Bříza bělokorá | Moje zdraví

Bříza bělokorá

Bříza bělokorá je nejhojnější druh břízy v Evropě. Svůj název získala díky nezvyklé bílé barvě kmene, je velmi odolná a nenáročná. Díky obsahu účinných látek pomáhá s léčbou celé řaddy onemocnění.

Popis

Bříza bělokorá (Betula pendula) nebo také bříza bradavičnatá či bílá, je listnatá dřevina z čeledi břízovitých. Je to nejhojnější druh břízy v Evropě. Důvod jejího velkého rozšíření od jižní Evropy až na daleký sever spočívá v její nenáročnosti a odolnosti vůči nepříznivému klimatu.

Velký přehled léčivých bylinek najdete zde.

Účinné látky

Bříza obsahuje flavonové glykosidy (cca 2%), silice (cca 0,05 až 0,5%, v pupenech až 6%), pryskyřice, třísloviny (5 až 9%), vitamín C, karoteny, organické kyseliny, saponiny, minerální látky, betulalbin, olej, cukr a fytoncidy.

Použití

Z čerstvých či sušených listů břízy lze připravit odvar do koupele a listy mohou být přidávány i do zeleninových salátů. Uplatnění ovšem nachází také míza, která je využívaná v kosmetice (např. k výrobě vlasových vod), ale také k přípravě březového sirupu, který slouží jako sladidlo.

Účinky na zdraví

Za hlavní výhody využívání břízy bělokoré jsou považovány její močopudné účinky. Ty mají i jiné rostliny a syntetické látky, nicméně bříza příliš nedráždí a nezatěžuje ledviny. Díky tomu pomáhá léčit ledvinové a močové kameny, revmatismus a bolesti klubů obecně a podílí se i na detoxikaci organismu. Bříza bělokorá působí také protizánětlivě a účinkovat by měla i při srdečních onemocněních.

Bříza dále napomáhá funkci jater a slinivky břišní, čímž se podílí i na hubnutí. Je účinná také při léčbě některých typů žloutenky i kožních problémů včetně vyrážky. Je využívána i v přípravcích pro výživu a růst vlasů.

Výskyt

Je rozšířená po celé Evropě od nížin do hor, zasahuje daleko po Sibiř. Dále se vyskytuje v Asii a Severní Americe. Vyskytuje se v lesích, v borech, na skalách, druhotně na pasekách, haldách, výsypkách a jiných opuštěných plochách. Často je vysazovaná do parků a zahrad.

Sběr

Pro léčivé účely se sbírají zejména mladé zelené listy nejlépe v době od března do května, v této době mají nejvíce léčivých látek. Využívají se ale i pupeny a míza.

Domácí recepty

Březová limonáda

Budete potřebovat 2 hrsti mladých březových listů a 1/5 litru vody. Listy rozmixujte s vodou a nechejte 2 hodiny odstát. Pijte zcezené jako prevenci proti cukrovce, obezitě či jako detoxikační kůru. Limonádu můžete dochutit podle libosti citronem, medem, mátou nebo meduňkou.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.