Chlapec, nebo dívka? Co říkáte genderově "neutrální" výchově vy? | Moje zdraví

Chlapec, nebo dívka? Co říkáte genderově "neutrální" výchově vy?

2. března 2018 • 10:01

Jak vypadá výchova, kde se nebere v potaz pohlaví dětí?

Autíčko, nebo panenka? Růžová, nebo modrá? Barvy, hračky ani oblečení tito netradiční rodiče z amerického Marylandu neřeší. Vychovávají své dvě děti bez jasných rozdílů mezi „holčičím“ a „klučičím“. Nechávají na dětech, ať se samy rozhodnou, co je pro ně nevhodnější. Nikam je nesměrují, žádné vzorce jim nestanovují.

Rodiče Callie a Caleb Glorioso-Maysovi žijí v Odentonu a jsou zastánci takzvané genderově neutrální výchovy. V praxi se tedy vyhýbají definování pohlaví svých dětí na základě genderových stereotypů. Jejich cílem je, aby syn i dcera vyrostli jako rovnocenné osobnosti a nikdy nepociťovali své pohlaví buď jako překážku, nebo omluvu.

Pětiletý chlapec Hadden tak klidně nosí ve vlasech mašličky, vezme si i sukýnku, zatímco jeho roční sestra Adelaide se prohání v hasičském oblečku.

Třicetiletá Callie se svým mužem, devětadvacetiletým vojákem Calebem, chtějí svým stylem výchovy překonat mylnou představu, že genderově-neutrální rodičovství popírá biologické pohlaví dítěte. To bývá největší mýtus o tomto typu výchovy.

Genderově neutrální rodičovství se staví k dívkám i chlapcům rovnocenně, nepřiděluje jim „oblíbené“ barvy nebo hračky.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.