I muži mají poporodní deprese. Trpí jimi až deset procent novopečených otců | Moje zdraví

I muži mají poporodní deprese. Trpí jimi až deset procent novopečených otců

I muži mají poporodní deprese. Trpí jimi až deset procent novopečených otců
Miminko má být radost! Ale co když to člověk cítí jinak? • Autor: iStock.com
16. listopadu 2017 • 06:00

Poporodní deprese u žen je poměrně známou věcí a pozitivní roli hraje i fakt, že se s ní svěřují známé osobnosti. Když se ale nedávno o stejném problému rozhovořil účastník populární reality show v Americe, veřejnost byla překvapena. Existuje poporodní deprese u otců? Odborníci odpovídají: Ano, existuje a jde o rozšířenější problém, než byste čekali.

„Moje žena tráví s dítětem o dost více času než já. Chtěl bych být dobrý otec, ale strašně se bojím, že dítěti nerozumím, že mu ublížím, že nepoznám, proč brečí. A tak jsem s ním málo a zase mám strach, že s ním nenavážu vztah. Strašně se bojím, že budu špatný otec.“

Takové pocity odhalil nedávno Adam Busby, novopečený otec, který je ve Spojených státech známý z populární reality show. Pro velkou část veřejnosti to bylo velké překvapení. Odborníci ale dávno vědí, že nejen ženy trpí poporodní depresí. Podle nedávné studie publikované ve Scandinavian Journal of Psychology je depresí po narození dítěte ohroženo 7 až 10 procent novopečených otců. Oproti tomu u žen se poporodní deprese vyskytuje až u 19 procent z nich.

Jiné studie ukazují, že příznaky deprese nebo další psychické obtíže pocítí během prvních šesti měsíců života dítěte až čtvrtina mužů. Tyto rozdílné hodnoty jsou dány i tím, že této problematice se zatím věnuje minimum pracovišť a studií.

Jak poznat poporodní depresi

Švédský výzkum také ukazuje, že standardní dotazník, který má podchytit poporodní depresi u žen, nezachytí příznaky, které jsou běžnější u mužů. Patří k nim především podráždění, neklid, nízká odolnost vůči stresu a také menší míra sebeovládání.

„Proto jsme vyvinuli nový screeningový dotazník, který dokáže symptomy deprese u mužů lépe identifikovat, říká Elia Psouni, docentka vývojové psychologie na University of Lund. K tomu je vedl ještě jeden znepokojivý fakt: Velmi malé množství mužů, kteří se necítili dobře v souvislosti s novým přírůstkem do rodiny, vyhledalo odbornou pomoc. O duševním zdraví se pořád ještě mnozí lidé zdráhají mluvit.

Po příčinách poporodní deprese u mužů se pochopitelně pátrá. Určitou roli hrají společenské faktory, jako je tlak společnosti na to dělat všechno dokonale. Dále se jaksi předpokládá, že nový rodič bude šťastný, a pokud není, vede to dotyčné často k pocitům provinění nebo toho, že něco je špatně. Své sehraje také změna životního stylu, vyšší nároky na čas a energii, kterou muž musí věnovat rodině, a v neposlední řadě dostává také často nálepku „živitele rodiny“ a tím i další nálož odpovědnosti.

Vliv hormonálních změn

Rizikové se ukazují i hormonální změny. Vědci z  University of Southern California přišli u mužů na jistou spojitost mezi depresí a klesajícími hladinami testosteronu. Na druhou stranu, pokud má muž méně testosteronu, je jeho partnerka depresí ohrožena méně. Alespoň podle výzkumů.

„Zjistili jsme, že muži mají poporodní depresi, a víme také, že u nich klesá testosteron, ale nevíme proč," uvedl profesor a autor studie Darby Saxbe pro NY Times. "Zdá se, že hormony ovlivňují poporodní deprese u žen, otcům se v této souvislosti věnuje mnohem méně pozornosti. Snažili jsme se dát dohromady další kusy k vyřešení tohoto rébusu."

Ať je na vině cokoliv, narození potomka je obří změnou pro celou rodinu. A dlouhodobější rozpaky, vztek, nedostatek energie nebo depresivní pocity by měly dovést k lékařům nejen ženy, ale i muže.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.