Fungují talismany a pověry? | Moje zdraví

Fungují talismany? Snižují úzkost a nervozitu, tvrdí psychiatrička

Fungují talismany? Snižují úzkost a nervozitu, tvrdí psychiatrička
Pomáhal vám vylisovaný čtyřlístek v knížce? • Autor: iStock.com
5. září 2017 • 06:00

Jste až moc racionální a na pověry moc nevěříte? Možná po přečtení tohoto článku změníte názor. Zaklepání na dřevo či na zuby může fungovat a v naší mysli mohou například různé talismany skutečně ovlivňovat míru úzkosti a nervozity. 

Podle oslovené psychiatričky Veroniky Pavlacké Vaverkové pověra může fungovat na základě toho, jak moc jí skutečně věříme. „Věříme-li, že je pověra pravdivá a že se nemusíme něčeho bát, pak se bát nebudeme. Je to tak proto, že věříme, že to tak je. Tato víra se zpravidla týká psychických jevů, které je možné vnímat subjektivně a subjektivně jim porozumět. Bude-li se však naše pověra vymykat širším fyzikálním zákonitostem a nebude-li se týkat psychických dějů, pak zřejmě k naplnění této pověry tak snadno nedojde,“ vysvětluje odbornice.

Jak se na tento jev dívá současná věda, je vůbec nějak popsaný? Znovu nám odpoví psychiatrička: „Asi se tomuto jevu nejvíce blíží odborný pojem sugesce nebo autosugesce. Ale není to úplně přesné. Myslím si, že se pohybujeme také na poli víry a to je oblast, v níž by byl více kompetentní k vysvětlení někdo z duchovní oblasti, například kněz nebo řeholník.“

Odbornice podotýká, že se s podobnými jevy setkala i ve své psychiatrické praxi. Zmiňuje, že lidé mají spoustu svých individuálních, často nevědomých, přesvědčení nebo svých soukromých pověr. Tato přesvědčení pak významně nebo jen okrajově ovlivňují jejich život. „Může se to týkat třeba jen nějakých předmětů „pro štěstí“ nebo drobných osobních zklidňujících rituálů. Často slýchám ve své praxi o pojmu kletba, to ale už je o hodně složitější problém. Obecně pověry, zejména pak vykonávání určitých drobných rituálů či nošení předmětů, slouží k odstranění úzkosti. Fungují v různé míře a zpravidla jen dočasně,“ říká psychiatrička.

Rituály sportovců

Pověry se objevují u všech národů a kultur. Také některé mediální hvězdy připouští, že mají určité rituály, bez kterých by prý kýženého výkonu, například ve sportu, nedosáhly. I když se říká, že většinu práce budou za 30 let vykonávat roboti, pověry nám zřejmě zůstanou. Jsou v nás hluboce zakořeněny v podstatě už od pravěku. Takže i ve světě plném jedniček a nul hrají různé pranostiky a moudra našich prababiček určitou roli.

Jak z výše napsaného vidíme, pověry mohou mít pozitivní význam. Samozřejmě; je ale důležité mít nějaký ten nadhled. Takže pokud nám přes cestu přeběhne černá kočka, nemusíme hned malovat čerta na zeď. Zajímavé je, že i ten, kdo o sobě tvrdí, že není pověrčivý, se často nakonec podle pověry zachová. Na někoho mohou mít však pověry i negativní vliv, na to si dejte pozor, obecné moudro praví, že všeho moc škodí.

Cítíte se nervózní a ve stresu? Podívejte se na naše video, jak se zbavit stresu. 

Video se připravuje ...
10 rad, jak se zbavit napětí a stresuVIDEO 

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.