Co je to vitiligo | Pomůže léčba se zastavením depigmentace? | Moje zdraví

Vitiligo

Ztráta pigmentace kůže a bílé mapy na rukou, obličeji nebo po celém těle. Právě tak se projevuje vitiligo. Jak toto vzácné onemocnění poznat a jaké jsou možnosti léčby?

Co je to vitiligo?

Vitiligo je vzácné neinfekční kožní onemocnění, které se projevuje výsevem bílých skvrn. Depigmentace se může objevit kdekoli na těle. Části kůže bez pigmentu nebolí, nesvědí a pacienta nijak neobtěžují. Doprovázet ho ale mohou psychické potíže, zejména kvůli viditelným skvrnám v obličeji a na rukou.

 

Jak vitiligo poznat?

Prvním příznakem je bílá skvrna na kůži, která se postupně rozšiřuje. Někdy se skvrny propojí tak, že pokryjí velkou část těla. Skvrnky se objevují především na obličeji, na rukou a končetinách. Objevit se mohou ale i v podpaží, na tříslech, na břiše nebo na genitáliích.

Záleží na typu vitiliga. Lokalizované vitiligo se vyskytuje pouze na malé oblasti kůže. Generalizované se objevuje hlavně na obličeji a končetinách a univerzální postihuje téměř celé tělo, kdy je až 80 % povrchu těla depigmentováno.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kůže

Příčiny vzniku vitiliga

Proč vitiligo vzniká, zatím není zcela jasné, odborníci nicméně vidí spojitost s autoimunitními nemocemi. Jistou roli hraje také genetika, děti rodičů, kteří trpí vitiligem, mají násobně vyšší pravděpodobnost, že se u nich toto onemocnění vyskytne také.

Depigmentovaná ložiska se často objeví po konkrétním poškození kůže, tím může být spálení od slunce či úraz. Spouštěčem může být ale i stres.

Dá se vitiligo léčit?

Pacienti jsou léčeni světloléčbou – fototerapií,  a to 1krát až 3krát týdně po dobu alespoň jednoho roku, někdy i déle. Kůže, která je vitiligem postižena do 20 %, se může léčit i hormonálními mastmi nebo imunomodulátory, které se aplikují přímo na postižená místa 2krát denně.

Onemocnění, které se dále nešíří, je možné léčit chirurgicky, repigmentací, a následně fototerapií. Repigmentace je implantace zdravých kožních buněk na postižená místa. Naopak, pokud je onemocnění příliš rozsáhlé, provádí se depigmentace, což je odstranění pigmentu a sjednocení barvy kůže. Vzácně může onemocnění odeznít samo.

Léky

V lékárně je možné zakoupit nejrůznější přípravky. Používají se hlavně masti s obsahem kortikoidů, nesmí se však používat déle jak 2 měsíce kvůli možnosti vzniku atrofie kůže. Nově jsou vyvinuté léky imunomodulátory, které nemají nežádoucí účinky jako ty, které obsahují kortikoidy.

Vyšetření

Nejdůležitější je vyloučit jiná onemocnění, která mohou vitiligo připomínat. Provádí se vyšetření vzorku kůže a vyšetření krve. Někdy, zejména u lidí s celkově světlou pletí, se přistupuje k vyšetření Woodovou lampou, díky které jsou skvrny na kůži lépe vidět.

Možné komplikace

Jednou z komplikací jsou psychické potíže, jelikož se jedná o estetickou vadu, která je vidět na první pohled. Horší průběh onemocnění mívají atopici.

Vitiligo může vyvolat i další problémy např. vypadávání vlasů, zbělání vlasů, zánět duhovky nebo poruchu sluchu. Komplikace mohou způsobit i masti s obsahem kortikoidů, které mají různé nežádoucí účinky – proto je nutné léčbu kortikoidy vždy konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Prevence

Jistě je dobré udržovat v dobré formě imunitní systém, dodržovat zdravý životní styl a nosit pohodlné a bavlněné oblečení. Příčina vzniku není zcela známá, jedná se o autoimunitní onemocnění, proto je složité mluvit o prevenci.

Ohroženi jsou především lidé s autoimunitní poruchou. Může to být porucha funkce štítné žlázy, cukrovka, chudokrevnost, Addisonova choroba nebo lupus.

Pro všechny je dobré co nejvíce krátit pobyt na slunci a chránit se krémy s vhodným slunečním faktorem. Jeden z rizikových faktorů vzniku vitiliga je porušení kůže, proto nejsou vhodné zákroky, jako jsou tetování, piercing nebo permanentní make-up.

Kdy jít k lékaři

Pokud na své pokožce zpozorujete bílé skvrny, zajděte si za dermatologem.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.