Jak zlepšit vztah s partnerem? Všímejte si ho | Moje zdraví

Jak zlepšit vztah s partnerem? Všímejte si ho

Jak zlepšit vztah s partnerem? Všímejte si ho
Povídání po milování pomůže intimitě vztahu • Autor: iStock.com
13. února 2018 • 06:00

A už tu máme zase svatého Valentýna. Co naplat, vyrazíme do obchodu koupit nějakou tu kytku, bonboniéru nebo šperky. Nezdá se vám ale, že už to děláme téměř stereotypně? Tohle přece není tím pravým důkazem, že někoho milujeme, nebo snad ano? Co na to odborníci?

Psychologové shodně říkají to, na co byste samozřejmě rychle přišli i vy. Není přece důvod dárky dávat jen proto, že se to v nějaký den či v určité výročí sluší. Dělejte svému partnerovi radost kdykoliv. Až příště půjdete z práce, zastavte se v obchodě a jen tak mimochodem postavte na stůl tři tulipány ve váze. To jsou totiž přesně ty maličkosti, které náš vztah skutečně upevňují. Ale máme jich pro vás mnohem víc.

Napište zamilovaný vzkaz

Je jedno, na co jej napíšete či zda jej přilepíte na koupelnové zrcadlo. Důležité je, že si na partnera vzpomenete, a vězte, že ho to zahřeje u srdce. Klidně i něco nakreslete nebo na vzkaz napište nějaké heslo, cokoliv, co víte, že vaši drahou polovičku potěší.

Často se navzájem dotýkejte

Někteří lidé sice v myšlenkách nedají na partnera dopustit, ale fyzicky mu to moc najevo nedávají, přitom právě letmý dotyk je to, co váš vztah zaručeně posílí. Chytněte se venku na ulici za ruce a polibte se – dělá to totiž zázraky. Jste stydliví a nemáte rádi líbání na veřejnosti? Žádný problém. Projevy náklonnosti si tak nechte na doma. Zabalte se do jedné deky na gauči, držte se za ruku a koukejte se společně třeba na film, to vše totiž vyvolává chemické reakce, které váš vztah zaručeně posílí.

Mluvte spolu

Je sice hezké, že se partnera zeptáme, jak se měl v práci, ale tohle nestačí. Velmi důležitá je totiž vzájemná důvěra, bez ní vztah nemá smysl. Bavte se tedy o svých problémech co nejvíce konkrétně. Chcete přece s partnerem sdílet všechny jeho výhry i ztráty?

Na místě jsou i komplimenty

Samozřejmě neříkáme, že máte chválit něco, co se vám nelíbí. I lichotky musíte vždy myslet jen upřímně. Takže pokud se vám na partnerovi líbí nějaký kus oblečení, řekněte mu to. Zamlouvá se vám, jak se v určitě situaci zachoval? Ven s tím. Řekněte mu, že je skvělý otec, nebo partnerce, že ta večeře byla famózní. Klidně partnera i škádlete, co se vizáže či postavy týče. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Kupte mu něco dobrého na zub

Říká se, že láska prochází žaludkem, a něco na tom opravdu bude. Pokud víte, že váš partner má nějaké oblíbené jídlo, tak mu ho jako překvapení udělejte. Má rád třeba nějakou cukrovinku? Kupte mu ji a dejte ji do poličky. Až ji tam objeví, láskou vás celou „sní“. Má oblíbený dezert? Umístěte ho na viditelné místo v ledničce a máte vyhráno. Nemusíte kupovat drahé šperky, tyhle každodenní maličkosti jsou totiž mnohem důležitější.

Po milování spolu mluvte

Jedna z nejhorších věcí, kterou v partnerském soužití můžete udělat, je mlčet po pohlavním styku – po „akci“ se otočit, s partnerem už ani nepromluvit a usnout. Tohle se opravdu nedělá. Právě v této chvíli je totiž ten správný čas se ještě dlouze hladit, líbat a říct si něco hezkého. Nebývale to váš vztah posílí. Těch nejintimnějších okamžiků využívejte plnými doušky.

Sledujete olympiádu? Kompletní program hokejového turnaje ZOH 2018 najdete zde!

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.