Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Roman Ondráček a další celebrity, které ničí deprese a alkohol. Vyhrály ty, které pít přestaly

5. prosince 2023 • 04:54

Problémy s nadměrným pitím alkoholu a duševní potíže, případně kombinace obého se nevyhýbají ani slavným tvářím. Některé z nich se o tom nebojí mluvit, jiné to úzkostlivě tají. 

Moderátor Roman Ondráček před několika dny ztropil ostudu na křtu nové desky Michala Davida. Choval se agresivně, chtěl rozdávat rány, nakonec ho musela vyvést ochranka. 

Vypadalo to na přemíru alkoholu, ale vysvětlení přišlo druhý den z úst jeho manželky Niny – sedmapadesátiletý Ondráček, známý také jako polovina hudebního dua Těžkej Pokondr, trpí duševními potížemi. Manžel podle toho, co řekla deníku Blesk, trpí závažným duševním onemocněním a pár to aktuálně řeší. "Jeho chování se vymklo kontrole, což při jeho onemocnění není bohužel nic neobvyklého. Také není jediný, kdo v jeho branži podobným onemocněním trpěl či trpí," přiznala Ondráčkova manželka Nina. 

Ondráčkův stav podle slov manželky nesouvisel s alkoholem ani drogami. O jakou nemoc ale jde, nevíme. V současné době by se měl moderátor léčit.

Jak poznat, zda potřebuji psychologa či terapeuta? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
O čem se mlčí: Jak poznat zda potřebuji psychologa či terapeuta?VIDEO 

Deprese i syndrom vyhoření

Každopádně Ondráček není jediný, kdo se občas kvůli psychice trápí. 

Deprese dobře zná například herečka Dana Syslová, k jejímuž trápení přispěla mimo jiné sebevražda syna. Vzít si život se pokusila také jedna známá dáma, a to herečka Sabina Králová – ta po pobytu v léčebně popisovala, že deprese a panické ataky se u ní objevily po narození prvního dítěte. Své stavy se snažila mírnit i pomocí pití, léčila se kvůli tomu i ze závislosti. Problémy s pitím a celkové zhroucení za sebou má i moderátor Jakub Železný – před několika lety na něj dolehla smrt matky spolu s finančními potížemi. 

S depresí se léčil například spisovatel, režisér a herec Arnošt Goldflam, podle nějž rozhodně není důvod se za něco takového stydět. Podle něj je lepší podobný problém zveřejnit a zároveň se pokusit s ním něco dělat. O svém dlouholetém boji s depresí promluvil také herec Miroslav Hanuš, který si k tomu vybral dokonce přímý přenos soutěže StarDance, jíž se před několika lety zúčastnil. Moderátor Aleš Cibulka zase před časem zmínil, že se kdysi léčil se syndromem vyhoření. 

Deprese a úzkosti dokonce na několik let vyřadily z herecké práce Jiřího Dvořáka, byl tehdy hvězdou pražského Divadla na Vinohradech. Na jevišti kvůli nim nestál sedm let, návrat zvažuje teprve poslední dobou. 

Od alkoholismu k hospodě

Zpěvačka Iva Frühlingová před časem mluvila o své panické atace, užívání antidepresiv a hospitalizaci kvůli duševním potížím. V léčebně skončila také herečka Eva Holubová, původně kvůli nadměrnému pití, od lékařů se však po čase dozvěděla, že spouštěčem byly v jejím případě deprese. Nemoc spolu s pitím jí ničila vztahy i komplikovala práci. 

V léčebně skončil před lety také herec Miroslav Etzler, který se potýkal se závislostí na alkoholu. Rozhodl se o tom mluvit veřejně i pro to, aby mu už nikdo nenabízel pití. S pitím před mnoha lety bojovala i někdejší Etzlerova partnerka herečka Vilma Cibulková – pít začala v době, kdy jako sotva dvacetiletá žila s o mnoho let starším hercem a režisérem Miroslavem Macháčkem. Po čase se ho rozhodla opustit, což spolu s jeho vážným onemocněním přispělo k tomu, že se jí rozjely deprese, které se opět pokusila překonat pitím. Nakonec dokázala závislost překonat. 

Podobně jako člen Divadla Sklep herec Tomáš Hanák, který s alkoholismem bojoval v 80. letech. Nakonec se i on odhodlal k léčbě, a dneska dokonce, ač on sám nepije, provozuje hospodu u nádraží v Nižboru. 

Pil jsem až po nehodě

Mezi celebrity spojované s alkoholem v posledních letech

patří například herečka a zpěvačka Dagmar Patrasová, která v opilosti způsobila v roce 2018 menší dopravní nehodu. Znovu bourala v roce 2022, tehdy ovšem dechovou zkoušku na alkohol odmítla, soud nicméně potvrdil její vinu, sebral jí na dva roky řidičák a nařídil zaplatit pokutu. 

Kvůli pití za volantem skončil nedávno u soudu i herec Václav Krejčí, rovněž odešel se zákazem řízení a peněžitým trestem, ačkoli stavěl svou obhajobu na tom, že se napil až po kolizi. 

Velké a ne dobré zkušenosti s pitím má za sebou i herec Oldřich Kaiser. Skončilo kvůli nim i jeho dlouholeté manželství s herečkou Naďou Konvalinkovou. Přestal pít až ve vztahu s písničkářkou Dášou Vokatou. 

 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.