Co chrání před zánětem středního ucha? Správné smrkání a nosní kapky | Moje zdraví

Co chrání před zánětem středního ucha? Správné smrkání a nosní kapky

Co chrání před zánětem středního ucha? Správné smrkání a nosní kapky
Autor: Shutterstock.com
18. února 2019 • 06:00

Malé děti trpí nachlazením v průměru osmkrát ročně, proto je dobré naučit je smrkat co nejdříve. Jinak hrozí zánět středního ucha, který téměř vždy souvisí s nějakou infekcí horních cest dýchacích.

Potíže se středním uchem většinou následují po nějakém virovém onemocnění, nejčastěji po rýmě. Ta se však nemusí vždy projevit klasickými příznaky, může být skrytá. To znamená, že dítěti neteče z nosu, nemá potřebu smrkat, ale má například jen oteklé sliznice v krku. Proto někdy přijde zánět středního ucha nečekaně ve chvíli, kdy je dítě zdánlivě zdravé a nemá teplotu. 

Špatná technika smrkání může dětem doslova způsobovat záněty středního ucha a vedlejších nosních dutin. Jak je tedy naučit správně smrkat? Podle některých názorů dokáží smrkat i osmiměsíční miminka. To možná ještě nezvládnete, ale kolem 15 měsíců je věk ideální. Batolatům v tom napomáhá jejich přirozená učenlivost, jelikož v této době vás, ale například i starší sourozence, velice ráda napodobují.

Ideální čas na to, kdy dítě začít učit, je v době, kdy je zdravé. Zkuste následující triky, které doporučuje MUDr. Michal Jurovčík, primář ORL kliniky 2. lékařské fakulty UK při FN Motol.

Naučte je vyfukovat nejdříve ústy

Vzpomeňte si, až nastane čas koupání. Můžete dítěti například navrhnout, ať zkusí foukat pusou proti vodní hladině, až uvidí bublinky. Stejně tak můžete domů pořídit bublifuk, snažit se spolu udržet letící peříčko ve vzduchu anebo před jeho ústy jednoduše přidržet kapesník a ukázat mu, jak ho může vzduchem rozpohybovat. Zahrajte si s ním na kouzelníka a nejdříve mu to sami předveďte. Získáte tak jeho zájem, a pokud se směje, jste na nejlepší cestě.

Dále přejděte k foukání nosem se zavřenými ústy. Zacpěte jednu nosní dírku a pak druhou. Osvojení vyfukování vzduchu je tak daleko snazší, a hlavně vede k správné technice smrkání. Vyprazdňovat nosní dutiny je třeba postupně a nepříliš velkou silou. Intenzivní smrkání (stejně jako odsávání) vede ke zduření nosní sliznice a s tím spojeným nepříjemným pocitům „ucpaného“ nosu.

Děti jsou velice soutěživé, vyzvěte je k závodu o to, kdo se zacpanou jednou nosní dírkou dříve proudem vzduchu z druhé nosní dírky sfoukne papírovou kuličku nebo pírko ze stolu. Hravě jim předveďte, jak funí ježeček anebo troubí slon. Dítě se pak na „lekce“ s vámi bude těšit a zažijete spolu spoustu legrace.

Kupte jim veselé kapesníčky

Než do vaší domácnosti rýma opravdu přijde, ujistěte se, že máte dostatek různých kapesníčků. Některým batolatům nemusí vyhovovat papírové kapesníčky, které se jim mohou lepit na ústa. Pořiďte jim pak raději látkové, které postačí prát na 60 °C a žehlit ideálně s napařováním.

Objevte spolu jejich oblíbený kapesník, se kterým budou nejradši trénovat, a při nejbližší příležitosti se pusťte do tréninku. Kupte třeba barevné nebo s potiskem či alespoň v krabičce, kterou si dítě vybere. Při samotném smrkání jim zbytečně nezakrývejte kapesníkem oči, ale povzbuďte je k lehkému smrkání do kapesníku, kterým jim slabě stiskněte nejdříve jednu nosní dírku, vyzvěte je ke smrknutí, setřete uvolněný hlen a stejně tak to zopakujte u druhé nosní dírky.

Nejčastější chyby

Špatná technika smrkání se pozná i podle toho, že dítě až moc hlasitě troubí. Ve středním uchu pak způsobuje nežádoucí tlak. I proto by měla být u starších batolat při vyprazdňování nosu hlava v předklonu. „Často se setkáváme s tím, že když rodiče dávají dítě vysmrkat, dítě vydechuje oběma nosními dírkami a rodič mu nos přerušovaně zacpává. Může to sice působit decentněji, ale je to náročné pro dutiny a silně neefektivní současně."

Kromě smrkání je namístě užívání nosních kapek. Ty jsou v terapii a také v předcházení nemoci velmi důležité. Z jakého důvodu? Zánět totiž vzniká kvůli tomu, že se do místa za bubínkem, tedy do středouší, dostal Eustachovou trubicí hlen s viry, které předtím způsobily rýmu. Hlen se vytváří na sliznici například nosu kvůli tomu, že je oteklá. Otok je přitom reakcí sliznice na viry, které se na ní usazují. Zamezíte-li tomu, aby se hlen tvořil, nemůže se dostat do středouší. A k tomu jsou důležité právě nosní kapky, které otok sliznice snižují.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.