Nenechte se zmást celebritami. Po 40 je otěhotnění téměř zázrak | Moje zdraví

Nenechte se zmást celebritami. Po 40 je otěhotnění téměř zázrak

Nenechte se zmást celebritami. Po 40 je otěhotnění téměř zázrak
Fotografie • Autor: internal
5. října 2019 • 06:00

Máte pocit, že v 38 letech máte ještě na dítě dost času, protože známá celebrita právě na Instagramu ukázala ve čtyřiceti své první těhotenské bříško? Lékaři varují: Lidé mají o možnostech otěhotnění v závislosti na věku zkreslené informace!

Čísla jsou neúprosná: Ve 45 letech je neplodných asi 80 procent žen a v 50 letech je šance na spontánní otěhotnění téměř nulová. Většina celebrit, které otěhotněly ve vyšším věku, za své potomky vděčí umělému oplodnění, často také darování vajíček. Studie, které mají lékaři k dispozici, přitom jasně ukazují, že lidé nemají dostatečné znalosti o své vlastní plodnosti. Jsou ovlivněni dezinformacemi, internetem, příběhy celebrit a přibližně polovina si myslí, že bude schopna bez problémů počít dítě mnohem později, než jaká je realita.

„Přirozená plodnost ženy se velmi přeceňuje, což vede k tomu, že se neustále zvyšuje věk žen a párů obecně, které k nám chodí. Sebelepší technika umělého oplodnění však neumí překonat věk,“ říká MUDr. Tomáš Bagócsi z reprodukční kliniky Reprofit.

Podle čerstvých údajů českých reprodukčních klinik se věk těch, kteří navštěvují specialisty na umělé oplodnění, neustále zvyšuje. „U nás se meziročně zvedl z 36,3 let na 37,2 let,“ potvrzuje Jonáš Vokřál, ředitel kliniky. Roste i věk prvorodiček, ten nyní přesahuje 30 let. Přitom biologicky je dle lékařů optimální, když žena otěhotní do 25. roku života.

Jaká je šance na oplodnění

Jakou má zdravá žena šanci na oplodnění? Ve věku 30–35 let v době své ovulace otěhotní při nechráněném pohlavním styku se zdravým mužem 12 a 17 procent, ve věku 2529 je to 1724 procent, u čtyřicátnic už jen šest procent. MUDr. Štěpán Machač, Ph.D. z IVF Clinic Olomouc také upozorňuje, že po 35. roce věku plodnost prudce klesá.

Zajímavé je, že páry o těchto statistikách většinu moc nevědí. Z desítek odborných studií provedených po celém světě vyplývá, že podobným „optimismem“, co se plodnosti týče, trpí stejně tak Američané i Japonci. O něco málo realističtěji o své plodnosti uvažují ženy, představy mužů jsou mnohem zkreslenější. Američané podle studie dokonce soudí, že plodnost rapidně klesá až mezi 4660 rokem, čili ve věku, kdy už zcela ustává ovulace a nastává konec menstruace.

Jaká je zásoba vajíček?

Jak zjistit, jak na tom vaše reprodukční orgány jsou? Jednou z možností je podstoupit jednoduchý test z krve, který zjistí, na jak dlouho máte zásobu, respektive jaká je vaše ovariální rezerva. Test vyjde zhruba na 700 korun. Díky tomu můžete lépe plánovat, jak moc je riskantní mateřství odkládat.

Lékaři také varují, že i když se metody umělého oplodnění (IVF) stále zdokonalují, ne všem pomůžou. „Do 35 let je jedna léčba asistované reprodukce schopna pomoci k dítěti 30–40 procentům žen, ve věku kolem 42 let je to pouze do 10 procent žen. Téměř polovina párů si však myslí, že šance je o desítky procent vyšší,“ vysvětluje MUDr. Bagócsi. Svou roli v dezinformacích hrají mimo jiné příběhy slavných žen, které s dítětem počkaly do vyššího věku. „Ženy vidí v časopisech hvězdy jako Halle Berry, která měla dítě ve 47 letech, Rachel Weisz ve 48 nebo Janet Jackson v 50, a mají tak stále pocit, že je čas,“ varuje Bagócsi.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.