Jak se zbavit akné v dospělosti: Pozor na klimatizaci, mobily a špatné krémy | Moje zdraví

Jak se zbavit akné v dospělosti: Pozor na klimatizaci, mobily a špatné krémy

Jak se zbavit akné v dospělosti: Pozor na klimatizaci, mobily a špatné krémy
Autor: iStock.com
26. dubna 2020 • 20:00

Běžné akné, způsobené hormonální bouří v pubertě, odezní. Tím to ale nemusí skončit a řešit akné v dospělosti může být běh i na několik let.

Za problémy s akné jsou hormonální, genetické vlivy i další příčiny působící zvenčí: klimatizace, prachové částice, smog či kouř. O čistou, pružnou a svěží pleť vás připraví přemíra mastných či sladkých jídel, alkoholu, kouření, stres a nedostatek odpočinku. „U vzniku akné hraje klíčovou roli kožní maz, produkovaný mazovými žlázkami. Za normálních okolností tento maz pokožku chrání a udržuje ji hydratovanou, při zvýšené tvorbě se však hromadí na povrchu pokožky a vytváří mastný film,“ vysvětluje primářka pražské dermatologické kliniky Clinic MUDr. Darina Zelenková. „Vývody mazových žlázek se pak kvůli nadprodukci mazu uzavřou, což způsobí jejich zanícení. Na povrchu kůže se pak vytvoří rohovitá zátka, jež brání kožnímu mazu proniknout ven na povrch. Maz zůstává uvnitř póru, kde se postupně hromadí, přemnoží se v něm bakterie, a v důsledku toho se časem nahromaděný maz zanítí a vznikne charakteristický pupínek,“ doplňuje vysvětlení MUDr. Alena Reichertová z ordinace kožního lékaře v Novém Boru.

Rej bakterií a ucpané póry

Velkou kapitolu v příběhu o akné hraje neadekvátní hygiena, čímž nemyslíme, že se málo myjete, či nevhodně zvolená či použitá kosmetika, ale i užívání některých léků (např. steroidů). Spočítali jste někdy, jak často se během dne, v tramvaji nebo v práci, dotknete rukama obličeje, odhrnete vlasy z čela, podepřete bradu, poškrábete se na čele, posunete si brýle na čele, dotýkáte se telefonu nebo něco jíte z obalu? Víte, že si tak můžete na obličej zanést bakterie a napomoci tak vzniku infekce? Ke vzniku akné může však vést i přehnaná hygiena: Časté omývání vede ke dráždění pokožky a porušení jejího ochranného filmu. Pleti se sklonem k akné také škodí čisticí přípravky s vyšším obsahem alkoholu, které ji zbytečně vysoušejí a spouštějí zvýšenou produkci kožního mazu. Neodstraněné zbytky líčidel zas ucpávají póry a brání pleti v regeneraci. Pleť ucpávají také příliš mastné a těžké krémy či make-up, stejně jako hutné a mastné přípravky na opalování.

S akné k lékaři

Podle slov MUDr. Lucie Mansfeldové se léčba těžšího akné neobejde bez vedlejších účinků a důsledného dodržování pokynů lékaře. „Číslo jedna v celkové léčbě akné je u nás i ve světě podávání tablet isotretinoinu. Jde o derivát vitaminu A (kyselinu 13-cisretinovou), který dokáže snížit nadprodukci mazu v mazových žlázkách. Užívat je nutno dlouhodoběji (v průměru 6 měsíců), jako kumulovanou dávku. K vedlejším účinkům patří extrémní suchost pokožky, což je ovšem v případě aknózní pleti jedině dobře.

Dále může docházet k olupování rtů a citlivosti očí (proto je třeba po dobu užívání nosit sluneční brýle), mohou se také spustit ekzémy. Vše je ale dočasné a po ukončení léčby se navrací do normálu. Co je důležité: Tuto léčbu mohou ženy v plodném věku podstoupit pouze v kombinaci s antikoncepcí, protože by se v případě těhotenství mohl vlivem účinné látky poškodit plod. Ale již měsíc po vysazení léku se stav normalizuje. Ze stejného důvodu nesmí člověk v léčbě darovat krev. K léčbě těžkého akné se dále používá celková léčba antibiotiky (tetracyklin, erythromycin, azithromycin), i zde jsou však omezení kvůli vedlejším účinkům (fototoxicita, nebezpečí antibiotické rezistence). Pokud není známa kontraindikace, používá se v terapii těžkého akné u některých žen hormonální léčba,“ vysvětluje dermatoložka.

Pro estetické vylepšení

V případě, že po vyhojení akné zůstanou jizvičky či skvrny, lze provést tzv. resurfacing pomocí CO2 laseru, jenž v hluboké vrstvě kůže obnoví tvorbu kolagenových vláken. Samoomlazující procesy spustí také tzv. microneedling – nová forma mezoterapie.

6 kroků, jak omezit výskyt akné

MUDr. Lucia Mansfeldová, estetický dermatolog z Perfect Clinic, radí:

1. Dbejte na dostatek spánku: Regenerace kožních buněk je během něj víc než dvojnásobná a probíhá rychleji. Nejvíce pleť regeneruje mezi 23. a 4. hodinou.

2. Dodržujte pitný režim. Pijte v průběhu celého dne (vodu, minerálky, ovocné čaje). Jezte lehce stravitelné potraviny s obsahem vitaminů a vlákniny, jež působí proti zácpě. Vyhněte se přílišné konzumaci kávy, alkoholu, kyselých a mastných potravin.

3. Čistěte pleť, důsledně ji odličujte a pečujte o ni s pomocí vhodných přípravků pro aknózní pleť.

4. Používejte vhodné krémy: Ideální jsou ty, které obsahují retinoly, kyselinu azelaovou nebo ovocné AHA kyseliny v nižší koncentraci. Vitaminy A, B, C, zinek, selen, vápník a omega-3 mastné kyseliny v kosmetice působí jako antioxidanty a snižují zánětlivé reakce pleti. Nezapomeňte na vhodné přípravky s UV filtrem: I do města se doporučuje minimálně „třicítka“.

5. Vyhněte se násilnému vymačkávání pupínků, po němž by vám mohly zůstat nevzhledné jizvičky.

6. Jednou za tři, čtyři týdny si nechte u kosmetičky provést hloubkové čištění prostředky pro aknózní pleť.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.