Tajemství vašeho zdraví: Co byste měli vědět, ale nikdo vám to neřekl | Moje zdraví

Tajemství vašeho zdraví: Co byste měli vědět, ale nikdo vám to neřekl

23. května 2023 • 06:00

Být v co nejlepší kondici by mělo být zájmem každého z nás. Zdravá a vyvážená strava, konstantní úroveň fyzické aktivity a péče o tělo jsou tím, čemu bychom měli věnovat svou pozornost. Existují však i věci týkající se našeho zdraví, o kterých se příliš nemluví. Přesto k našemu životu patří jako den a noc. Jaké to jsou a proč je důležité o nich vědět?

Geny musíme brát v potaz

Jednou z věcí, které hrají poměrně velkou roli v tom, jak na tom jsme a nejsme se zdravím, jsou naše geny. Geny ovlivňují prakticky všechny aspekty našeho života, a to od pravděpodobnosti výskytu určitých typů nemocí až po složení našeho těla. To v praxi znamená, že i když se snažíme žít stoprocentně podle zásad zdravého životního stylu, nejsme s to všechno ovlivnit. Tyto genetické predispozice když si usmyslí, vždycky mohou mít navrch.

Video se připravuje ...
Škodlivost lepku? Nesmysl. Důležité jsou potraviny, v kterých ho konzumujemeVIDEO 

To, co funguje u jednoho člověka, navíc nemusí být nápomocné u druhého. Svou roli hrají také věk, pohlaví a aktuální zdravotní problémy. To může být pro mnoho z nás demotivující. Přesto bychom se neměli nechat ovlivnit strachem z případných predispozic a dál bychom se měli snažit dělat sami pro sebe naprosté maximum.

Zisk versus zdraví

Dalším problémem, na který se často zapomíná, je, že ačkoliv se mnoho společností zabývajících se wellness a zdravím skutečně tváří nápomocně, často jim jde více o generování zisku než o zdraví samotné. Pro běžné uživatele to znamená poměrně těžké rozhodování, komu budou věřit a jaké informace jsou pro ně skutečně relevantní. Zároveň to může škodit kvalitním zdrojům, které mohou vypadat až příliš dobře na to, aby byly pravdivé. I když být mohou.

Všichni jednou zemřeme

Dalším ne příliš diskutovaným tématem je fakt, že všichni jednou zemřeme. A to i v případě, že uděláme všechno pro to, abychom žili zdravý a spokojený život. Ani zdravá strava, sportovní aktivita a neustále pozitivně laděná mysl nezajistí, abychom se smrti vyhnuli. Je to nedílná součást našich životů a nám nezbývá než to tak brát. Opět to však neznamená, že bychom se na všechno měli vykašlat a začít kouřit dvě krabičky cigaret denně. Život je nutné žít naplno, bez ohledu na to, co pro nás má přichystáno.

Stres z maličkostí škodí

V životě zažíváme různé situace, které nás ovlivňují a stresují. Přesto je důležité naučit se ty malé, ne tak podstatné vypouštět. Pocit, že ne všechno máme ve svých rukou, může být dobrým odrazovým můstkem. Ten sice někoho může děsit, zejména v případě, že chceme udělat maximum, abychom byli zdraví. Když si však řeknete, že maximum děláte, a zbytek věcí necháte plynout, zbavíte se úzkostné potřeby mít každičký okamžik svého života plně pod kontrolou.

Duševní zdraví

Další věc, kterou řada z nás často opomíjí, je, že duševní zdraví hraje v našich životech stejně důležitou roli jako zdraví fyzické. Pokud jíte zdravě, věnujete se sportu, ale na to, jak je na tom vaše psychika, doslova kašlete, zdraví nejste a nebudete. Odsouvání problémů spojených s duševním zdravím může mít stejně fatální následky jako v případě, že ignorujete problémy fyzického aparátu. Problém tkví často v tom, že se lidé za své psychické problémy stydí. Berou je jako osobní selhání, a snaha vyhledat odborníka je tedy ta tam. Je třeba duševnímu zdraví přikládat stejnou důležitost jako zdraví fyzickému. Naše mysl je přece součástí našeho těla, a proto bychom ji v tomto ohledu neměli obcházet.

Vzdej se kontroly

Posledním důležitým faktorem týkajícím se našeho zdraví je schopnost připustit si, že všechno zkrátka neovlivníme, ani kdybychom se rozkrájeli. Proto je dobré pracovat na tom, abychom se této snahy úzkostně hlídat každičký kousíček našeho života naučili vzdát. Nemá cenu stresovat se něčím, co nejsme schopni ovlivnit. Jakmile se to tedy naučíte, budete žít rázem spokojenější život.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.