostala ani do olympijského týmu. A co se stalo pak? Měla velmi špatné nálady, nelepšilo se to a časem u ní propukla těžká deprese. Pokud máte delší dobu náladu pod psa a zdá se vám, že se vám nic nedaří, raději byste měli vyhledat lékařskou pomoc, radíme vám dobře.

Vraťme se teď ještě k naší sportovkyni. Taky si říkala, že je jen smutná z toho, co se jí přihodilo. Když ale její úzkostné stavy nepřecházely, rozhodla se zajít k odborníkovi. A ten jí skutečně diagnostikoval depresi. Jak ale poznáme, že jsme skutečně „nemocní“? Že to není jen špatná nálada? Rádi poradíme.

Chodíte pět dní v týdnu do práce, všechno klape. Máte partnera, dobré zaměstnání. Nemůžete si stěžovat, ale přesto to jednou „praskne“ a vy už ten váš, jak říkáte, „příšerný stereotyp“ přestanete zvládat. Upadáte do stále většího marasmu, přestáváte zvládat práci, nemůžete se na nic soustředit. Proto si vezmete volno a celé dlouhé dny nejste ani schopni ráno vylézt z postele. Celý den tam jen tak ležíte, jíte, koukáte na televizi nebo do počítače a neděláte vůbec nic. Přítel je z toho na prášky, nechápe, co se děje, a doma proto začnou hádky. Třeba si myslí, že někoho máte?

Pak ale přijde záchrana, jdete na oběd ke svým rodičům a ti hned poznají, že něco není v pořádku. Vy se jim o svých stavech svěříte a oni udělají důležitou věc – pošlou vás k odborníkovi. Hučet by totiž do vás mohli hodiny, ale k žádnému úspěchu by to nevedlo. Od lékaře dostanete léky, které skutečně zabírají.

Léčba se vyplatí

Pár let pak naše pacientka normálně fungovala. Pomáhal jí i kontakt s přáteli, společné chvíle s přítelem. Zkrátka přítomnost blízkých lidí. Pak ale začala pracovně hodně cestovat a nemohla s nejbližšími trávit tolik času, kolik by sama chtěla. A to byl kámen úrazu, deprese přišla znovu. Nyní už ale věděla, že nemá jen špatnou náladu, ale že by to mohlo dopadnout stejnými stavy, které si prodělala před pár lety. Po návratu domů tedy znovu zašla za odborníkem, který jí předepsal jiné léky – ty znovu zabraly.

Samozřejmě netvrdíme, že medikamenty – antidepresiva jsou tou správnou volbou, jsou ale diagnózy, kdy se nic jiného dělat nedá a jako podpůrný prostředek pro další léčbu jsou důležitá. Nesní se to s nimi ale přehánět a hlavně lékař musí vědět, že vám je může předepsat, že nejste například psychicky labilní, a že vám jejich užívání nezpůsobí ještě větší potíže.

Lékaři potvrzují, že deprese mohou být u žen příznakem takzvané perimenopauzy, tedy pětiletého období předcházející menopauze – přechodu. V té době se totiž začne měnit hladina hormonů.

Nemůžete večer usnout? Utápíte se v myšlenkách, myslíte na nejhorší? Že nic nemá smysl, a to i ve chvílích, kdy se vám skutečně ve všem daří? V tom případě byste se skutečně měli zamyslet a nenechávat dojít vaši depresi to stavu, kdy vás dokonale ovládne. Vaše úzkostné stavy mohou mít různé důvody, je už, prosím, skutečně neberte na lehkou váhu, mohou vám dokonale zničit vztah, vzít přátele a nakonec zničit celý život.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.