Princ Philip se dožil téměř 100 let. Jaký je podle odborníků recept na dlouhověkost? | Moje zdraví

Princ Philip se dožil téměř 100 let. Jaký je podle odborníků recept na dlouhověkost?

Princ Philip se dožil téměř 100 let. Jaký je podle odborníků recept na dlouhověkost?
Královna Alžběta II. se svým manželem, princem Philipem. • Autor: profimedia.cz
9. dubna 2021 • 14:00

Právě dnes zemřel britský princ Philip, jemuž bylo úctyhodných 99 let. Muž, který stál neuvěřitelných 74 let po boku patrně nejznámější panovnice světa, britské královny Alžběty II. (94), se už kulatých narozenin v červnu nedočkal. Přesto se dožil obdivuhodného věku. Jak se může něco takového podařit? Přečtě si recept na dlouhověkost.

Možná si říkáte, že geny neošálíte. Ale studie uveřejněná v časopise Journal of Internal Medicine říká opak: Délka života závisí mnohem více na životním stylu než na DNA. Co tedy dělejte každý den, abyste se dožili stejně vysokého věku, jako princ Philip?

Užívejte si čerstvý vzduch

Chození ven a pobyt na čerstvém vzduchu vám pomáhají zůstat aktivní. Navíc je prokázáno, že už pouhých pět minut v přírodě zlepšuje náladu a redukuje stres. Právě stres stojí za řadou onemocnění, která způsobují předčasné úmrtí. I když by to mělo být jen pár minut, snažte se denně vyjít na čerstvý vzduch. Pokud k tomu připojíte i aktivnější pohyb, uděláte pro vaše tělo i duši nejvíc.

Jezte jako Řek

Středomořská strava je bohatá na ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy a ryby. „Doporučení jíst ryby dvakrát týdně vychází z obsahu specifických omega-3 mastných kyselin, a to dokosahexaenové (DHA) a eikosapentaenové (EPA). Jejich výborným zdrojem je právě rybí tuk," říká Martin Richter, výživový specialista. Snažte se tedy vzpomenout na to, kolik salátů a plodů moře si dáváte na dovolené u moře, a napodobte to i doma. Omezte červené maso a bílé pečivo a přidejte vápník, ať posílíte kosti.

Zaměřte se na pestrou stravu

„Každý druh ovoce a zeleniny obsahuje jiné látky, které vašemu tělu pomáhají bojovat s nemocemi,“ říká Keith Roach, docent klinické medicíny na Weill Medical College of Cornell University. Čím více jich do těla dostanete, tím lépe bude tělo bojovat s chorobami. Některé potraviny jsou bohaté na vlákninu, jiné na antioxidanty, další na stopové prvky. Dbejte na to, aby váš talíř obsahoval všechny barvy – od modrofialové přes zelenou, žlutou, oranžovou, hnědou až po červenou.

Vsaďte na ořechy

Hrstka ořechů je skvělá svačinka. Namixujte různé druhy, protože každý z nich přináší jiné benefity. Například vlašské ořechy obsahují dvakrát více antioxidantů než jiné. Ty pekanové zase snižují hladinu „špatného“ cholesterolu.

Vypněte televizi

Jedna australská studie tvrdí, že každá hodina u televize znamená o 22 minut kratší život. I další studie potvrzují, že lidé, kteří sledují více televizi, se dožívají nižšího věku. Není to samozřejmě kvalita seriálů, co by člověku ubíralo léta. Jde hlavně o to, že lidé často sledují televizi na úkor jiných činností, například právě pohybu. Pokud tedy patří seriály k vašemu oblíbenému relaxu, určitě u nich nejezte a omezte čas na dvě hodiny denně. Stejnou dobu pak věnujte aktivní činnosti.

Zjistěte, co vám dělá radost  

Šťastní lidé žijí déle, to věděly i naše babičky a ve studiích publikovaných v časopise Applied Psychology: Health and Well-Being to potvrzují i vědci. Úkolem člověka rozhodně není odstranit ze života všechen stres, to je dost dobře nemožné. Můžete ale přidat do svého dne aktivity, které vám přinášejí radost. Pletení, kreslení, procházky, zahrada, čas s přáteli, cvičení, pečení, určitě víte, co vykouzlí úsměv na tváři a dobrý pocit na duši právě vám.

Skončete s cigaretami

Asi nikdo už nepředpokládá, že kouřit se dá zdravě. Kouření, především u žen v mladém věku, zvyšuje riziko nádorů prsu,“ upozorňuje prof. MUDr. Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN. To ale není zdaleka jediný problém. Kouřením trpí nejen zdraví, ale i vzhled. Uvádí se, že za 10 let aktivního kouření mohou kuřáci zestárnout o více než 12 let. Kouření také způsobuje většinu onemocnění srdce a cév.

Neseďte celý den

Podle studie publikované v časopise Journal of Epidemiology mají lidé, kteří stráví na svých židlích více než 6 hodin denně, o 37 % vyšší riziko předčasného úmrtí než lidé, kteří sedí méně něž 3 hodiny denně. To platí i pro ty, kteří pravidelně cvičí. Co dělat, když pracujete v kanceláři? Každou hodinu vstaňte a projděte se  alespoň po kanceláři.

Dopřejte si dostatek spánku

Nedostatek spánku je příčinou celé řady onemocnění, která způsobují předčasné úmrtí. Každý má potřebu spánku jinou, odborníci se ale shodují: „Spíme-li méně než 7 hodin nebo více než 8 hodin denně, je něco špatně," říká odborník na spánkovou hygienu, MUDr. Martin Pretl, CSc. "Ideální je spát tak dlouho, abychom byli ráno dostatečně odpočatí a vstávali s dobrou náladou a aby nám tento pocit vydržel celý den,“ vysvětluje lékař.  

Zůstaňte štíhlí

Nadváha zkracuje život, to je jasné. Pokud máte za sebou spoustu diet a výsledkem je pouze jojo-efekt a kila navíc, zkuste na to jít tentokrát jinak. Zajděte si za výživovým poradcem a domluvte se na tom, jak poskládat jídelníček tak, aby vás jídlo těšilo a strava byla pestrá.

Smějte se

Smích snižuje hladinu stresových hormonů, jako jsou kortizol a adrenalin, které způsobují chronické záněty v celém těle. Zahání úzkost a napětí, je také dokázáno, že zvyšuje imunitu. Ano, jsou dny, kdy má člověk pocit, že není čemu se smát. V tu chvíli si pusťte na youtube videa Jógy smíchu Karla Nešpora. Uvidíte, že spokojená žába nebo veselý bagr zafungují.

Mějte přehled o svém zdravotním stavu

Víte, jestli máte krevní tlak v normě? Jaká je vaše hladina cholesterolu nebo hladina krevního cukru? Pravidelné kontroly u lékaře mohou odhalit nemoci dřív, než bude potřeba brát léky.

Vše o preventivních prohlídkách čtěte zde.

Buďte s přáteli

Lidé, kteří jsou v kontaktu s ostatními, žijí prokazatelně déle. Studie na více než 90 000 ženách mezi 50 a 79 lety přišla se zajímavým zjištěním: Ty, které uváděly, že cítí podporu rodiny a přátel, měly větší předpoklady žít déle než ty osamělé. Jiné studie ukázaly, že ženy s rakovinou prsu, které mají silné sociální a emocionální zázemí, mají lepší šance na přežití. Přestože si vědci nejsou jisti důvody, domnívají se, že socializace vede ke zvýšení sebeúcty a také ke vzájemnému působení na udržení zdraví.

Pořiďte si mazlíčka

Studie ukazují, že majitelé domácích zvířat mají nižší hladinu cholesterolu a také vyšší šanci na přežití infarktu než lidé bez domácích mazlíčků. Například procházka se psem je i skvělý způsob, jak se donutit k pohybu na čerstvém vzduchu a tím se udržovat ve formě.  

Trénujte mozek a paměť

V mozku probíhají miliony mozkových spojení během jedné hodiny. Když ho ale netrénujete, spoje odumírají. Je proto důležité učit se stále nové věci a vzdělávat se. "Kdo si osvojí paměťové techniky, pracuje s mozkem a konkrétně psí

mnohem efektivněji. Již po 14 dnech tréninku je možné navýšení paměťového výkonu až o 100 procent," říká MUDr. Michaela Karsten, fenomenální paměťová expertka. Výborně k tomu poslouží sudoku, logické hry, luštění křížovek nebo alespoň čtení knih. Velmi také pomáhá začít se učit nový jazyk nebo přihlásit se do vzdělávacích kurzů či na univerzitu třetího věku.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.