Hormonální terapie v přechodu? Riziko rakoviny je dvojnásobné, než se dosud předpokládalo | Moje zdraví

Hormonální terapie v přechodu? Riziko rakoviny je dvojnásobné, než se dosud předpokládalo

Hormonální terapie v přechodu? Riziko rakoviny je dvojnásobné, než se dosud předpokládalo
Autor: iStock.com
22. října 2019 • 12:00

Jedna z padesáti žen užívajících hormonální substituci déle než pět let dostane rakovinu prsu. Je to dvojnásobný počet, než se dříve předpokládalo. Potvrdila to studie publikovaná letos v prestižním lékařském časopise Lancet.

 

Podle studie se riziko týká jedné z 50 žen průměrné hmotnosti, která užívá nejběžnější formu terapie – čili kombinaci estrogenu a progesteronu. Špatnou zprávou je i to, že oproti dřívějším předpokladům riziko nezmizí, jakmile ženy hormony, nebo jak se ve zkratce říká HST (hormonální substituční terapii), přestanou brát. Bezpečný je pouze jeden rok léčby.

Studie zveřejněná v Lancet shromáždila údaje z 58 studií po celém světě týkajících se více než 108 tisíc žen, u nichž se po léčbě menopauzálním hormonem vyvinula rakovina prsu. Zajímavé je, že ženy, které jsou obézní, mají zvýšené riziko tohoto onemocnění, protože jejich tuková tkáň produkuje po menopauze navíc estrogen.

Ženy mají mít všechny informace

Richard Peto, profesor lékařské statistiky a epidemiologie z University of Oxford, řekl, že nyní si můžeme být jistí, že HST je příčinou asi pěti procent rakovin prsu. „Ženy by si měly být vědomy těchto nových informací, aby je mohly vzít v úvahu s dalšími riziky a výhodami používání HST,“ řekla Sarah Branch, zástupkyně ředitele divize a řízení rizik léčivých přípravků MHRA. Zároveň připomněla, že menopauza může mít nepříjemné vedlejší účinky, které terapie hormony výrazně zlepšuje. Ženy ale musejí být správně informované o rizicích. Státní Úřad pro regulaci léčivých přípravků (MHRA) ve Velké Británii doporučil ženám, aby se poradily se svým lékařem, každopádně by neměly zapomínat na pravidelný screening prsu. Další autorita Královská akademie praktických lékařů naopak ženy uklidňovala, aby nepropadaly panice, ale probraly své obavy se svým doktorem.

Rok je bezpečný

Český gynekolog Pavel Turčan upozorňuje, že studie dává do souvislosti také délku trvání terapie a její formu. Riziko vzniku karcinomu prsu je například nižší v případě, kdy nebyl gestagen – čili progesteron – podáván denně, ale pouze ve fázích. Méně riziková je pak také HST ve formě mastí nebo čípků, kdy se hormony nemají jak dostat do krve.

Nebezpečí rakoviny je rovněž nižší, pokud se s HST začalo až v pozdějším věku – od 60 let výše. „Poměr přínosů a rizik hormonální substituční terapie je vždy třeba vážit s ohledem na individuální případ. Lékař musí na pacientku nahlížet komplexně a kromě nutné anamnézy vzít v úvahu závažnost projevů klimakteria, kondici ženy i její životní styl. Rizika jsou pro pacientku snížena též faktem, že v průběhu terapie dochází na pravidelné kontroly mamografem. Během let se klimakterické potíže také mohou zmírnit, takže HST může být dle potřeby upravena nebo rovnou ukončena,“ vysvětluje lékař Pavel Turčan.

Hýbejte se a zdravě jezte

Ženy, které nemohou nebo nechtějí podstupovat hormonální terapii, mají i jiné možnosti, jak zmírnit klimakterické symptomy. Úlevu poskytne zejména úprava životosprávy. „Ženy v klimakteriu by měly zejména skoncovat s kouřením, omezit pití kávy a alkoholu i upravit skladbu jídelníčku,“ doporučuje lékař. Pomocníkem jsou potraviny s vysokým obsahem fytoestrogenů, například sója, cizrna nebo červený jetel, příznivý vliv má i mateří kašička.

Mírnit příznaky menopauzy pomůže i fyzická aktivita, například chůze na čerstvém vzduchu nebo plavání. Pravidelný pohyb je navíc prevencí nemocí srdce a cév, zejména infarktu. Pomáhá i v boji s osteoporózou a nadváhou, která je rovněž častým projevem klimakteria.



Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.