Gangréna: Ohrožuje nohy i prsty. Jaké má příznaky? | Moje zdraví

Gangréna

Gangréna, jinak také sněť, je nebezpečný stav ohrožující pacientův život. Jedná se o takzvanou druhotně změněnou odumřelou tkáň, která se přetvořila obvykle vlivem bakteriální infekce. Nejčastěji se jedná o postižení koncových částí těla – tedy končetin nebo prstů, které se jsou nedostatečně zásobovány krví - po popálení, omrznutí, při trombóze nebo špatné mikrocirkulaci v tkáních například při ateroskleróze odumírají. V tomto terénu se daří takzvaným anaerobním bakteriím.

Příznaky gangrény

Gangréna se dělí na tři základní typy suchou sněť, vlhkou sněť a plynatou sněť. Suchá sněť vzniká přerušením krevního oběhu. Vyznačuje se usycháním kůže na končetinách a jejím černáním. Příčinou vlhké sněti je masivní bakteriální infekce, což způsobuje, že postižené tkáně zvlhnou a získají nazelenavou barvu doprovázenou silným zápachem. Plynatá sněť je smrtelně nebezpečná.

Příčinou vzniku je přítomnost anaerobních bakterií. Velmi jim prospívá nedostatek kyslíku v tkáních, což vede k tomu, že se bakterie mohou dobře množit bez dostatečné odpovědi na antibiotickou léčbu. Následný rozklad metabolismu produkuje řadu plynů a toxických látek. Napadená tkáň otéká, hnisá a při pohmatu je cítit třaskání bublin plynu pod kůží. Nejčastěji bývají postiženy dolní končetiny.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Končetiny

Rizikovými faktory pro vznik gangrény je ateroskleróza, která způsobuje zúžení tepen dolních končetin. Ty pak nejsou schopny zásobovat tkáně dostatečně kyslíkem. K ateroskleróze jsou také náchylní diabetici, kteří jsou zároveň ohroženější bakteriálními infekcemi a také syndromem diabetické nohy. Ohroženi mohou být dále lidé se záněty cév a tkáně po popálení či omrznutí.

Léčba gangrény

Do krve se nitrožilně podávají ve vysokých dávkách antibiotika. Zpravidla antibiotika na léčbu nestačí a u rozvinuté sněti je nezbytná chirurgická léčba. Postižené části tkání, které jsou již ve stádiu nekrózy, není možné zachránit a je potřeba odstranit je k ochraně dalších tkání do kterých by se sněť mohla rozšiřovat z již postižené oblasti. Mnohdy je nutné amputovat celou postiženou oblast.

Při infekci anaerobních bakterií lze využít i tzv. hyperbarickou komoru. Pacient je uzavřen v komoře, kde se udržuje vysoká koncentrace vzdušného kyslíku, který neprospívá těmto bakteriím.

Léky – Pro léčbu se využívají antibiotika.

Bylinky

Na sněť blahodárně působí bylina devětsil lékařský. Na postižené místo můžete přikládat obklady z čerstvých rozmělněných listů.

Vyšetření – Lékař vám odebere vzorek pro mikrobiologické vyšetření. Po potvrzení nemoci jsou nasazeny nitrožilně antibiotika a celý stav je pečlivě sledován. 

Komplikace - Neléčená sněť nebo odkládání léčby může zapříčinit rozšíření bakterií na dosud nepostižené části těla a také způsobit otravu krve vlivem toxinů, které mohou člověka usmrtit.

Trvalé následky

Léčba a postup nemoci před uzdravením je často spojen s doživotními následky v podobě amputace končetin v místě postižení. Neléčená gangréna, především plynatá sněť často končí smrtí.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Jelikož gangréna postihuje především pacienty cukrovky a aterosklerózy, je nejlepší prevencí proti gangréně předcházet komplikacím těchto onemocnění. Prevencí jsou také správná ošetření vzniklých poranění a vyčištění ran od možnosti chytit infekci.

Kdy jít k lékaři 

Při vzniku prvotních příznaků a podezření, že se může jednat o gangrénu, zajděte okamžitě k lékaři.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.