Co jíst při zácpě?
Strava při zácpě bývá alfou a omegou uzdravení. Které potraviny vám pomohou?
Zácpa často souvisí s naší stravou a našimi návyky. Nepravidelná strava, nedostatek tekutin, bílkovin, vlákniny a naopak konzumace nadměrného množství bílé mouky, jednoduchých cukrů a černého čaje. To jsou hlavní "hříchy" ve stravování, kvůli kterým můžete trpět zácpou.
K dalším příčinám zácpy pak zpravidla patří i nošení nevhodného, příliš těsného oblečení a sedavý způsob zaměstnaní. Problémy se stolicí jsou pak důsledkem i užívání některých léků (zejména antidepresiv nebo na vysoký tlak), poruchy činnosti jater, snížené činnosti štítné žlázy nebo cukrovky.
Svou roli hrají také návyky a také to, že člověk často ze spěchu ignoruje signály těla, že by měl jít na toaletu.
Co jíst při zácpě?
Změna stravování a životního stylu je jedou ze základních věcí, kterou by měl člověk udělat.
Čemu se vyhněte:
- jednoduché cukry
- bílé pečivo
- bílá rýže
- borůvky
- černý čaj
Co pomáhá
- dostatek tekutin (alespoň 2,5 litru)
- ovoce (hlavně jablka a hrušky)
- zelenina (zelí, kapusta, řepa, fenykl, brokolice)
- ovesné výrobky
- oříšky a semínka
- probiotika
Často se také přistupuje k léčbě, kdy pacient ráno vypije sklenici vody, nasnídá se a po půl hodině se pokusí o vyprázdnění. Toto zkouší každé ráno. Ve vyprazdňování je dobré najít určitý zvyk.