Zdravé návyky štíhlých lidí: Co jim pomohlo shodit váhu? | Moje zdraví

Zdravé návyky štíhlých lidí: Co jim pomohlo shodit váhu?

Video se připravuje ...
30. května 2019 • 06:00

Řekněme si to otevřeně: Pokud chcete trvale shodit váhu, je potřeba změnit své životní návyky. Tříměsíční dieta a návrat k tomu, jak jíte teď, nic nevyřeší. Zajímá vás, které zdravé návyky pomohly lidem dostat se na zdravou váhu?

Snídaně

Rozdíl v množství přijaté energie mezi lidmi, kteří snídají, a těmi, kteří po ránu hladoví, sice není na konci dne žádný, avšak ti, kteří snídají, jsou fyzicky mnohem aktivnější.

Deníček

Málo platné, co je psáno, to je dáno – pokud si napíšete, co a kdy opravdu jíte, lehce zjistíte, zda jdete správnou cestou. Lépe také odhalíte, kde děláte chyby a třeba kdy a proč máte chuť na sladké. Lidé, kteří si dělají záznamy, mají nižší příjem jídel s vysokým obsahem tuku a jedí menší množství jídla na porci. Ti, kteří racionální jídelníček udržují během celého týdne bez výjimky, jsou v hubnutí úspěšnější – lépe si udrží nižší hmotnost.

Procházky a pohyb

Fyzická aktivita je klíčovým nástrojem k udržení nižší hmotnosti. Osvědčuje se jedna hodina denně. Nejčastěji úspěšně hubnoucí jedinci jezdí na kole, provádějí aerobní cvičení, chůzi či běh.

Nevysedávat u televize

Sedavé aktivity souvisejí s váhovým přírůstkem. Nevysedávat u televize znamená zredukovat její sledování na méně než deset hodin týdně, ještě lépe na méně než pět hodin týdně.

Sledování hmotnosti

Pravidelné vážení je také jedním ze zásadních prvků, jež pomohou udržet shozené kilogramy.

Nezakazovat si jídla

Jsou jídla, která milujeme. Pro někoho to může být čokoláda, pro jiného pizza. Tato jídla se dají s úspěchem zařadit i do zdravých jídelníčků. Zdravou pizzu si můžete udělat doma, čokoládu sníst například hořkou s bílým jogurtem.

Chytré nákupy

Nákupy všechno začíná. Čím dál tím více se totiž ukazuje, že nezáleží jen na tom, kolik toho sníme, ale spíš na tom, jak kvalitní jsou potraviny. Štíhlí lidé vaří z čerstvých surovin a sledují výživové hodnoty. Ví, které potraviny jsou zbytečně zahušťovány moukou nebo kde je zbytečně hodně soli.

Článek vyšel v časopise Moje zdraví. Aktuální číslo si můžete koupit na www.ikiosek.cz.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.