10 nejšílenějších lidských fobií? Strach z tchyně, ale také z panenek | Moje zdraví

10 nejšílenějších lidských fobií? Strach z tchyně, ale také z panenek

13. prosince 2023 • 04:45

Neradi jezdíte metrem. Bojíte se pavouků, tmy nebo třeba klaunů? Pravděpodobně trpíte fobií. Ale slyšeli jste, že někdo má panickou hrůzu z vaření či ze sezení?

1. Deipnofobie

Deipnofobie je strach z konverzací. Pamatujete si na tu chvíli, kdy jste měli jít na večeři s rodiči své milé? Tam, kde jeden člověk cítí nervozitu, druhý může prožívat peklo.

2. Pentherafobie

Pentherafobie je chorobný strach z tchyně. Pozor, může být i zcela iracionální. Ale jelikož nejde o nic zas tak výjimečného, stal se z pentherafobie skutečný pojem.

Jak poznat, že potřebujete odbornou pomoc? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
O čem se mlčí: Jak poznat zda potřebuji psychologa či terapeuta?VIDEO 

3. Mageirokofobie

Mageirokofobie je chorobný strach z vaření. Tak to vypadá, jako by někdo chtěl vydávat za nemoc spíše svoji lenost. Ale není to tak. Tato fobie vzniká nejčastěji tak, že si dotyčný nevěří, podceňuje své kuchařské schopnosti, a tak v panice, že by selhal, raději přestane vařit úplně.

4. Cathisofobie

Cathisofobie představuje strach ze sezení. Tak tohle se může zdát těžko uvěřitelné, ale je to tak. Lidé trpící touto fobií mají velice často bolestivé hemoroidy nebo byli v dětství zneužíváni. Představa, že musí chvíli sedět, u nich vyvolává silnou úzkost, potí se a prožívají muka.

5. Agyrofobie

Agyrofobie je strach z přecházení ulic a silnic. Zdálo by se, že se takto postižení bojí jedoucích aut, patrně protože byli sami autem sraženi. Ale není to tak. Agyrofobici mají strach ze silnice samotné, vadí jim různé tvary silnic. Děsí se například také příliš širokých ulic.

6. Eisoptrofobie

Eisoptrofobie neboli strach ze zrcadel. Lidé trpící touto poruchou věří, že zrcadla jsou bránou do jiného světa, do jiné dimenze. Není se čemu divit, když lidé tak rádi sledují horory.

7. Demonofobie

Strach z démonů je poměrně dobře představitelný. Lidé se často bojí nadpřirozených bytostí, zejména když je vidí v každém druhém filmu již od dětství. Ale někomu takový strach přeroste přes hlavu. Začne se vyhýbat místům, kde by se mohly nadpřirozené bytosti vyskytovat, spí s rozsvíceným světlem a podobně.

8. Pediofobie

Pediofobie je chorobný strach z panenek. Za vznik této fobie mohou patrně hororové filmy, v nichž panenky s děsivým obličejem ožívají a chodí strašit. Jenže děs pak vyvolávají i panenky hezké, nezákeřné.

9. Automatonofobie

Automatonofobie je strach z něčeho, co falešně představuje živou bytost. Mohou to být loutky nebo i figuríny. No řekněte, vy se žádné nebojíte?

10. Arachibutyrofobie

Arachibutyrofobie neboli chorobný strach z toho, že se na horní patro úst přilepí arašídové máslo. Už se vám to někdy stalo? Tady to skoro vypadá, že někdo nemá co na práci, a tak si fobie vymýšlí.

Jakých dalších věcí se lidé bojí? Podívejte se do naší fotogalerie ⇓

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.