Tenisový loket zdaleka netrápí jen tenisty, ale také zedníky či zubaře | Moje zdraví

Tenisový loket zdaleka netrápí jen tenisty, ale také zedníky či zubaře

Tenisový loket zdaleka netrápí jen tenisty, ale také zedníky či zubaře
Při takzvaném tenisovém lokti je vhodné užívat celý měsíc léky Arnica montana 30 CH a Natrum sulfuricum 30 CH • Autor: iStock.com
6. srpna 2022 • 06:00

Bolest lokte dokáže znepříjemnit nejen sportovní aktivity a zbrzdit tak vaši výkonnost. Nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté, lidé manuálně pracující však nejsou výjimkou. Co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě?

Víte, co mají společného zubař, zedník a hráč tenisu? Nadměrnou zátěž v jedné ruce. Důsledkem častého monotónního pohybu je přetěžování a následná bolest v jedné končetině. A zatímco u sportovců, jako jsou tenisté, se o problému hovoří a daří se mu přecházet, u mnohých povolání si člověk ani neuvědomí, že jim něco podobného hrozí. Varuje je až bolest vystřelující k zápěstí nebo rameni.

Video se připravuje ...
Klasickým plaváním zádům neulevíte, spíše naopak!VIDEO 

Problém s tenisovým loktem mívají zhruba tři procenta populace, ženy a muži celkem vyrovnaně. Bolest se projevuje hlavně na zevní straně lokte. Kloub bývá bolestivý, citlivý na dotek, někdy i oteklý a rudý. Bolest může vystřelovat i do jiných částí těla, například i do krku. Úlevu nemocnému přináší pokrčení ruky.

Potíže přicházejí postupně. Bolesti se nejprve vyskytují zpravidla krátce po námaze, později se bolest stává trvalou. V poslední fázi onemocnění nemocný nedokáže udržet předmět, protože v ruce nemá sílu.

Akutní forma tenisového lokte

Akutní forma nemoci je následkem jednorázového přetížení. Klasicky se vyskytuje třeba po štípání dřeva. Jde v podstatě o namožení svalů a šlach v oblasti lokte. Bolest z namožení svalů po pár dnech odpočinku sama odezní.

Pokud ovšem člověk přetěžuje ruku dlouhodobě, akutní forma přejde v chronickou. Pacienti ovšem mívají i jiné problémy než jen zánět šlachy.

Diagnózu by měl vždy potvrdit ortoped na základě vyšetření a také rentgenového snímku, který vyloučí případné jiné problémy, jako jsou artróza nebo kostní výrůstky.

Jak se léčí tenisový loket?

Jak se nemoc léčí? Není to snadné. V podstatě je nejlepším lékem klid, někdy pomáhají ortézy. Postiženým často pomůžou i léky na bolest, tejpy, chlazení a protizánětlivé léky. Pomáhá ale samozřejmě také fyzioterapie a kompenzační cvičení.

Dalšími možnostmi terapie jsou léčba rázovými vlnami, kryoterapie, magnetoterapie, laser či elektroléčba. Pomoci mohou i obstřiky, které potlačují zánět a zmírní bolestivost, je zde ovšem riziko nepříznivého efektu na okolní tkáně. Někteří odborníci sázejí na aplikace kolagenu a krevní plazmy. Co se týče možností alternativní léčby, jsou vhodné cibulové obklady tišící zánět, přesličkové obklady či arniková mast.

Při neúspěchu léčby u chronických stavů je často nutný operační zákrok. Při něm dojde k uvolnění svalových úponů, pak je třeba dát ruku do sádry a pak rehabilitovat. Celý proces trvá zhruba 2–4 měsíce.

Prevence

Nejlepším lékem je samozřejmě jako v podstatě vždy prevence. Proto je dobré pochopit, proč nemoc vzniká. Příčinou je přetěžování šlach a svalů monotónním, stále se opakujícím pohybem, na který není tělo připraveno a ani nemůže být. Proto vzniká u jmenovaných profesí, ale třeba také při práci na počítači nebo na zahradě. Důležité je na problém myslet a stejně jako sportovci se před námahou protahovat a svaly rozcvičovat. Zvážit můžete i různé pomůcky ze zdravotních potřeb. O všem se můžete poradit právě na ortopedii.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.