Trápí vás úporné migrény? Může vám pomoci biologická léčba | Moje zdraví

Trápí vás úporné migrény? Může vám pomoci biologická léčba

Trápí vás úporné migrény? Může vám pomoci biologická léčba
Autor: istock.com
17. června 2021 • 06:00

Každý, koho v životě postihla migréna, dobře ví, že nejde o běžnou bolest hlavy, se kterou by si dovedly poradit běžně dostupné léky. Migrény často přicházejí opakovaně, jsou kruté a člověka obvykle zcela vyřazují z běžného režimu. Moderní medicína ale nově nabízí jejich řešení pomocí biologické léčby, která slaví významné úspěchy.

Co je migréna

Migréna je chronické onemocnění, které se projevuje opakovanými záchvaty bolestí hlavy střední až kruté intenzity, pulzujícího charakteru, lokalizované většinou na jedné polovině hlavy – nejčastěji za okem. Trvá většinou 4 až 72 hodin a bývá často vázáno na spouštěče ovlivňující lidský organismus – ať už jde o hormonální změny u žen během menstruačního cyklu, nezdravé návyky, jako je kouření či alkohol, únavu, stres, ale třeba i změny tlaku.

Video se připravuje ...
Pět způsobů, které vám mohou pomoci v boji s migrénouVIDEO 

Jak bojovat s migrénou

V boji s migrénou jsou vhodná především preventivní opatření, která mohou celkově zabránit jejímu vzniku. Mezi ně patří především úprava životního stylu, v rámci které se eliminují spouštěče vyvolávající záchvat migrény. Konkrétně jde o eliminaci stresu doma i v zaměstnání, dostatek spánku, eliminaci alkoholu i kouření, dostatek odpočinku, eliminaci fyzické zátěže a vyváženou pravidelnou stravu. 

Pokud migréna přeci jen přijde, pak je nutné neotálet s použitím léků proti bolesti. Kromě klasických analgetik, která jsou vhodná jen u mírnějších forem, jsou k dispozici i speciální léky proti migrénám ze skupiny tzv. triptanů, které působí přímo na bolesti způsobované migrénou. U osob, které trpí migrénami více než 4x do měsíce, pak bývá nasazována i preventivní léčba pomocí léků, která má za cíl eliminovat počet záchvatů. Může jít přitom o léky různých skupin: betablokátory, antidepresiva, antiepileptika, léky obsahující magnézium či extrakt z ginkgo biloby. Novinkou je pak i léčba biologická, kterou může dostat pacient, který má déle než čtvrt roku zdokumentované 4 a více migrenózních záchvatů v měsíci a nezabírají mu profylaktické léky.

Biologická léčba migrény

Biologická léčba je výjimečná v tom, že disponuje cíleným účinkem zaměřeným na daný receptor, díky čemuž nemá vedlejší nežádoucí účinky. V případě léčby migrény spočívá preventivní biologická léčba v aplikaci lidské monoklonární protilátky pomocí injekce jednou za měsíc či jednou za tři měsíce. Tato protilátka se váže na CGRP receptor a znemožňuje tak samotnému peptidu CGRP, aby se na receptor navázal on. Právě díky tomu nedojde k rozvoji migrény.

„U pacientů, kteří měli migrény 4x v měsíci, se bolest ztratila buď úplně, anebo se zredukovala na 1 migrenózní den,“ uvádí MUDr. Petra Migaĺová, lékařka Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy, které je součástí Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava. A její slova potvrdila i jedna z úspěšně léčených pacientek, 36letá paní Hana. „Začala jsem znovu žít, ze svých 10 migrén měsíčně jsem se dostala na dvě. Často byly ty bolesti tak silné, že jsem celý den prospala a nebyla jsem schopna jít ani do práce. Naprosto se mi změnila kvalita života,“ uvedla při své kontrole v ambulanci.

Koho se migrény týkají

Migréna trápí kolem 1,2 milionu obyvatel České republiky. Migrény mohou postihovat dětskou i dospělou populaci, nejčastější je ovšem výskyt u věkové kategorie 25 až 45 let. Dvakrát až třikrát častěji přitom migrény postihují ženy. Z více než poloviny se na jejím vzniku podílí genetika spolu se spouštěcími faktory.

Video se připravuje ...
Jak vidí lidé postižení migrénou?VIDEO 

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.