Rakovina dělohy: Tyhle příznaky vám napoví, že je zle | Moje zdraví

Rakovina dělohy: Tyhle příznaky vám napoví, že je zle

Rakovina dělohy: Tyhle příznaky vám napoví, že je zle
Rakovina dělohy se týká i mladých žen • Autor: istock.com
5. září 2021 • 06:00

Je to intimní problém. Strašák, o kterém se ženy raději nebaví. Rakovinu dělohy však není radno podceňovat, závažná forma je čtvrtým nejčastějším zhoubným nádorem u žen žijících v Evropě. Jen v České republice onemocní rakovinou dělohy asi 2 000 žen každý rok. Jak ji poznáte a především, jak jí lze předejít?

Děloha je dutý orgán tvořený hladkou svalovinou sloužící k vývoji plodu během těhotenství. Nádor na děloze je nejčastěji objeven u žen po menopauze, kdy dochází k mnoha změnám ženského těla. To ovšem neznamená, že nemůže onemocnět i mladší žena. Prvním varovným signálem je abnormální krvácení z pochvy, krvácení mezi cykly nebo stopy krve po styku. Rovněž výtok z pochvy, bolesti při styku a bolesti v podbřišku signalizují, že není něco v pořádku.

Nadváha je problém

Rizikovou skupinou jsou ženy s nadváhou. Proč? Podkožní tuková tkáň produkuje hormon estrogen, což by se zdálo, že nemusí být na škodu. Jenže zvýšené množství estrogenu podporuje růst nádorových buněk. „Naše hlavní doporučení pro prevenci je pokusit se zhubnout, udržovat zdravý životní styl s přiměřenou pohybovou aktivitou, při stravování se zaměřit na dostatečný přísun zeleniny a ovoce, které jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály, a naopak omezit potraviny s vysokým podílem tuků,“ radí MUDr. Filip Frühauf, Ph.D., lékař Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Mezi další rizikové faktory patří cukrovka, která je často spojena s obezitou a  způsobuje sníženou citlivost tkání k inzulínu, což může podpořit nádorový růst. Rovněž dlouhodobé užívání samostatných estrogenů může vést k rakovině dělohy. Rozhodně by preventivní prohlídky neměly podcenit ženy v pokročilém věku a zbystřit by měly ty, které rakovinu dělohy mají v rodinné anamnéze. Dalšími rizikovými faktory jsou Lynchův syndrom, dlouhodobá léčba tamoxifenem a bezdětnost.

Vyšetření rakoviny dělohy

Při jakémkoli podezření na nádor v děloze se provedou standardní gynekologické vyšetření, ultrazvukové vyšetření pánve přes pochvu nebo konečník, cytologický stěr z děložního čípku, hysteroskopie (lékař prohlédne dutinu děložní hysteroskopem – úzkou trubicí s optickým zařízením a odebere vzorek tkáně pod kontrolou zraku). Další možností je kyretáž, kdy lékař kyretou odstraní sliznici děložní dutiny a děložního hrdla. Rovněž se může provést biopsie endometria (slizniční vrstva dělohy) pomocí pipelly (lékař odebere vzorek tkáně z dutiny děložní tenkou trubičkou vytvořeným pod tlakem).  

Prevence? Hlavně zdravý životní styl

Pomůže vám udržování zdravé hmotnosti vyváženou stravou s nižším podílem tuků již od časné dospělosti, stejně tak fyzická aktivita a zdravá životospráva. „Naše hlavní doporučení pro prevenci je pokusit se zhubnout, udržovat zdravý životní styl s přiměřenou pohybovou aktivitou, při stravování se zaměřit na dostatečný přísun zeleniny a ovoce, které jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály, a naopak omezit potraviny s vysokým podílem tuků,“ radí MUDr. Filip Frühauf, Ph.D. Dále se doporučuje pití kávy s obsahem kofeinu, ale i bezkofeinové kávy. Prospěšná jsou těhotenství a porody i užívání kombinované hormonální substituční terapie (HRT) s estrogeny a gestagenem. Jen je třeba mít na paměti, že dlouhodobé užívání HRT mírně zvyšuje riziko rakoviny prsu.

Nejčastější léčbou je operace

Dobrou zprávou je, že ženy s rakovinou dělohy mají relativně dobrou prognózu. Až 95 % z nich přežívá více než 5 let. Standardem léčby rakoviny dělohy je léčba chirurgická, kdy se odstraní děloha, vaječníky a vejcovody. V případě rizikových faktorů se po operaci doporučují záření (radioterapie) i chemoterapie a někdy je možná i hormonální léčba. V případě, že jde o mladou pacientku, se může přistoupit ke konzervativní léčbě s pomocí hormonů, aby se zachovala plodnost. Novinkou je cílená „biologická“ léčba. Ta ovšem není u karcinomu endometria zatím považována za standard, a proto není hrazena zdravotními pojišťovnami.

Video se připravuje ...
Co se skutečně děje v děloze během těhotenstvíVIDEO 

Kde vyhledat pomoc?

Zpozorovaly jste příznaky, které jsme zmínili? Pro podporu žen s onkogynekologickým onemocněním vznikla Pacientská organizace VERONICA. Na jejích stránkách www.pacientska-organizace.cz najdete nejen příběhy žen bojujících s nemocí, ale získáte i objektivní informace o prevenci a léčbě od předních lékařů. Pokud se chcete o problematice dozvědět více, sledujte kampaň fialové cyklojízdy World GO Day, která proběhne 20. září 2021 v Praze.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.