Zvětšená nosní mandle | Moje zdraví

Zvětšená nosní mandle

Nosní mandle je shluk lymfatické tkáně v nosohltanu, která slouží jako filtr proti infekci.

Ke zvětšení nosní nebo, jak lékaři přesněji říkají, nosohltanové mandle dochází nejčastěji u batolat a předškolních dětí, když je dlouhodobě drážděna například opakovanými akutními záněty středouší, které přesahují pět a více epizod za rok.

S nosní mandlí se dítě narodí. Do osmi let věku obvykle spontánně zaniká, výjimečně může přetrvávat do dospělosti. V takovém případě se projevuje jako ložisko infekce pro horní dýchací cesty, někdy ovlivní i dolní cesty dýchací.

Příznaky

Zvětšená nosní mandle způsobuje takzvaný syndrom spánkové apnoe, což jsou opakované zástavy dechu ve spánku. Tím, že ohrožuje zásobování dítěte kyslíkem, má negativní vliv na srdce a mozek. V noci dítě mění polohu, má nekvalitní spánek a ráno je unavené a mrzuté. Pokud v důsledku zvětšené nosní mandle přetrvává nedoslýchavost, může časem dojít až k chronickému středoušnímu zánětu.

Varovnými signály jsou dýchání ústy, otevřená ústa dítěte ve spánku, chrápání, spontánní únik slin, vracející se rýmy, zastřený hlas, někdy i jakoby zhoršení intelektu v důsledku nekonečné únavy a nevyspání.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

mandle

Léčba

Nosní mandle je někdy třeba odstranit. Kdy? Při dechových pauzách dítěte v důsledku velikosti mandle, která brání průchodu vzduchu mezi nosem a nosohltanem. Odstranění se doporučuje také v případě nedoslýchavosti související s překážkami v Eustachově trubici, která nosohltanovou mandli utlačuje. Pokud se u dítěte jen často objevují infekce horních a dolních cest dýchacích, je otázkou, zda by odstranění mandlí pomohlo.

Dříve byla nosní mandle odstraňována kyretáží (seškrábnutím) při vědomí nebo v lokální či lehké anestézii. Dnes je tento zákrok prováděn v celkové narkóze. Ta může být inhalační, to znamená, že se do průdušnice nezavádí trubice. Umožňuje to umělé dýchání, odsávání hlenu a zabraňuje vdechnutí krve. Na odstranění (adenotomii) jsou děti obvykle hospitalizovány, i když jsou četná pracoviště, která děti po zákroku propouštějí ještě týž den. Na to se názory různí a neexistuje žádný právní předpis o nutnosti hospitalizace.

Léky

Odstranění nosní mandle se provádí chirurgicky, někteří lékaři se domnívají, že ne vždy je to nutné a že k němu dochází mnohem častěji, než by bylo třeba. Jako alternativu pak nabízejí léčbu příčin zvětšení madle, jako je například homeopatická léčba.

Bylinky

Výtažky z bylin: šalvěj lékařská, jablečník, eukalyptus, listy podbělu, kůra divoké třešně, echinacea.

Homeopatika

THUYA OCCIDENTALIS 15 C, KALIUM MURIATICUM 9 C, AGRAPHIS 9 C (lék je na lékařský předpis).

 

Možné komplikace

Problémy se zvětšenou nosní mandlí mohou vést k problémům se sluchem.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Kdy jít k lékaři

Pokud viróza zejména spojená se zahleněním trvá déle než týden nebo když se problémy ani po třech dnech od začátku nemoci nezačnu zlepšovat. Varovat by vás mělo, pokud se dítě v noci nevyspí či dýchá hlavně pusou.

Vyšetření

Nosní mandle se vyšetřují dvojím způsobem. Jednak pohmatem. Tento typ vyšetření se používal především v minulosti, kdy lékař pacientovi ústy sáhne nahoru až za měkké patro, kde nahmatá zbytnělou tkáň nosních mandlí. Tak lze zjistit konzistenci této tkáně, odhalit nádor či jiné potíže. Dnes se spíše používá vyšetření pohledem. Speciálním optickým přístrojem se lékař podívá na mandle přes nos. Nevýhodou tohoto způsobu vyšetření je, že lékař si na orgán nemůže sáhnout.

Prevence

Naučte dítě správně smrkat, používejte správně nosní kapky a snažte se zvýšit jeho imunitu.

 

Domácí léčba a babské rady

Jednou z prevencí nemoci je správné smrkání. Nejprve pořádně jednu nosní dírku a až s druhým výdechem druhou. Dítě by mělo co nejvíce vykašlávat, čili se zbavovat hlenů. Nevadí, pokud dítě vykašlané hleny neumí vyplivnout, ale spolkne je. Je to menší zlo, než je nechat v dýchacích cestách. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.