Prášky na bolest? Vyzkoušejte nové, účinnější metody léčby | Moje zdraví

Prášky na bolest? Vyzkoušejte nové, účinnější metody léčby

Prášky na bolest? Vyzkoušejte nové, účinnější metody léčby
Autor: istock.com
23. června 2021 • 14:00

Akutní bolest například při úrazu má své opodstatnění – upozorní vás na to, že došlo k poškození, a funguje jako varovný signál i spouštěč hojivých procesů. Chronická dlouhodobá bolest už ale pouze unavuje, vysiluje, obtěžuje a může být i psychicky nesnesitelná. Naštěstí moderní medicína zná mnohé efektivní způsoby, jak se jí zbavit nebo ji přinejmenším eliminovat na snesitelnou míru.

Typické chronické bolesti

Mezi nejběžnější chronické bolesti patří bolesti zad, kloubů, ale i bolesti onkologického původu. „Naši pacienti nejčastěji trpí degenerativními bolestmi zad, bolestmi při artrózách různých kloubů, neuropatickými bolestmi, ať už po operacích, úrazech, při diabetu, mohou to být také bolesti autoimunitního nebo zánětlivého původu, jako je revmatoidní artritida, Crohnova choroba a podobně,“ uvádí MUDr. Radovan Hřib, vedoucí lékař Centra pro léčbu bolesti Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně s tím, že věkové spektrum pacientů je velmi široké – od devatenácti do devadesáti šesti let.

Video se připravuje ...
Mysl a bolesti v těle spolu mnohdy souvisí. „Má to tak téměř polovina mých pacientů,“ říká fyzioterapeutVIDEO 

 

Akutní versus chronická bolest

Rozdíl mezi akutní a chronickou bolestí přitom není v jejich intenzitě, ale především v charakteru a délce trvání. Akutní bolest je přirozenou reakcí organismu na úraz, chorobu nebo poškození například zákrokem. Je varovným signálem, který má své opodstatnění, protože napomáhá organismu v obraně proti negativním vlivům. Trvá ale pouze omezenou dobu, a jakmile dojde k nápravě (například vytrhnutí zkaženého zubu, zafixování zlomeniny, operaci zaníceného slepého střeva), bolest mizí.

Naopak chronická bolest je samostatnou chorobou, která postupně může pohltit celý pacientův život. Kromě nepříjemné bolesti obtěžuje člověka narušováním spánku, zhoršením psychiky i zásahem do společenského života. Příčiny může mít různé a často jsou neodstranitelné. V takových případech spočívá léčba nikoliv v odstranění příčin bolesti, ale pouze v samotném odstraňování či alespoň mírnění bolesti. O chronické bolesti přitom mluvíme tehdy, trvá-li déle než 3 měsíce.

Možnosti léčby chronické bolesti

Spektrum léčby chronické bolesti začíná u analgetik (opioidních, neopioidních), pokračuje přes léčebné konopí, invazivní metody (obstřiky, katetry) až po doporučení fyzioterapie a rehabilitace, spolupráci s psychology a psychiatry. Technologickým vrcholem jsou pak implantace neuromodulačních vysoce sofistikovaných zařízení, jako jsou pumpy s dodávkou léčiva přímo do páteřního kanálu nebo stimulátory nervů či míchy. Pumpy přitom umožňují maximálně přesné dávkování do místa bolesti a eliminují množství nežádoucích vedlejších účinků.

Komu je léčba určena

Pomocí výše uvedených možností je možné řešit chronické bolesti nejrůznějšího původu i intenzity a na rozdíl od minulosti není dnes žádný důvod k tomu přežívat utrpení – v jakémkoliv věku i zdravotním stavu. Důležité je ale svěřit se do péče specialistů, kteří mají k dispozici plnou škálu moderních léčebných metod a navrhnou nejvhodnější léčbu na míru každého pacienta. Ne vždy je sice možné bolest odstranit úplně, v drtivé většině i závažných případů ji lze ale přinejmenším eliminovat natolik, aby člověk mohl dále vést plnohodnotný život.  

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.