Pigmentových skvrn v létě přibývá: Jak s nimi zatočit? | Moje zdraví

Pigmentových skvrn v létě přibývá: Jak s nimi zatočit?

Pigmentových skvrn v létě přibývá: Jak s nimi zatočit?
Autor: istock.com
24. srpna 2020 • 12:00

Nejdříve jste objevila malé tmavší skvrnky na hřbetu ruky. Po létě přibyly na dalších místech a po vyblednutí opálené kůže už nezmizely. Pokožka s hyperpigmentacemi na rukou, dekoltu a někdy bohužel i na obličeji vždy působí stařeji.

„Některé ženy mají k tvorbě pigmentových skvrn sklon, který se projeví většinou až po třicítce a nazývá se melasma. Pigmentace v obličeji se nachází nad kořenem nosu a na čele, dále na tvářích, okolo očí, velmi nepříjemnou lokalitou je horní ret. Někdy je pigmentace ve všech zmíněných oblastech, ale většinou zlobí jen určitá z nich,“ komentuje tento typ kožních problémů MUDr. Markéta Majerová, korektivní dermatoložka z MEDICOM Clinic (www.medicomclinic.cz).

Těhotenství je jiný případ

Vznik nepravidelné pigmentace v těhotenství souvisí s vychýlením hormonální hladiny. Když dojde opět k její stabilizaci po porodu či po ukončení kojení, je 50–70% pravděpodobnost, že tyto skvrny spontánně vymizejí. Odstín těhotenských skvrn může být různý a je dán hloubkou uložení pigmentu v kožních vrstvách.

Prvním opatřením je prevence

Na konci léta můžete zpytovat svědomí, zda jste si kůži dostatečně chránili před UV zářením. Kamkoli si na ni sluníčko „sáhlo“, může se hyperpigmentace projevit v podobě malé pihy nebo skvrnky. Ale to není jediná příčina nesourodého zbarvení pokožky. Hormonální změny i některé léky mohou způsobit stejné problémy. Při snaze zbavit se nevzhledných skvrnek bývají první dostupnou volbou přípravky, které mají bělicí nebo zesvětlující účinky. Jejich principem je potlačení růstu pigmentotvorných buněk. Tím se snižuje tvorba melaninu a žádoucí je rovnoměrné ukládání pigmentu v pokožce. Současně se využívají i složky, které opticky dokážou sjednotit tón pleti.

Dermatolog kombinuje postupy

Povrchové pigmentace pomůže odstranit chemický peeling, který pokožku zároveň zjemní a projasní. Jedná se o pigmentace, jež by v průběhu zimy pozvolna zbledly samy. Pigmentace, které se nacházejí ve střední a hlubší vrstvě dermis (prostřední vrstva pokožky), už ale sama nevybledne. Ošetřujeme je pulzním světlem (IPL), které pigment rozstřelí a ten se následně odloupne v průběhu týdne. Pulzní světlo zároveň prohřívá kolagenní vlákna v horní části dermis. Takže poškozená vlákna se smrští a nastartuje se tvorba nových vláken, což se nazývá rejuvenace (omlazení). Aby se pokožka zpevnila a vypnula, musí se prohřátí zopakovat,“ vysvětluje MUDr. Markéta Majerová.

O tom, jak pečovat o pigmentové skvrny v létě, čtěte zde.

Svízelnější je to se světlejšími pigmentovými skvrnami na světlé pokožce. Chybí zde kontrast, a tak mohou odstranění pomocí IPL odolávat. Pro ošetření větší pigmentované plochy není vhodný alexandritový laser. „Pomáháme si kombinací pulzního světla a speciálního chemického peelingu, který ve svém třetím kroku obsahuje fotoaktivní látku. Díky té se ošetření pulzním světlem ještě zintenzivní. Po peelingu se pokožka zjemní a zatažení pórů bývá viditelnější,“ popisuje postup dermatoložka. Vhodné je odstranit pigmentace také v dekoltu a na hřbetech rukou, aby výsledný celkový dojem působil skutečně mladistvě.

Nejčastější faktory způsobující nepravidelnou pigmentaci

  • genetika – Máte-li predispozice, je třeba pokožku dobře chránit přípravky s vyššími UV faktory a cíleně ji nevystavovat slunci. Používejte přípravky tlumící produkci melaninu.
  • věk – S postupujícím věkem váznou různé fyziologické funkce kůže, což může vést ke vzniku tmavých skvrn či celých ploch. Je důležité pokožku hydratovat, zásobovat výživnými látkami, podporovat její regeneraci a dostatečně ji chránit před UV zářením.
  • hormonální změny – Nepravidelná pigmentace může být následkem nevyváženého hormonálního systému. Často se objevují při užívání hormonální antikoncepce.
  • sluneční záření – Dlouhodobé vystavování se slunečním paprskům bez ochranných prostředků stimuluje nepravidelnou produkci melaninu a vznik skvrn.
  • užívání některých léků – Například tetracyklinová antibiotika, některé léky na vysoký tlak, léky používané k potlačení imunitní odpovědi organismu… Při užívání těchto léků se nevystavujte slunci!

Opačný problém

Kožní choroba projevující se naopak výpadky pigmentu se nazývá vitiligo. Vzniká ochromením tvorby pigmentu, později vede až k zániku buněk tvořících pigment. Výsledkem jsou mléčně bílá ložiska na kůži a ve kštici ostrůvky bílých vlasů. Vitiligo se nedá zcela vyléčit, již existují alespoň možnosti, jak pigmentaci stimulovat.

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.