6 zdrojů zdravých sacharidů, které si zaslouží vaši pozornost | Moje zdraví

6 zdrojů zdravých sacharidů, které si zaslouží vaši pozornost

22. března 2021 • 06:00

Pro někoho jsou sacharidy synonymem pro cukry, proto se jim zejména dietáři vyhýbají jako čert kříži. To je ale velký mýtus, po sacharidech rozhodně neztloustnete. Naopak vám dodají energii potřebnou například pro cvičení. Jen musíte vědět, jaké potraviny ty správné sacharidy obsahují.

Bojíte se cukrů? Pak vynechte sladké neřesti jako čokoládu, bonbony, sušenky, sladké pečivo. Sladce chutnající ovesná kaše ale zapovězená být nemusí. Někteří kvůli sacharidům také odsoudí těstoviny. Je to ale škoda. „Sacharidy jsou jedním z hlavních činitelů, určujících energetickou schopnost svalů podávat optimální výkon,“ prozrazuje Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Podle ní z vašeho jídelníčku nemusí zmizet ovesné vločky, luštěniny, dokonce ani ono pečivo, pokud nejde zrovna o koblihy. Dokonce se doporučuje, pokud chcete zhubnout a kromě úpravy jídelníčku i sportujete, abyste zařadili do stravy potraviny bohaté na sacharidy, protože právě ony vás napumpují energií k lepším výkonům. Obezitu vám sacharidy rozhodně nezpůsobí. Které potraviny vás tedy nadopují:

Ovesné vločky

Ve vločkách najdete zásobu živin, vitamínů a minerálních látek, jsou i bohatým zdrojem vlákniny. Je dobré je proto zařadit na počátek dne. „Ovesné vločky můžete použít při přípravě snídaňových kaší, mugcakes, zdravějších dezertů, palačinek, ale i při přípravě slaných pokrmů – k zahuštění polévek, do různých placiček, karbanátků, burgerů nebo si z nich můžete udělat i těsto na pizzu,“ doporučuje Michaela Ryglová. Vločky jsou jednoduché na přípravu, navíc slouží i jako skvělé zahušťovadlo místo mouky.

Quinoa

Velmi oblíbenou potravinou je Quinoa. V podstatě obilovina, které se dnes říká superpotravina. Je totiž nadupaná sacharidy, bílkovinami, omega 3 mastnými kyselinami, železem i vlákninou. Navíc je přirozeně bezlepková, proto ji ocení celiaci. Je zdravější alternativou ke klasickým obilovinám, proto se hodí do salátů, jako příloha k masům, lze z ní dělat i kaši. Stačí ji pouze povařit a dle potřeby dochutit.

Jak se projevuje celiakie? Více informací čtěte zde.

Brambory

Základní zásobárna sacharidů. Brambory dokážou naše tělo na dlouhou dobu zasytit, protože mají nízký glykemický index. Navíc nepodporují nadýmání. Proto se objevují v řadě dietních jídelníčků, přináší energii a ne kila navíc. Kromě brambor pak stojí za zmínku batáty. Nebojte se, že jsou sladší, batáty jsou dokonce výživově lepší než klasické brambory, protože obsahují velké množství vitamínu B6, vitamínu C a dokonce mají méně kalorií a více vlákniny než brambory.

Quinoa vás zasytí a přitom vám nepřidá kila • Autor: iStock.com

Žitné a celozrnné pečivo

Tento druh pečiva je coby zdroj sacharidů nejlepší. „Žitné ani celozrnné pečivo sice obvykle nemá méně kalorií než jiné druhy pečiva, ale obsahuje více minerálních látek a hlavně vlákninu, díky které lépe zasytí,“ vysvětluje specialistka na stravu Michaela Ryglová. To znamená, že zatímco klasické bílé rohlíky sníte například dva, protože obsahují „hladové“ kalorie, u žitných výrobků vám budou stačit menší krajíce, které vás taky zasytí a dodají potřebné vitamíny a jiné zdravé složky.

Cizrna

Také se jí říká římský hrách. Dá se s ní skvěle kouzlit. Velké kulaté kousky je jen zapotřebí před úpravou řádně povařit. Výborně se hodí do polévek, salátů, populární jsou i pomazánky, klasický humus nebo falafel. Ve všech těchto obměnách dostanete do těla notnou dávku sacharidů a bílkovin.

Bulgur

Bulgur představuje další trendy potravinu, která je vedle kuskusu oblíbenou součástí jídelníčku zdravě žijících lidí. Jeho příprava je navíc snadná. Stačí jej napařit a dochutit zeleninou, masem či olejem. Můžete mít tak teplé jídlo, jako je zdravější verze rizota, nebo s bulgurem vykouzlíte salát na mnoho způsobů.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.