Poloha při spánku a pleť: Která zvyšuje tvorbu vrásek a která naopak zpomaluje stárnutí? | Moje zdraví

Poloha při spaní: Která zbytečně přidává vrásky?

Video se připravuje ...
23. května 2020 • 06:00

Všichni víme, jak důležitý je pro zdravou pokožku dostatek spánku a správná péče. Ale co když pleť každý večer vyčistíte, dopřejete jí správnou péči, spíte osm hodin, a ráno vypadáte stále unaveně? Jedním z důvodů, proč vaše pokožka vypadá i ráno povadle, může být i špatná poloha při spánku. Která svědčí vaší pleti na obličeji nejvíce a která jí naopak škodí?

Možná si to neuvědomujete, ale poloha, ve které spíte, má velký vliv na to, jak vypadá vaše pleť. Je zářivá a mladistvá, nebo spíše unavená a povislá? Ačkoliv správná péče a dostatek spánku udělají své, pokud trávíte v určité poloze několik hodin, může to výsledky celého vašeho snažení negativně ohrozit. Ačkoliv člověk vystřídá během spaní spoustu zajímavých poloh, podle plastického chirurga z kliniky v New Yorku Konstantina Vasyukeviče se všechny dají rozdělit na tři primární pozice: na boku, na břiše a na zádech. Která z nich je nelepší pro zachování svěžesti pleti a která naopak napomáhá tvorbě vrásek?

Na břiše

Spíte rádi na břiše? Pak pro vás nemáme úplně dobrou zprávu.Doktor Vasyukevič totiž tuto pozici z hlediska stárnutí obličejové pokožky považuje za nejhorší ze všech. Když spíte zabořeni obličejem do polštáře, vytváříte na pokožku několikahodinový konstantní tlak. Důsledkem je ranní otok a zvýšená tvorba „mračících“ vrásek kolem očí a rýhy kolem rtů. Postupem času se pak urychlí i tvorba jemných linií zejména na čele a v dekoltu. Nemluvě o tom, že na polštáři se hromadí nečistoty z pokožky, což může být dobrou půdou pro bakterie, které mají vliv na zvýšenou tvorbu akné. Tady nenajdete žádný kompromis, zato jednoduchou radu: Vyhněte se této pozici za každou cenu.

Na boku

Poloha na boku je ze zdravotního hlediska odborníky doporučována jako nejlepší. Spaní na levém boku zlepšuje trávení, pomáhá těm, kteří trpí na pálení žáhy a zmírňuje bolesti zad. Z hlediska stárnutí pokožky už to takové benefity nepřináší. „Spánek na boku může vést k vráskám v dekoltu a na tváři, na které ležíte,“ vysvětluje doktor Vasyukevič. Když se kůže tře o polštář, nesvědčí jí to. „Je to sice drobný tlak, takže si většina z nás myslí, že je bezvýznamný a že přes noc nemůže dojít k dramatické změně pokožky,“ vysvětluje lékař. „Ale když sečtete počet hodin spánku v průběhu let, jde o poměrně zásadní vliv.“ Pokud je pro vás poloha na boku natolik pohodlná, že se jí při spaní nemůžete vzdát, investujte do hedvábného nebo saténového povlečení. Tím můžete tyto tyto negativní účinky minimalizovat.

Na zádech

Podle Dr. Vasyukeviče je poloha na zádech tou nejlepší pro zachování mladistvé a pružné pokožky obličeje. Poloha na zádech nejlépe zabraňuje tvorbě vrásek jednoduše proto, že na kůži nic netlačí, nenapíná se a nikde se – byť minimálně – nedře.

Tip: Pokud vás ráno trápí napuchlý obličej, dejte si pod hlavu více polštářů. „Spaní s hlavou výše (20 až 30 stupňů) zabrání hromadění tekutin v obličejové části,“ poznamenává doktor Vasyukevič. Obličej pak ráno nebude oteklý, což určitě oceníte.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.