Svačiny na svah, oblečení na lyžování | Moje zdraví

Co jíst při zimním sportování? A co si obléct, abychom nezmrzli?

Co jíst při zimním sportování? A co si obléct, abychom nezmrzli?
Svačina na svahu chutná úplně jinak • Autor: iStock.com
13. ledna 2018 • 06:00

Nejen v zimě je samozřejmě důležitá správná výživa, ale při zimním sportování je zvláště důležitý dostatek energie. Tělo totiž musí bojovat s chladem a snáze se unaví.

Základem je správná snídaně, která dodá dostatek energie a zároveň je lehká, protože po těžkých jídlech se sportuje méně radostně a účelně. Vhodné jsou müsli, obecně dbejte hlavně na cereálie, které lze doplnit mléčnými výrobky nebo ovocem. Během dne, navštívíte-li nějakou horskou boudu, pochutnejte si na těstovinách, rýži, případně bramborách s libovým masem a zeleninou.

Nezapomeňte na svačinu

Vzhledem k tomu, že na čerstvém vzduchu a při pohybu je trávení rychlejší, tak pokud nechcete každou chvíli přerušovat sportování v nějakém bufetu, mějte v batůžku třeba ovoce nebo cereální sušenky.

Po celodenní námaze si jistě zasloužíte chutnou večeři, to ale neznamená se po sportu a lehkých jídlech sytit přemírou tučné stravy. Její výběr a množství také záleží na tom, zda se ještě po večeři chystáte na procházku, noční lyžování, do bazénu a podobně, nebo hodláte už jen v klidu posedávat a polehávat.  



Nezapomínejte ani na pitný režim. I když subjektivně oproti teplým obdobím pociťujeme v zimě žízeň méně, při sportování potřebuje náš organismus značný přísun tekutin. Ideální jsou bylinkové nebo ovocné čaje.

Jak se v zimě dobře obléct?

Na závěr ještě – jak se správně oblékat. Doporučení vyzývá mít na sobě alespoň tři vrstvy oblečení. Nevybírejte si oděv z čisté bavlny, protože pot se v něm bude zadržovat a zbytečně ochlazovat tělo. Spodní vrstvu může tvořit funkční tričko nebo tílko, dnes je nejběžnější a nejfunkčnější takzvané termoprádlo.

Výhodou vícevrstnatého oblékání je, že mezi jednotlivými vrstvami vznikají vzduchové polštářky, v nichž se snadněji udrží teplo. Vrstvy však musejí být dosti těsné, protože jinak pod oděv proniká chlad a termoefekt přestává fungovat.  

Důležité upozornění se týká poslední vrstvy: Musí být prodyšná, protože jinak nemají spodní vrstvy kam odvádět vlhko.

Dlužno dodat, že ženy si zaslouží teplejší oděv nebo více vrstev než muži. Jejich tuková podkožní tkáň je totiž tenčí než u mužů (teď nemluvíme o tloušťce či hubenosti, ale typu tkáně). Navíc mají muži více svalové hmoty produkující teplo.

 



Autor: Ivana Vajnarová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.