Mák setý | Moje zdraví

Mák setý

Mák setý (Papaver somniferum) se používá především v pekařství (makové buchty, koláče, různé pečivo), v cukrářství nebo při přípravě jídel (např. nudle s mákem). Má však i celou řadu zdravotních účinků.

Popis

Mák setý je jednoletá rostlina, pěstovaná už v mladší době kamenné, antickém Řecku či Egyptě. Její plody, makovice, jsou v době zralosti buď uzavřeny, v tom případě se jedná o mák hleďák, nebo se otvírají dírkami mezi paprsky blizny, pak se jedná o mák slepák. Semena bývají šedomodrá, méně často bílá, žlutá, růžová, hnědá a černá. Barva květu je bílá, růžová, modrá/fialová, nejčastěji však červená.

Velký přehled bylinek a jejich zdravotních účinků najdete zde.

Účinné látky

Stonek, listy a rovněž nezralé makovice obsahují nebezpečné alkaloidy (např. morfin, kodein, thebain nebo papaverin). Nejdůležitějším alkaloidem je morfin, který působí analgeticky (snižuje vnímání bolesti) a narkoticky (vyvolává spánek a pocity slasti).

Účinky na zdraví

  • Pro zdravé kosti – maková semena jsou především významným zdrojem vápníku (podporují zdravé zuby a kosti.
  • Balzám na duši – pozitivně působí také na svalovou a nervovou soustavu, kde napomáhají například ke zlepšení naší paměti.
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění – z máku se rovněž lisuje makový olej, který je díky obsaženým omega-3 a omega-6 mastným kyselinám nutričně podobný například velmi zdravému konopnému či lněnému oleji.
  • Proti stresu, depresi a nespavosti – makový olej a jeho uklidňující vůně dokonce pomáhají při stresu a depresích nebo jsou využívány při problémech s nespavostí.
  • Proti překyselení organizmu – jako zdravá alternativa mléka.
  • Kvalitní pleť, nehty a vlasy – mák má zázračné účinky na kvalitu naší pleti, nehtů i vlasů – působí pozitivně na jejich růst a napomáhá k jejich pevnosti a pružnosti.
  • Díky vitamínu E také napomáhá odolávat oxidačnímu stresu a udržovat tak naše mládí.
  • Výzkumy také prokázaly to, že mák je vhodné zařadit i jako prevenci proti rakovině nebo na snížení krevního tlaku.
  • Další významnou složkou máku jsou vitamíny a minerální látky, mezi nimiž bychom měli jmenovat hlavně draslík, hořčík, fosfor či železo a velmi hodnotný antioxidantvitamin E.

Kde je nejvíc vitamínů? Více čtěte zde.

Morfin obsažený v máku se v lidském těle dobře a relativně rychle vstřebává a ovlivňuje centrální nervový systém, tím tlumí pocit bolesti, působí na svalová vlákna, ovlivňuje dýchání (léčí respirační onemocnění) apod. Morfin se užívá v lékařství jako silné analgetikum, jeho používání má však určitá omezení. Při i docela krátkodobém užívání morfinu dochází ke vzniku návyku (tzv. morfinismus), kdy morfin působí stimulačně, euforicky, až vyvolává příjemné psychické stavy a uživatele nutí k jeho dalšímu užívání. 

Výskyt

Pěstuje se na polích a zahrádkách, občas zplaňuje v okolí polních cest, na navážkách zeminy atpod.

Sběr

Po uzrání makovic sbíráme semena. Makovice se mohou usušit a semena jemně vyklepat. Poté se ukládají v těsně uzavřených nádobách. Korunní lístky se sbírají vytrháváním za sucha v letním období. Jelikož jsou choulostivé a na vlhku fialoví, ukládají se volně, aby se nezapařily. Suší se ve stínu či za umělé teploty do 40 °C. Droga je charakteristická svým pachem a slabě hořkou chutí. Skladuje se v těsně uzavřených nádobách ve tmě.

Využití

Mák setý se pěstuje především pro účely potravinářské, tedy pro semeno, méně k lisování makového oleje. Bylo vyšlechtěno mnoho odrůd máku setého, které mají různé produkční vlastnosti. Pěstování máku setého je doménou několika zemí světa. Česká republika potvrdila v roce 2009 své světové prvenství v pěstování tzv. potravinářského máku (tedy určeného pro legální využití).

Domácí recepty

Mák se používá především v pekařství (makové buchty, koláče, různé pečivo), v cukrářství nebo při přípravě jídel (např. nudle s mákem).

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.