Rakovina prsu: Co vás čeká a jakou máte naději? | Moje zdraví

Rakovina prsu: Co vás čeká a jakou máte naději?

Rakovina prsu: Co vás čeká a jakou máte naději?
Autor: iStock
27. května 2019 • 06:00

Rakovina prsu patří k nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. Naději na uzdravení mají hlavně ty, na jejichž nádor se přišlo včas. Proto je tak důležité mamografické vyšetření, na které je bezplatně nárok od 45. roku života jednou za dva roky.

„Cílem mamografického screeningu je odhalit onemocnění prsů v co nejranějším stádiu. Čím menší nález, tím lepší prognóza a šance na plné uzdravení. Samotná mamografie zcela jistě nezabrání vzniku onemocnění, ale při pravidelných kontrolách lékař pečlivě porovnává snímky se staršími a je schopen odhalit i velmi diskrétní známky počínajícího onemocnění,“ uvádí MUDr. Jozef Prattinger, primář akreditovaného screeningového mamografického pracoviště, EUC Klinika Liberec.

Stejně důležité jako mamografie je ale také samovyšetření prsu. Pro mnohé ženy to ale není běžnou součástí jejich života, některé nevědí, jak na to, jiné se zase bojí. Jenže ne každá bulka nebo podezřelý útvar znamená rakovinu. Většina nálezů má benigní (nezhoubný) charakter. Mezi ně patří nejčastěji fibroadenom, cysta, lipom. Ani v případě její diagnózy není vše ztraceno. Mnoho žen se z nádorového onemocnění vyléčí. 

Co vás čeká, pokud vám lékaři stanoví diagnózu rakovina prsu?

Důležité je, o jaké jde stádium. Pokud máte první stádium nemoci, znamená to, že tumor je menší než dva centimetry a nejsou postiženy lymfatické uzliny v podpaží. Karcinom se zatím nešíří mimo prs, což je dobrá zpráva. Klinické stadium má jednoznačný vztah k úspěšnosti léčby. Za úspěšnou léčbu se přitom považuje ta, kdy se díky léčbě v následujících pěti letech od diagnózy neobjeví žádné známky karcinomu. V případě stádia I. je to devadesát procent.

Jak se léčí rakovina prsu? U každé pacientky se stanovuje individuální léčebný plán, který bere v úvahu všechny faktory, jako jsou rozsah nádoru a jeho biologické vlastnosti, dále pak věk pacientky a také to, zda už prošla menopauzou, či nikoli. Léčba by měla probíhat v některém z akreditovaných onkologických center, kde se vám dostane nejlepší péče.

Pokud lze váš nádor operovat čili odstranit, čeká vás v blízké době chirurgické odstranění nádoru. Dříve běžně prováděná mastektomie, při níž lékaři odňali celý prs, se dnes díky dobré doplňující léčbě tak často nedělá. Je možné odstranit jen část prsu zasaženého nádorem.

 Operace

Předoperační příprava probíhá jako obvykle, nejdříve absolvujete předoperační vyšetření. Po půlnoci v den operace pak nesmíte jíst ani pít. Po operaci budete na lůžku, kde vám sestra bude průběžně měřit tlak a pulz. Několik dní vám jeden nebo dva drény budou odvádět do malé baňky tekutinu. Sestra nebo rehabilitační pracovník vám ukážou, jak se máte starat o jizvu.

 

Po chirurgickém zákroku bude následovat takzvaná adjuvantní léčba zhoubného nádoru prsu. Čím větší je nádor, tím větší je pravděpodobnost, že se z něho uvolnily nádorové buňky, které zůstávají někde v těle pacientky. Jsou tak malé, že je není možné běžnými vyšetřovacími metodami zjistit. Cílem adjuvantní léčby je zničit nejčastěji chemoterapií mikrometastázy a tím zlepšit prognózu pacientky.

Jak probíhá chemoterapie

Chemoterapie nastává po chirurgické léčbě. Cytostatika se aplikují v cyklech, vždy zhruba jeden týden a pak bude následovat přestávka zhruba tři týdny. Tento cyklus se opakuje zhruba 4–8krát. Chemoterapie se obvykle aplikuje nitrožilně pomocí injekcí nebo infuzí, někdy se polykají tablety. Bude dobré, když si s sebou vezmete někoho blízkého.

 

Nemocní se velmi obávají nevolnosti a zvracení, ale moderní léky způsobují nevolnost jen asi u jedné třetiny pacientů. Navíc lze zvracení a nevolnost tlumit dalšími přípravky. Připravte se na to, že cytostatika zastavující překotný růst nepřátelských buněk také bohužel brání v růstu i zdravým buňkám, především vlasovým a krevním. Ztráta vlasů je zvlášť pro ženu nepříjemná, nicméně po skončení terapie vám znovu narostou. Myslete i na to, že vaše imunita bude výrazně snížená.

Po ukončení léčby vám lékař na základě výsledků doporučí pravidelné kontroly. Lékaři vám možná doporučí další hormonální nebo biologickou léčbu. Ta je sice velice nákladná, ale zdravotní pojišťovny ji hradí. Hodí se ale jen pro část nádorových onemocnění.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.