Řapíkatý celer: Jaké má účinky na zdraví a jak ho zpracovat | Moje zdraví

Řapíkatý celer je afrodisiakum, pomáhá hubnout a proti depresím

Řapíkatý celer je afrodisiakum, pomáhá hubnout a proti depresím
Alergie na celer je často ve spojení i s alergií na jablka • Autor: iStock.com
1. srpna 2022 • 06:00

Podporuje imunitu a hubnutí a je skvělý při zánětech močových cest. Řeč je o řapíkatém celeru. Jeho aromatická chuť sice nenadchne každého, na druhou stranu éterické oleje, které ji způsobují, umí bojovat s plísněmi, viry nebo bakteriemi. Proč zařadit řapíkatý celer do jídelníčku a na co si dát při jeho konzumaci pozor?

Celer začalo lidstvo využívat už ve starověku. Jeho listy používali už staří Římané, Řekové a Egypťané. A to nejen jako koření, ale i pro jeho afrodiziakální účinky. K nám se dostal až v 17. století z Itálie. V Česku známe spíše jeho kořenovou variantu, ale například v Americe, Francii nebo ve Španělsku o jiném než řapíkatém celeru nikdy neslyšeli.

Jeho kořenitá vůně a specifická chuť je způsobena éterickými oleji. Ty jsou skvělými pomocníky nejen v boji proti virům a bakteriím. Při zánětech dýchacích cest také čistí sliznice a pomáhají rozpouštět hleny. Kořenitá celerová vůně je používána také v aromaterapii jako prostředek proti depresím a únavě. Proč je ale tak skvělý na hubnutí?

Negativní kalorie

O řapíkatém celeru se tvrdí, že obsahuje takzvané negativní kalorie. To znamená, že více energie, než vám do těla přinese, vydáte na jeho trávení. Podle některých výživových odborníků je to vědecky nepotvrzený mýtus, každopádně faktem zůstává, že celer podporuje  zrychlení metabolismu. Ve 100 gramech celeru je navíc ukryto pouhých 19 kalorií. Díky tomu, že má silné diuretické a čisticí účinky, vyplavuje z těla všechny škodlivé látky. Například toxiny vznikající při spalování tuků.

Proto je celer dobrý pomocník při podpoře imunity a snižování váhy, ale i při zánětech močových cest nebo dýchacího ústrojí.

Dobrý sluha, zlý pán

Ale pozor, i tak skvělá věc, jako je celer, může mít negativní účinky. Proto odborníci zásadně odmítají jednostrannou celerovou dietu, která je poměrně populární v USA. Nejenže po návratu k normální stravě samozřejmě zase přiberete, ale může vás ohrozit na zdraví a dokonce i na životě. Vysoký obsah draslíku může narušit rovnováhu a hydrataci organismu, což vede mimo jiné k vysokému krevnímu tlaku a dalším zdravotním problémům.

Navíc pokud byste opravdu delší dobu jedli jen řapíkatý celer, kvůli negativním kaloriím by vaše tělo nemělo dost energie na samostatné fungování a zkolabovalo by. Jsou známy i případy, kdy lidé kvůli jednostranné celerové dietě zemřeli.

Silný alergen

A ještě jedno minus řapíkatý celer má. Bývá silným a nejčastějším alergenem. Po jeho konzumaci byste proto měli věnovat pozornost možným příznakům - vyrážce, pálení úst a jazyka, potížím s dýcháním. Alergii zmírní jeho tepelná úprava. Objevuje se často v kombinaci s alergií na jablka.

Jak zpracovat řapíkatý celer

Při jeho umírněné konzumaci doplněné ještě o další potraviny se ale nemusíte ničeho bát. Naopak. Vynikající je například večer k televizi místo chipsů nebo čokolády, nakrájený na proužky v kombinaci se zakysanou smetanou nebo salsou.

Celer stimuluje libido

A má ještě další přidanou hodnotu – afrodiziakální účinky. Povzbuzuje především častější chuť na sex u mužů a je výborný i pro zdraví spermií. Tedy skvělý tip pro manžela k večeři, pokud se chystáte počnout děťátko.

Vitamínová bomba

V neposlední řadě je celer doslova vitamínovou bombou. Listy obsahují dokonce více vitamínu C než citrony, je skvělým zásobníkem vitamínu B, který se podílí na zdraví nehtů a vlasů, ale i na klidu nervů. Z dalších důležitých vitamínů je v něm zastoupen vitamín A, K a E. Nejvýznamnějšími minerály jsou jód, zinek, vápník, sodík, železo, chrom, draslík a hořčík. Celer obsahuje také fytochemikálie, které stimulují tvorbu bílých krvinek, a působí tak preventivně proti rakovině a dalším nemocem.

Nejlépe samozřejmě funguje syrový, ale ani v polévce se neztratí. Zaujal vás řapíkatý celer a přemýšlíte, jak ho v nejbližších dnech upravit? Zkuste naše recepty!

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.