SUCHEJ ÚNOR 2024 | Zvládneš test závislosti a měsíc bez alkoholu? | Moje zdraví

Blíží se „Suchej únor“. Přidejte se a vyzkoušejte, co udělá měsíc bez alkoholu s tělem!

Blíží se „Suchej únor“. Přidejte se a vyzkoušejte, co udělá měsíc bez alkoholu s tělem!
Autor: istock.com
28. ledna 2024 • 04:55

Přes milion lidí se v Česku pohybuje za hranicí rizikového pití alkoholu. Ročně se ambulantně nebo na lůžku léčí několik desítek tisíc závislých lidí. Poukázat na jednu z nejvyšších spotřeb alkoholu na světě a pomoci změnit zaběhlé návyky jeho uživatelům má za cíl akce „Suchej únor“. Zkusíte měsíc bez alkoholu i vy?

Spotřeba alkoholu v Česku je vyšší než průměr OECD: 11,6 litru na obyvatele. Nejvyšší spotřebu v roce 2021 vykázaly Lotyšsko a Litva (přes 12 litrů na osobu), následované Českou republikou, Estonskem a Rakouskem – všechny s více než 11 litry na osobu. 

Týká se závislost na alkoholu i vás? Otestujte se!

Užívání alkoholu je celosvětově hlavní příčinou úmrtí a invalidity, zejména mezi lidmi v produktivním věku. Vysoký příjem alkoholu je hlavním rizikovým faktorem pro srdeční choroby a mrtvice, cirhózu jater a některé druhy rakoviny, ale i nízká a mírná konzumace alkoholu zvyšuje dlouhodobé riziko těchto onemocnění. 

Alkohol také přispívá k většímu počtu dopravních nehod a zranění, násilí, vražd, sebevražd a poruch duševního zdraví.

Suchý únor podvanácté

Letošní jubilejní 12. ročník pořádá tradičně iniciativa Liga otevřených mužů. Odborné partnerství akci poskytuje mimo jiné i Klinika adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. a také Národní ústav duševního zdraví.

Co s vaším tělem udělá měsíc bez alkoholu? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Suchý únor: Co udělá s tělem měsíc bez alkoholu?VIDEO 

Více o tématu čtěte zde.

Od čtvrtka si mohou zájemci opět vyzkoušet měsíc bez jediné kapky alkoholu. To, že má „Suchej únor“ smysl, potvrzují i údaje Světové zdravotnické organizace. Průměrný Čech nad 15 let podle nich vypije 14,4 litru čistého lihu za rok. Česko je tak ve spotřebě alkoholu na jednoho člověka na třetím místě za Litvou a Moldavskem. 

Balancujeme na tenkém ledě

„Bez ohledu na nepřesnosti ve statistikách a monitorování spotřeby alkoholu patříme bohužel opravdu k zemím s nejvyšší spotřebou alkoholu na světě. Jedná se o dlouhodobý neuspokojivý stav. Ročně se ambulantně nebo na lůžku léčí několik desítek tisíc lidí a za hranou rizikového pití balancuje více než milion Čechů,“ uvedl přednosta Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy prof. PhDr. Michal Miovský, Ph.D.

Právě Klinika adiktologie poskytuje společně s Národním ústavem duševního zdraví, Národní linkou pro odvykání a BESIPEM pořadatelům a účastníkům „Suchého února“ odborné poradenství. Podle odborníků se za hranou rizikového pití pohybuje 18,6 % dospělé populace. V podstatě jde o každého sedmého dospělého člověka.

Kolik alkoholu je moc?

„Klíčovou hranicí je zlom mezi nízkorizikovým a rizikovým pitím. To je definováno třemi parametry. Prvním je denní spotřeba, která by neměla u dospělého muže překročit hranici dvaceti až třiceti gramů čistého alkoholu. To je přibližně jedno až jedno a půl piva. U žen je to zhruba o třetinu méně. V týdnu by pak měly být minimálně jeden nebo dva dny úplné abstinence. A třetí parametr se týká toho, že při jedné epizodě pití byste neměli překročit přibližně trojnásobek maximální denní dávky. Vše nad tuto hranici s sebou přináší nárůst rizik,“ přiblížil hranici rizikového pití alkoholu přednosta KAD Michal Miovský.

O tom, jak alkohol působí na ženy, čtěte zde.

Podle něj je tato hranice důležitá také z hlediska významného nárůstu potenciálního rizika pro rozvoj některých závažných onemocnění, jako jsou například různé druhy rakovin nebo hormonální problémy.

Lepší spánek a víc energie

K výzvě Suchej únor“ se mohou všichni zájemci zaregistrovat na webu www.suchejunor.cz. Přestože se jedná jen o měsíční záležitost, odborníci slibují zlepšení fyzické kondice, kvalitnější spánek, více energie i čistou hlavu. Jedná se také o zajímavý experiment, jak se dozvědět, co znamená společenská norma a tolerance a vztah k alkoholu v naší společnosti.

Na suchejunor.cz je také k dispozici test závislosti. Ten vám prozradí, jak alkohol působí na vaše zdraví a také na finance. 

 

Autor: Marie Bezděková, Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.