Únava a bolest ze sezení v kanceláři sníží výkon o pětinu. Jak to změnit? | Moje zdraví

Únava a bolest ze sezení v kanceláři sníží výkon o pětinu. Jak to změnit?

Únava a bolest ze sezení v kanceláři sníží výkon o pětinu. Jak to změnit?
Autor: istock.com
28. srpna 2020 • 10:00

Dvě třetiny zaměstnanců se pravidelně potýkají s pracovním stresem. Nekomfort v práci pak také zvyšuje únava a bolest související se špatným uspořádáním a fungováním kanceláře. Změnit všechno nelze, ale pokud si párkrát denně zacvičíte, můžete svůj výkon výrazně zlepšit.

Výkon v práci výrazně snižuje únava a bolest, které souvisejí s tím, že člověk celý den sedí u stolu a nehýbe se. „Při dlouhodobém statickém sezení dochází k nadměrné zátěži pohybového aparátu těla, k útlaku orgánů, atrofii svalů, špatnému prokrvení mozku a z toho vyplývajícím civilizačním onemocněním. Únava a bolest zároveň snižují pracovní výkonnost asi o 20 %,“ říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svaz aerobiku a fitness FISAF.cz.

Proč tělu neprospívá sedavé zaměstnání? Více čtěte zde.

„Statickým sezením se nám zpomalují některé životní funkce. Významně to můžeme pozorovat na metabolismu a lymfatickém systému, které jsou „poháněny“ naší aktivitou. Pokud chybí, přestávají normálně fungovat. Zprvu si to ani neuvědomujeme, ale následky v podobě civilizačních nemocí jsou velmi nebezpečné. Jinak reaguje na sedavou práci před monitorem pohybový aparát, který dá nespokojenost brzy najevo. Často však až ve chvíli, kdy už dojde například k poškození páteře nebo je diagnostikován syndrom karpálního tunelu,“ varuje Jana Havrdová.

Nepodceňujte výběr židle ani stolu

Proto je podle ní zcela zásadní mít takovou kancelář, aby byla ergonomická, nejen co se týče nábytku, ale i osvětlení a odhlučnění každého pracovního místa: Někomu může vyhovovat výškově nastavitelný stůl, jehož polohu mění několikrát denně. Koneckonců architekti takto pracovali i dříve u rýsovacího prkna, nyní se k tomu někteří lidí vracejí, a prospívají tak nejen zdraví, ale zvyšují i svůj výkon.

Kromě stolu je tak třeba mít také ergonomickou pracovní židli. Ta by měla mít funkce, jako je nastavení výšky sedáku, područek, opěráku a synchronní mechanika, kdy se opěrák i sedák přizpůsobují poloze uživatele a zajišťují optimální sed. 

Při delším sezení oceníte také balanční podložku pod nohy. Díky pohybu nohou na pohyblivém segmentu umožňujete cirkulaci krve a lymfy v dolních končetinách. Navíc může být opatřena masážní plochou, která aktivuje reflexní body na chodidle.

V pauzách nezapomeňte cvičit 

Kromě správného prostředí je dobré se protáhnout. „Doporučuji nastavit si maximálně jednohodinový blok pro práci vsedě. Tam, kde jsou statické stoly, je nutné vstát a věnovat 4–5 minut kompenzačnímu cvičení přímo na pracovišti. Jsou-li k dispozici výškově stavitelné stoly, je třeba po hodině sezení stůl zvednout a chvíli pracovat vestoje. Každopádně je dobré 4x za pracovní dobu zařadit blok kompenzačního cvičení, při kterém si protáhneme části těla, které v sedě ani ve stoje nezapojujeme,“ popisuje Šárka Daňková z ERGO Working Space.

Zdaleka největším zabijákem pracovního výkonu je ale jednoznačně stres. Více než polovina Čechů cítí v zaměstnání velkou pracovní zátěž, nejčastěji jde o vysokoškoláky a ženy. Právě přetěžování je nejčastějším důvodem, proč lidé pociťují v práci stres. Dle průzkumu personální agentury Grafton Recruitment se v zaměstnání se stresem potýká 70 % Čechů. Do značné míry je spojen i s pocity nejistoty, které přinesla koronavirová krize.

Zatímco dříve k nejčastějším důvodům vzniku pracovního stresu patřilo přetížení, nevyhovující pracovní procesy, napjaté vztahy s kolegy či nadřízenými a úroveň spokojenosti klientů, dnes řada lidí pociťuje stres z nejistoty z budoucího vývoje a z obav o pracovní místo. 

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.