Včasná návštěva lékaře: Pro odhalení nemoci je zásadní | Moje zdraví

Včasná návštěva lékaře: Pro odhalení nemoci je zásadní

Včasná návštěva lékaře: Pro odhalení nemoci je zásadní
Autor: istock.com
19. října 2021 • 10:31

Čas je zásadní u celé řady onemocnění a včasná návštěva lékaře nejen v případě zdravotních problémů může dokonce zachránit život. Preventivní prohlídky mohou odhalit řadu nemocí, které ze začátku nezpůsobují žádné trable. „Typickým příkladem je třeba vysoký tlak. Většina lidí s ním nemá žádné problémy, ale říká se mu skrytý zabiják, protože škodí, i když není vidět,“ vysvětluje v rozhovoru praktický lékař Cyril Mucha. Přesto prevenci spousta z nás zanedbává.

Proč bychom měli chodit na pravidelné prohlídky?

Ze stejného důvodu jako jezdíme s auty na pravidelné prohlídky, přestože jim třeba na první pohled nic není. Podobně bychom se měli občas nechat prohlédnout i my. Dají se zjistit  zejména některá onemocnění, která jsou v začátku bez větších obtíží velmi dobře řešitelná. Ve většině platí, že čím dřív se onemocnění začne léčit, tím je to lepší. Některé nemoci nemusí být ze začátku vůbec vidět. Typickým příkladem je třeba vysoký tlak. Většina lidí s ním nemá žádné problémy, ale říká se mu skrytý zabiják, protože škodí, i když není vidět. Pokud se tlak nezměří, tak se nezjistí, že je s ním problém.

Video se připravuje ...
Desatero snížení rizika vzniku rakovinyVIDEO 

Vidíte nějaké zlepšení? Nebo lidé zanedbávají prevenci a chodí k lékaři, až když mají potíže?

Je to složité. Covid udělal v tomhle směru nepochybně velkou škodu, protože lidé nechodili k lékaři vůbec. Ani s chorobami, natož na prevenci. Dohonit více než roční skluz je samozřejmě velmi problematické. Teď je prevencí hodně, ale pokud by se to sečetlo za poslední léta, tak jich je trošku méně.

Jaké prohlídky by měly podstupovat ženy a jaké muži?

Ženy i muži mají chodit pravidelně na klasické prohlídky po dvou letech u svého praktika. Jednou za rok by měly ženy jít na prohlídku ke svému gynekologovi. Od 45 let by měly také co dva roky zajít na mamografii. Muži i ženy mají chodit také na pravidelnou prevenci kolorektálního karcinomu. To znamená vyšetření na přítomnost krve ve stolici, které se dělá od 50 let každoročně a od 55 let jednou za dva roky. Muži nemají stanovenou prohlídku na urologii. U praktika by měli mimo jiné hovořit o prostatě, ale v tuto chvíli nejsou stanoveny termíny prohlídek u urologa, které by byly obdobou těch gynekologických u žen.

Pomáhá při prevenci očkování proti HPV? Vyplatí se i u dospělých žen?

Je to hodně diskutovaná otázka. Samozřejmě je ideální, pokud se žena naočkuje už v mládí před začátkem sexuálního života. Statistiky ukazují, že i pozdější očkování má efekt, ale ideální je v tom mladém věku.

A co u mužů?

Doporučuje se, protože tento virus se přenáší při sexuálním kontaktu a partneři mohou na ženu virus přenést.

V listopadu se pravidelně koná Movember, který upozorňuje na rakovinu varlat a prostaty. Má to vliv na prevenci, nebo si nechávají pouze narůst knír?

Upřímně platí spíše jen ten knír. Nepochybně je důležité, že se o tom mluví a ví se, že ten problém existuje. Ale moc nepociťujeme, že by muži chodili více na prohlídky.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.