Proč nehubnu? Nejčastější výmluvy a co na ně říká odborník | Moje zdraví

Proč nehubnu? Nejčastější výmluvy a co na ně říká odborník

Proč nehubnu? Nejčastější výmluvy a co na ně říká odborník
Autor: iStock.com
30. května 2019 • 06:00

Nikdy nezačínejte hubnout proto, že to po vás někdo vyžaduje. Jediná a pravá motivace musí vycházet od vás – abyste se líbili sami sobě, nebáli se pohledu do zrcadla, zvedli si sebevědomí či vyzráli na zdravotní potíže. Jaké jsou nejčastější výmluvy lidí, kteří se do hubnutí nechtějí pustit? A co na ně říká odbornice?

Nadbytečné kilogramy trápí pětinu dospělé populace České republiky. Většina z nás chce nadváhu řešit. Od rozhodnutí k akci však vede strastiplná cesta. Největší překážkou, která jim brání pustit se do redukce hmotnosti, je podle odborníků stížnost na nedostatek času. „To je nejfrekventovanější odpověď, možná omluva pro lidi, proč to nejde, když doporučím více se hýbat, připravovat si jídlo a trochu o něm přemýšlet, plánovat,“ odpovídá lektorka a instruktorka, interní a sportovní lékařka z Pro Fit Institutu a Institutu sportovního lékařství MUDr. Marie Skalská.

Nemám čas

„Nemám čas“ podle jejích slov ve skutečnosti znamená: „Aktuálně to v mém životě není tak důležité, nejsem tolik motivovaná/ý hubnout a dávám přednost jiným činnostem.“ Těmi opravdovými překážkami, když už optimálně sami sobě nastavíme motivaci, pak bývá, že vlastně nevíme, jak začít, co bude fungovat právě na mě. „Může totiž jít o zcela jiný postup, než funguje na kamarádku,“ upozorňuje na nebezpečí „skupinového hubnutí“ doktorka Skalská.

Jsem jen trochu boubelatá

Další z výmluv je, že je člověk jen trochu oplácaný. Proč bych se měl hned zbavovat špíčků? "Jde o to, jak jsou velké," komentuje odbornice. "V pozdějším věku je dokonce pro zdravotní prognózu výhodnější, pokud máte trochu kilogramů navíc, říkáme tomu „paradox obezity“, tedy kdo se ve zdraví dožije vyššího věku, pak stoná mírněji. Jako by tělo mělo kde brát energii na zvládnutí nemoci. Problém je, že když máte více kilogramů navíc, většinou se ve zdraví vyššího věku nedožijete, případně vás dostihnou mnohem dříve civilizační choroby, jako jsou cukrovka, vyšší krevní tlak, onemocnění srdce, artróza velkých kloubů," dodává.

Zkonzultujte tedy s lékařem, jestli nemáte špíčků více, než je potřeba. Začít můžete navýšením pohybové aktivity. Je to mnohem výhodnější pro další zdravotní vyhlídky než pečlivě poskládaný jídelníček. Ten ovšem také prověřte a zjistěte, jestli jíte dostatek zeleniny, ovoce, kvalitních bílkovin a vhodných tuků. Změny zařazujte zvolna, aby mysl a tělo měly dostatek času nový životní styl vzít za svůj a neměly tendenci se mu stále bránit.

Po porodu kila nejdou dolů

Další z výmluv nebo omluv je častá u žen po porodu. Péče o dítě vyčerpává, ženy potřebují rychlou energii a sahají po Coca-cole nebo sladkém. "Pokud ženy cítí, že chtějí změnu, je fajn začít dobrým plánem," říká Marie Skalská. "Už večer byste měla vědět, co přibližně budete jíst druhý den. Stejně jako připravujete jídlo pro dítě, připravte si je i pro sebe. A jejich obsah se nemusí tolik lišit. Ovoce, zelenina a tvarohová pomazánka udělají dobře mně i dítěti a vy nebude muset vyčerpaná na poslední chvíli sahat po čokoládě. Od rána si dávejte pozor, abyste zařadila dostatek bílkovin (sýry, jogurty, libové maso), laďte glykemický index – tím si uděláte „strýčka“ na večer, kdy by vás pak neměl přepadávat hlad.

Jsem obézní, mám problémy se srdcem a nemohu cvičit

Hýbat se může každý. "Rozhodně doporučuji: chodit, chodit, chodit. Umíme to každý a je nejmenší riziko zranění, nepotřebujeme složité vybavení, stačí boty, a můžeme jít," říká odbornice. "V jídelníčku se zaměřte hlavně na dostatek vlákniny, minimum je alespoň 20 g denně, s tím jde ruku v ruce alespoň 300 g zeleniny a 200 g ovoce denně. Omezte příjem soli, vynechte alkohol a přepalované tuky. Celkově většina pacientů potřebuje snížit energetický příjem. Tyto změny mohou významně změnit vaše zdravotní vyhlídky!"

Nejlepší motivací bývá podle odbornice chvíle, kdy redukci hmotnosti doporučí lékař. Pak máme hmatatelný důkaz, že bychom opravdu měli zhubnout. „Naopak nejslabší motivací bývá, pokud hubneme za účelem vyřešení nějakého problému, čímž narážím na úmysly typu hubnu kvůli tobě, hubnu, aby mě neopustil manžel, hubnu, abych dohnala atraktivnější kolegyni, musím rychle zhubnout do plavek…“ vypočítává lékařka.

Osobní plán

Rozumná redukce hmotnosti je polovina úspěchu, následné udržení shozených kilogramů pak polovina druhá. „Šanci na úspěch mi při práci s pacienty a klienty velmi dobře zvyšuje nastavení osobního plánu prvního kroku. Vysvětlíme si, proč to bude báječné, až budou o několik kilogramů lehčí, ale zejména si zdůrazníme a konkrétně pojmenujeme možné překážky, které na cestě ke štíhlosti mohou stát,“ popisuje lékařka. K tomu dodává, že je důležité si překážky pojmenovat a hned si vytvořit i plán B pro případ, kdyby překážka nastala.

„Probereme například situace, co má třeba matka malých dětí vymyslet, když budou děti nemocné a ona nemůže jít cvičit, jak bude jíst na dovolené, kde bude složitější si racionálně poskládat jídelníček. Tím se báječně rozplynou obavy a klient si začne více věřit, že to zvládne, že jeho cesta má pevné opory. Je třeba se připravit zejména na to, že to není ‚dieta na omezenou dobu‘, je to celková změna životního stylu nejlépe NAPOŘÁD. Kdysi se jedna pacientka zeptala, kdy už zase může začít jíst normálně? Moje odpověď zněla: Jestli chcete redukovanou hmotnost udržet, tak se ke svému původnímu způsobu stravování vrátit nemůžete." 

Jaké metody a tipy jsou tomu nápomocné? O své zkušenosti se podělili lidé, kteří úskalími spojenými s redukcí hmotnosti úspěšně proplouvají. Jaké to jsou, si přečtěte v následujícím textu:

Odborná spolupráce: MUDr. Marie Skalská, Pro Fit Institut, Institut sportovního lékařství

Článek vyšel v tištěném časopisu Moje zdraví. Aktuální číslo koupíte na www.ikiosek.cz.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.