Rostlinnou stravou ke zdravému životnímu stylu | Moje zdraví

Rostlinnou stravou ke zdravému životnímu stylu

Rostlinnou stravou ke zdravému životnímu stylu
Autor: Pixabay
30. května 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Příjem ovoce a zeleniny je pro lidské tělo nezbytný. Pomáhá snížit riziko srdečních onemocnění, cukrovky, některých typů rakoviny a dalších civilizačních nemocí. Málokdo ovšem doporučené denní množství ovoce a zeleniny sní. Jak zařadit více rostlinné stravy do našeho jídelníčku?   

Každou chvíli se objevují nové diety a výživové trendy. Z médií člověk slyší názvy jako Paleo strava, Atkinsova dieta, raw strava, pescetariánství nebo keto dieta. Jeden mnohdy ani neví, co si pod nimi má představit. Natož aby poznal, které diety jsou opravdu efektivní a mají pro tělo skutečný přínos.

Pokud někdo nemá zdravotní problémy, není nutné a ani dobré se hned pustit do drastické diety, změny životního stylu a ze dne na den začít s veganskou stravou. Stačí začít krůček po krůčku. I malá změna může být znát. 

O čem je řeč? O zvýšení příjmu rostlinné stravy. Podle průzkumů a statistik totiž téměř polovina lidí u nás (46%) nejí pravidelně ovoce a zeleninu. Doporučenou dávku sní jen zhruba každý desátý člověk. Naproti tomu konzumace masa se stala každodenní záležitostí. V minulosti však bylo maso většinou jen svátečním jídlem.

Přitom zdravotní přínosy vysoké spotřeby ovoce a zeleniny jsou prověřeny velkým počtem vědeckých studií. Jídelníček vhodný pro drtivou většinu lidí by měl obsahovat převahu rostlinné stravy a být doplněný o kvalitní živočišné potraviny ve vhodném množství. 

Snadná změna pro každého

Jak zvýšit příjem rostlinné stravy? Stačí začít třeba tím, že člověk jeden den v týdnu úplně vynechá maso, vejce i mléčné výrobky a konzumuje pouze rostlinnou stravu. Není to tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát. 

Stačí zapojit trochu fantazie a vymýšlet nová jídla. Co místo knedlíků příště zkusit čočku beluga? Obsahuje řadu prospěšných živin, nenadýmá, je přirozeně bezlepková a nemusí se předem namáčet. Lze ji kombinovat prakticky s čímkoli. Receptů na černou čočku beluga existuje mnoho.    

Strava bohatá na ovoce a zeleninu dodá tělu dostatek vlákniny, část potřebných tekutin, působí preventivně proti vzniku rakoviny tlustého střeva, vede k vyššímu příjmu minerálních látek a vitamínů

Ke zdravému životnímu stylu není třeba shánět exotické ovoce a zeleninu. Naopak jíst by se měly lokální a čerstvé potraviny, které nemusely putovat přes půlku světa. Není ani potřeba vymýšlet složité recepty. Takové zelné placky znali už naši předkové a skvělou službu našemu tělu udělají i dnes. Zelné placky sou totiž nabité vitamíny, minerály, podporují metabolismus a trávení a snižují únavu.

Dalším léty osvědčeným a přitom jednoduchým pokrmem jsou bramborové placky. K přípravě bramborových placek jsou potřeba tři běžné suroviny – brambory, vejce a hrubá mouka. Na menší množství brambor je možné použít pouze žloutek nebo vejce úplně vynechat. Pak se jedná o pokrm vhodný i pro vegany. 

Ovoce a zelenina by neměla putovat přes půlku světa. Naopak je dobré využívat lokální zdroje. • Autor: Pixabay

I malý krok se počítá

Kdo zařadí do jídelníčku jeden rostlinný den v týdnu, brzy zjistí, že se mu lépe tráví, spí, je méně unavený, má lepší náladu a hezčí pleť. Rostlinná strava zkrátka tělu prospívá. 

Je to jednoduché, účinné a může to pro své zdraví udělat jednou v týdnu úplně každý. Lidé, kteří dodržují rostlinnou stravu, nemusí přestat jíst maso úplně. Avšak třeba někdo zjistí, že jednou týdně nestačí a postupně do jídelníčku zařadí rostlinné stravy ještě více.

Ať už však člověk jí rostlinnou i živočišnou stravu nebo je vegetarián či vegan, důležité je, aby byl jeho jídelníček pestrý a co nejméně založený na konzumaci průmyslově zpracovaných potravin.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.