Strach ze selhání: Proč ve vás je? A jak moc vám ničí život? | Moje zdraví

Strach ze selhání: Proč ve vás je? A jak moc vám ničí život?

Strach ze selhání: Proč ve vás je? A jak moc vám ničí život?
Strach ze selhání • Autor: iStock.com
26. listopadu 2022 • 06:00

Nikdo nemá rád neúspěch. Všichni chceme vyhrávat, být úspěšní, hned dosáhnout toho, co si umaneme. Když selžeme, cítíme se nedostateční a k ničemu. A pak máme na vybranou, buď zvedneme hlavu, poučíme se a jdeme dál, a nebo padneme ještě hloub do sebelítosti a už se raději do ničeho nepouštíme. Strach ze selhání nás ochromí.

Bojíme se dělat chyby, neboť ty vnímáme jako důkaz vlastní nedostatečnosti či nedokonalosti. Strach ze selhání je tak velký, že se raději do ničeho nepouštíme a nebo jen do opravdu jednoduchých úkolů, u kterých jsme si jisti, že je zvládneme. Myšlenka „Co když to zase pokazím“ je tak mocná, že nám brání cokoliv zkusit, zažít a vyrůst. Strach, že udělám chybu, s sebou nese malou sebedůvěru, vnitřní napětí, sklíčenost, smutek i bezmocnost. Náš vnitřní kritik, který hlásá „raději nic nedělej, ať to nepokazíš“, vyhrává na plné čáře. A když se k jednomu neúspěchu přidá další, ač malý, utvrzuje nás v myšlence, že kdo nic nedělá, nic nezkazí… ale bohužel také nezíská. Strach se zintenzivňuje a začíná nás v životě ovládat. Ze strachu se stává fobie.

Video se připravuje ...
Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?VIDEO 

Atychifobie neboli strach ze selhání

Odborníci z Cleveland Clinic popisují fobii ze selhání jako intenzivní, neustálý, zdrcující pocit hrůzy ze selhání. Pochází z řeckého slova „atyches“, což znamená „nešťastný“. Lidé s atychifobií se vyhýbají jakékoliv situaci, kde vidí potenciál neúspěchu, jako je například zkouška nebo pracovní pohovor. Může to také znamenat strach z neúspěšného vztahu, neúspěšné kariéry nebo zklamání ostatních. Strach se často stává seberealizačním a může vést k široké škále emocionálních a psychologických problémů, včetně studu, deprese, úzkosti, záchvatů paniky nebo nízkého sebevědomí. Může negativně ovlivnit výkon ve škole nebo v práci nebo to, jak komunikujeme s přáteli a členy rodiny. Lidé, kteří žijí s atychifobií, mají často pocit naprosté jistoty, že selžou, i když je tento pocit neopodstatněný. Tento pocit nejistoty může narušit jejich myšlenky, emoce a činy. Strach ze selhání zahrnuje extrémní obavy, negativní myšlenky a váhání nebo neochotu pracovat na úkolu nebo cíli. Tyto nepříjemné pocity spojené se strachem ze selhání existují ve spektru od mírných po těžké. Když je mírná, úzkost, jako je strach ze selhání, může být motivující, poskytovat pozitivní stres a povzbuzuje, abychom vytrvali a dosáhli svých cílů. Pokud je extrémní, paralyzuje nás. Brání nám normálně pracovat, fungovat ve vztahu a  rozvíjet se. Budoucnost je plná strachu.

Jak poznáme, že už jsme ovládáni strachem ze selhání?

Mezi příznaky atychifobie, strachu ze selhání, dle psychoterapeutky Tanyi J. Peterson, NCC, DAIS, zaměřující se na oblasti úzkostí a deprese a publikující na serveru ChoosingTherapy, patří prokrastinace, strach, beznaděj, a dokonce i fyzické příznaky, jako je únava nebo bolesti hlavy. „Trocha obav o to, jak dopadne výsledek projektu, nebo o to, co si lidé mohou pomyslet, je naprosto normální, ale stává se problémem, když vám brání pracovat na dosažení cíle.“ Zde jsou projevy ukazující, že zažíváte intenzivní strach ze selhání:

Pocit beznaděje ohledně budoucnosti.

Chronické (na rozdíl od příležitostných nebo omezených) starosti.

Obavy z toho, co si o vás ostatní pomyslí, když selžete nebo se vám nebude dařit.

Častá prokrastinace.

Vysoká roztržitost, odvádění od úkolu nepodstatnými nebo nedůležitými věcmi.

Vyhýbání se úkolům nebo lidem spojeným s projektem nebo obecným cílem.

Fyzické příznaky (únava, bolesti hlavy, zažívací potíže, bolesti kloubů nebo svalů), které brání dospět k cíli.

Lidé se vyhýbají úkolům, projektům, příležitostem, a dokonce jiným lidem. Disponují nízkým sebevědomím a v ničem si nevěří. Jsou emočně nestabilní, vysoce úzkostní, po neúspěchu se velmi dlouho a složitě staví zas na nohy, sami své jednání sabotují tím, že si vybírají úkoly příliš lehké, kvůli kterým ale nerostou, nebo příliš složité, kde nemá šanci uspět téměř nikdo a kterými si pouze potvrzují svou malost a neschopnost. Fobie se často pojí se strachem ze školy nebo špíny, kdy má člověk pocit, že nemůže být nikdy čistý.

Z čeho pramení strach ze selhání?

Nebudete překvapeni, je to rodina. V přístupu k neúspěchu nás rodina silně formuje. Děti, jejichž rodiče přehnaně chrání nebo kladou velký důraz na úspěchy a úspěch, mohou zvýšit pravděpodobnost, že se u jejich dítěte vyvine strach z neúspěchu. Stejně tak mohou být rodiče nositeli úzkostného genu, který se dědí a rozvíjí prostředím, kde žijí, a vzorem, který mají v rodičích. Nezvládnutá a silná touha po perfekcionismu též vede k velkému strachu z neúspěchu. Pokud se lidé prezentují jako dokonalí, jakýkoliv neúspěch je nepřijatelný a tito lidé z něj mají strach. Třetí silnou oblastí, která přispívá ke strachu ze selhání, je prožití traumatu či velkého stresu. Fyzické, sexuální nebo emocionální zneužívání nebo emoční zanedbávání, to vše může být příčinou atychifobie.

Jak se přestat bát a vidět v neúspěchu příležitost?

Pozitivem je, že až 90 % lidí ze strachem ze selhání díky psychoterapii, koučinku, úpravě životního stylu a případně i lékům tento stav fobie překoná. Je-li fobie intenzivní, je vždy namístě vyhledat lékaře. V mírnější formě pomůže kouč či techniky osobního rozvoje.

Nejprve se snažte určit a pochopit, čím to je, že vás selhání tak děsí. Jak by vás mohlo skutečně ovlivnit. Tím si uvědomíte, jak strach ze selhání ovlivňuje vaše chování. Pracujete příliš moc a zběsile, abyste se vyhnuli neúspěchu? Nebo naopak prokrastinujete, abyste měli důvod vysvětlit si selhání? Co opravdu stojí za strachem ze selhání?

Předefinujte pohled na selhání. Místo toho, abyste viděli selhání jako absolutní, život ničící katastrofu, vytvořte si k němu nový vztah. Posuňte své myšlení tak, abyste neúspěch začali vidět jako příležitost učit se a růst. Vnímat ho jako lekci, která vás příště naučí neudělat stejnou chybu. Mysl nastavit tak, že selhání je překonatelná výzva, která poskytuje příležitost posunout se vpřed, spíše než překážka na silnici, která vám brání v cestě. A jedna důležitá věc: selhání je vždy pomíjivá, nestálá situace, která se mění, nikoliv konec světa, vaší cesty, vás.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.