Nedostatek pohybu a dlouhé sezení urychlují stárnutí | Moje zdraví

Nedostatek pohybu a dlouhé sezení urychlují stárnutí

Nedostatek pohybu a dlouhé sezení urychlují stárnutí
Jednou z prevencí proti rychlému stránutí je pohyb • Autor: iStock.com
16. dubna 2017 • 06:00

Chtělo by se napsat – příliš mnoho sezení zabíjí. Nezabíjí pochopitelně přímo sedavé zaměstnání nebo povalování po gauči, je to nedostatek fyzické aktivity, kterou kvůli takovému způsobu života nemáte. S nepříliš překvapivým závěrem přišli vědci z University of California v San Diegu v USA. Zajímavé je však, jakým způsobem a o kolik nám sezení zkracuje život.

Sedavé zaměstnání bývá spojováno s větším rizikem obezity, kardiovaskulárních chorob, s diabetem a dalšími civilizačními nemocemi. Vědci z Californské univerzity chtěli potvrdit, že lidé, kteří více času tráví sezením bez pohybových aktivit, jsou na tom skutečně o tolik hůř než ti, kteří cvičí.

Závěr studie byl poměrně překvapivý. Lidé, kteří sedí v průměru deset hodin denně a nemají žádné pohybové aktivity, kdy by se jim zrychlil tep alespoň na půl hodiny denně, jsou biologicky o osm let starší než jejich vrstevníci, kteří se trochu více hýbou.

Studie byla provedená na starších ženách, ale lze předpokládat, že by závěry byly velmi podobné i u mužů.

Tajemství je v chromozomech

Výzkum byl zaměřený na telomery, koncové části chromozomů. Předchozí studie totiž ukázaly, že když buňky stárnou, ztrácejí kousky telomer, takže délka této oblasti chromozomů může být ukazatelem, jak stará buňka, potažmo její majitel, je. Vědci pak u výzkumného souboru, který zahrnoval 1500 žen, porovnávali délku telomer s fyzickou aktivitou jednotlivých žen, aby zjistili, nakolik pohyb ovlivňuje stárnutí.

Nejprve ve výzkumu nenašli žádnou zásadní informaci. Ta přišla, až když ve skupině eliminovali ženy, které nesplňovali podmínku rychlejšího pohybu alespoň 30 minut denně. Tyto ženy měly telomery výrazně kratší než jejich stejně staré kolegyně, které se více hýbaly.

„Ženy, které nesplnily doporučení provozovat fyzickou aktivitu a převážně sedí nejméně 10 hodin denně, jsou biologicky starší. Jejich buňky stárnou rychleji než u žen, které se více hýbou,“ shrnuje svoje výsledky vedoucí výzkumu doktor Aladdin Shadyab.

Ukazuje se, že jedinou obranou proti předčasnému stárnutí a civilizačním onemocněním je pravidelný pohyb.

Víte, jak se začít více hýbat a udělat si z povinnosti svého koníčka? Podívejte se v našem videu.

Video se připravuje ...
Sedm návyků lidí, kteří milují pohybVIDEO 

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.